Τρίτη, 12 Ιουνίου 2012 03:33

“Οικόπολις 2012”: Βραβεύτηκε ο Καλαματιανός Παναγιώτης Παπαντωνίου

Γράφτηκε από την

Ο Καλαματιανός πολιτικός μηχανικός Παναγιώτης Παπαντωνίου ήταν μεταξύ των βραβευθέντων στα βραβεία “Οικόπολις 2012”. Η βράβευση αφορούσε τη μελέτη που εκπόνησε ο Καλαματιανός επιστήμονας στο πλαίσιο των μεταπτυχιακών του σπουδών σχετικά με τη δυνατότητα συνεργασίας μιας ανεμογεννήτριας και ενός υδροηλεκτρικού σταθμού στην περιοχή της Μεθώνης. Μιλώντας  στην “Ε” για τη σημαντική αυτή διάκριση ο κ. Παπαντωνίου τόνισε:
“Η βράβευσή μου στα βραβεία “Οικόπολις 2012” αποτελεί μια σημαντική διάκριση για εμένα καθώς αποτελούν έναν αναγνωρισμένο θεσμό που έχει στόχο την ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης και τη βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος μέσα από επιστημονικές εργασίες, έρευνες, προγράμματα δράσης και ενέργειες επικοινωνίας. Ζούμε σε μία εποχή όπου οι επιπτώσεις από την τεχνολογική ανάπτυξη των προηγούμενων ετών σε παγκόσμιο επίπεδο είναι εμφανείς. Η ανάγκη για στροφή προς εναλλακτικές πηγές ενέργειας αποτελεί πλέον μονόδρομο. Μπορεί η οικονομική συγκυρία να είναι αρκετά δύσκολη, όμως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι από τους λίγους τομείς που έχουν υψηλή αποδοτικότητα και ταυτόχρονα μπορούν να οδηγήσουν σε ανάπτυξη αφού προσφέρουν ανεξαρτησία, επάρκεια, μικρότερο κόστος για ενέργεια και πολύ καθαρότερο περιβάλλον”.
Αναφερόμενος δε στο περιεχόμενο της βραβευθείσας μελέτης του ο Παναγιώτης Παπαντωνίου σημείωσε:
“Το προτεινόμενο υβριδικό σύστημα αποτελεί μια εφικτή και οικονομικά προσοδοφόρα λύση για την περιοχή της Μεθώνης, αλλά και για το μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας, όπου το αιολικό δυναμικό παραμένει τελείως αναξιοποίητο. Η υλοποίησή του θα απέφερε περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη για την τοπική οικονομία της Μεθώνης και το παράδειγμα της εφαρμογής αυτής μπορεί να υλοποιηθεί και σε άλλες περιοχές της χώρας μετά από αντίστοιχες έρευνες και σχετικές τεχνικές μελέτες”.
Η τελετή απονομής των βραβείων “Οικόπολις” πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση. Τα βραβεία απονεμήθηκαν σε έργα, δράσεις και ενέργειες που ολοκληρώθηκαν ή υλοποιήθηκαν κατά την διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς. Την σκηνοθετική επιμέλεια της εκδήλωσης είχε ο Νίκος Κροντηράς, ενώ μεταξύ άλλων το “παρών”  στην εκδήλωση έδωσαν ο υπουργός Επικρατείας Αντώνης Αργυρός,  που μετέφερε το μήνυμα του πρωθυπουργού, και ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Σίμος Σιμόπουλος.
Χαιρετισμό απηύθυναν η ειδική γραμματέας Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΥΠΕΚΑ Μαργαρίτα Καραβασίλη, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Επιχειρηματικής Ηθικής Αντώνης Γκορτζής και άλλες προσωπικότητες. Να σημειωθεί ότι η βραβευθείσα μελέτη είχε δημοσιευθεί στην "Ε" στις 17 Ιανουαρίου 2012.



Δ.Πλ.