Πέμπτη, 24 Μαϊος 2012 04:16

Αργησε πέρσι η έναρξη της κουνουποκτονίας

Γράφτηκε από την
Αργησε πέρσι η έναρξη της κουνουποκτονίας

Χρειάστηκε ένας χρόνος για να αποδεχθούν στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας ότι πέρυσι η έναρξη της κουνοποκτονίας καθυστέρησε υπερβολικά.
Η παραδοχή αυτή έγινε από τη Διευθύντρια Υγείας Κατερίνα Σπέντζουρα στην απάντησή της σε ερώτηση που υποβλήθηκε στη διάρκεια της χθεσινής εκδήλωσης -για την ενημέρωση γιατρών και νοσηλευτών- που διοργάνωσε στο Νοσοκομείο Καλαμάτας το ΚΕΕΛΠΝΟ και η Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων του νοσοκομείου.
Είναι γεγονός ότι πέρυσι η καταπολέμηση άργησε και ξεκίνησε τον Ιούλιο, λόγω γραφειοκρατικών προβλημάτων, είπε ειδικότερα η Κ. Σπέντζουρα όταν ρωτήθηκε από το ακροατήριο σχετικά με τα παράπονα που εκφράστηκαν στο νομό μας πέρυσι το καλοκαίρι, για τους μεγάλους πληθυσμούς κουνουπιών κατά περιοχές.
«Φέτος όμως ξεκινήσαμε έγκαιρα, από τις 2 Μαΐου» συνέχισε η διευθύντρια, που γνωστοποίησε επιπλέον ότι η συστηματική καταπολέμηση των πληθυσμών των κουνουπιών διενεργείται από το 2000 και μετά.
Στο πλαίσιο της ενημέρωσης -από τον λοιμωξιολόγο του ΚΕΕΛΠΝΟ Γεώργιο - Μιχαήλ Γουργούλη και τη νοσηλεύτρια του Κέντρου Ειρήνη Τερζάκη- επισημάνθηκε πάντως ότι η Μεσσηνία περιλαμβάνεται στις περιοχές της χώρας με χαμηλή επικινδυνότητα, όσον αφορά στην ελονοσία.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η ενημέρωση του πληθυσμού κρίνεται απολύτως απαραίτητη και γι’ αυτό το λόγο προγραμματίζεται, μεθαύριο Σάββατο, να γίνει μια εκλαϊκευμένη εκδήλωση -στις 7.30 το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο- με θέμα «Λοίμωξη Ιού του Δυτικού Νείλου, ελονοσία, μέτρα προστασίας από τα κουνούπια».
Στη διάρκειά της θα αναπτυχθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα για την ελονοσία στην Ελλάδα το 2011, η κλινική εικόνα της ελονοσίας και τα επιδημιολογικά δεδομένα για την λοίμωξη του ιού του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας το 2010 και το 2011.
Στη χθεσινή ενημέρωση, ωστόσο τονίστηκε -και από τον λοιμωξιολόγο παθολόγο Ευάγγελο Βρυώνη, πρόεδρο της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων στο Νοσοκομείο Καλαμάτας- ότι επιβάλλεται να υπάρχει εγρήγορση από τον ιατρικό και τον νοσηλευτικό κόσμο, προκειμένου να γίνεται έγκαιρα αναγνωρίσιμο κάποιο τυχόν κρούσμα, ώστε να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα.
Επισημάνθηκε επίσης ότι υφίσταται σχέδιο δράσης από το ΚΕΕΛΠΝΟ, με έμφαση τόσο στη συστηματική επιτήρηση περιοχών που έχουν εκδηλωθεί κρούσματα -όπως συνέβη πέρυσι στη Λακωνία- όσο και στην επιδημιολογική καταγραφή από πλευράς των υφιστάμενων κατά περιοχές δομών υγείας, που συμβάλει στην ανά πάσα στιγμή αποτύπωση της κατάστασης.
Β.Γ.Μ.


NEWSLETTER