Τετάρτη, 06 Ιουνίου 2012 11:43

Ο Δήμος Τριφυλίας τίμησε τον Κωνσταντίνο Δημόπουλο

Γράφτηκε από την



Σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα ο Δήμος Τριφυλίας τίμησε τον Κωνσταντίνο Δημόπουλο για την πολυετή και πολυεπίπεδη προσφορά του στην πατρίδα μας και στον τόπον του, την Μεσσηνία. Γέννημα θρέμμα της τριφυλιακής γης, αφού γεννήθηκε στο Σιτοχώρι, δεν έκρυψε την μεγάλη του συγκίνηση για αυτή την τιμή που του έγινε, καθώς -όπως σημείωσε και ο ίδιος- είναι πολύ ξεχωριστό να σε τιμά ο ίδιος σου ο τόπος, υπογραμμίζοντας ότι αυτή η εκδήλωση είναι πολύ ξεχωριστή για τον ίδιο.
Με θερμά λόγια για τον πρώην πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην πρόεδρο του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου μίλησαν τόσο ο δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας όσο και οι μητροπολίτες Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος και Τριφυλίας – Ολυμπίας κ. Χρυσόστομος, οι οποίοι προσπάθησαν να σκιαγραφήσουν την προσωπικότητα και το μεγάλο του έργο, υπογραμμίζοντας όλοι με έμφαση την σημαντικότατη συμβολή του στην ίδρυση του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, κάτι που πέτυχε μόλις μέσα σε 8 χρόνια.
Ο ίδιος ο κ. Δημόπουλος εν μέσω συμπατριωτών, συγγενών, συμμαθητών και φίλων επισήμανε ότι αυτή τη μέρα, που είναι μέρα απολογισμού κανονικά, πρέπει να νιώθει τύψεις ή ενοχές γιατί δεν έκανε αυτό που ήθελε ή μπορούσε, υπογραμμίζοντας ότι όλοι μας πρέπει να αναλογιζόμαστε τι κάναμε για την πατρίδα μας.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας έκανε εκτενή αναφορά στο έργο του Κωνσταντίνου Δημόπουλου σε επιστημονικό επίπεδο τόσο στη χώρα μας όσο και εκτός συνόρων. Επίσης ανέφερε την συμβολή του στην βελτίωση των υποδομών σε σχολές του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο διδακτικό του έργο, στην σημαντική βράβευσή του με το βραβείο Ικπετσί για την προσπάθεια ειρήνευσης των λαών, ενώ ειδική αναφορά έκανε στην ίδρυση του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Ακόμη σημείωσε την ουσιαστική και αποτελεσματική του παρέμβαση για σημαντικά θέματα του τόπου μας και της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Μεσσηνίας. "Τον τιμάμε για την πολυσχιδή προοδευτική, δημιουργική και κοινωνική του δραστηριότητα", είπε και υπογράμμισε ότι "παραμένει μια γρηγορούσα συνείδηση που σε αυτές τις δύσκολες εποχές ο τόπος μας έχει ανάγκη".
Ο μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος επισήμανε ότι όταν ένας τόπος τιμά ένα γόνο του, τότε τιμάται ο ίδιος ο τόπος, ειδικά όταν το πρόσωπο αυτό είναι ο Κωνσταντίνος Δημόπουλος, ο οποίος διακρίνεται από δυναμισμό και δημιουργικότητα που χαρακτηρίζουν τους νέους και τα οποία κατάφερε να μεταλαμπαδεύσει στους νέους.
Οπως τόνισε, "αυτό που τον χαρακτηρίζει είναι ότι πρωτίστως είναι άνθρωπος που κοιτάει τον Θεό πριν ξεκινήσει κάτι και κοιτάει κατάματα τον συνομιλητή του δείχνοντας ευθύτητα και  ειλικρίνεια. Είναι ένας επιστήμονας που ήρθε καταξιωμένος στην πατρίδα του από το εξωτερικό. Είναι ένας ευπατρίδης που συνέβαλε στη δημιουργία του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Το τέταρτο στοιχείο που τον χαρακτηρίζει είναι ότι ξέρει να στέκεται σαν άνθρωπος και σαν γονιός". Κλείνοντας αναφέρθηκε στην προσωπική τους σχέση και τον ευχαρίστησε, καθώς ως πρύτανης τον υποδέχθηκε όταν ορκίστηκε λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Από την πλευρά του ο μητροπολίτης Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομος επισήμανε ότι πρόκειται για ένα καταξιωμένο γόνο της περιοχής. Σε μια εποχή που -όπως είπε- έχει χαθεί το μέτρο και προβάλλονται πρόσωπα που έπρεπε να κρύβονται, αξίζουν συγχαρητήρια στο δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο για αυτή τους την πρωτοβουλία. Αναφέρθηκε στην συνεργασία τους από τότε που διακονούσε στην Σπάρτη χαρακτηρίζοντας -μεταξύ των πολλών του πράξεων- ως κορυφαία για το Μοριά την δημιουργία του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, το όποιο δημιούργησε εκ θεμελίων. Στην συνέχεια αναφέρθηκε στην πορεία του Κωνσταντίνου Δημόπουλου από την γέννησή του μέχρι σήμερα με τις σημαντικές του διακρίσεις αλλά και την μεγάλη του προσφορά. Κλείνοντας επισήμανε ότι έχει αποδείξει πως δεν υπάρχουν συνταξιούχοι καθηγητές αλλά αεί προσφέροντες.
Ακολούθησε η απονομή τιμητικής πλακέτας από τον δήμαρχο προς τον πρύτανη ο οποίος στα πρώτα του λόγια είπε: «Με τιμά, με συγκινεί και με κάνει περήφανο η σημερινή εκδήλωση» σημειώνοντας ότι «δεν πρόκειται για μια τυπική εκδήλωση από αυτές που γίνονται πολλές φορές, αλλά αυτή η εκδήλωση είναι πολύ συγκινητική και με τιμά ιδιαίτερα». Ευχαρίστησε το δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο για την σκέψη τους και την τιμή που του έκαναν. Χαρακτήρισε πολύ ζεστή και ειλικρινή την εκδήλωση στην πατρογονική του γη. Αναφέρθηκε στην δημιουργία του Πανεπιστήμιου Πελοποννήσου το οποίο, είπε, ήταν ένα έργο δύσκολο αλλά έγινε χάρις στην υποστήριξη όλων των Πελοποννησίων οι οποίοι και το αγάπησαν. Σημείωσε ότι το Πανεπιστήμιο τονώνει και δίνει ζωντάνια στην Περιφέρεια και μπορεί να αποτελέσει μηχανή ανάπτυξης.
"Η σημερινή μέρα είναι μέρα απολογισμού και αυτοκριτικής και τέτοιες μέρες κανείς δεν πρέπει να αισθάνεται περήφανος για το τι έκανε αλλά τύψεις ή ενοχές γιατί δεν έκανε ή δεν πρόσφερε αυτό που έπρεπε. Υπάρχουν δυναμικά στελέχη στον τόπο μας, στην Μεσσηνία, που μπορούν να βοηθήσουν και οι οποίοι πρέπει να επιστρατευτούν. Μόνος του κανείς δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Χρειάζεται η συνεργασία όλων. Μια τέτοια μέρα δεν μπορούμε να μην έχουμε τον προβληματισμό και την ανησυχία για το ότι η χώρα μας είναι σε βαθιά οικονομική, πνευματική και ηθική κρίση. Δεν μπορεί να μην μας προβληματίζει ότι συμπολίτες μας έχουν δυσβάσταχτο βάρος. Πρέπει να σκεφτούμε όλοι πώς μπορούμε να στηρίξουμε αυτούς τους ανθρώπους που πάσχουν. Να δούμε πώς μπορούμε να πιέσουμε τους άρχοντες του τόπου και της Ευρώπης ότι έχουν υποχρέωση η Ευρώπη να είναι μια Ευρώπη της αλληλεγγύης, της αγάπης που θα αγκαλιάσει όλους τους Ευρωπαίους και θα τους ωθήσει προς τα πάνω, προς την ευημερία και θα υπάρχει ένα ισοζύγιο μεταξύ λιτότητας και ευημερίας. Πρέπει να τους πείσουμε ότι πρέπει να συνεργαστούν μαζί μας και εμείς μαζί τους, ώστε η κρίση να γίνει ευκαιρία αναγέννησης του τόπου μας".
Κλείνοντας εξέφρασε για ακόμη μια φορά την ευγνωμοσύνη του προς όλους.
Να σημειώσουμε ότι στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν εκ μέρους της Περιφέρειας ο περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Μπακούρος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πύλου-Νέστορος Παναγιώτης Πετρόπουλος, οι πρώην δήμαρχοι Κυπαρισσίας Παναγιώτης Τσάκος, Ηλίας Τσίγγανος, Γιώργος Σαμπαζιώτης, όπως και ο επιχειρηματίας και μεγάλος ευεργέτης της Τριφυλίας Κωνσταντίνος Αρνόκουρος.

Κ.Μπ.