Κυριακή, 12 Μαϊος 2019 14:00

Εορτάζεται η 194η επέτειος της μάχης στο Μανιάκι

Γράφτηκε από την

Η 194η επέτειος της μάχης του Παπαφλέσσα στο Μανιάκι τιμάται τη Δευτέρα 20 Μαΐου με εκδηλώσεις που διοργανώνουν στο Μανιάκι και τη Φλεσιάδα η Π.Ε. Μεσσηνίας και ο Δήμος Πύλου - Νέστορος.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί, ο εορτασμός θα γίνει τόσο στη Φλεσιάδα, στη θέση Ταμπούρια, όσο και στο Μανιάκι. Συγκεκριμένα, στις 8 το πρωί, στον ναό της Αγίας Τριάδας στα Ταμπούρια θα ψαλεί θεία λειτουργία, χοροστατούντος του μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας Χρυσοστόμου και θα ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής, στη συνέχεια η εκφώνηση πανηγυρικού από τον φιλόλογο καθηγητή του Γυμνασίου Μεθώνης Κωνσταντίνο Παπαδάκη και τέλος η ανάκρουση του εθνικού ύμνου.

Στο Μανιάκι, στη συνέχεια, θα γίνει στις 10.45 το πρωί έπαρση σημαίας στον χώρο του ναού της Αναστάσεως του Χριστού και στη συνέχεια θα ψαλεί επιμνημόσυνη δέηση στον ανδριάντα του Παπαφλέσσα, κατά την οποία θα προστεί ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος. Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων και μετά την τήρηση ενός λεπτού σιγής ο πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Νίκος Ζαχαριάς θα εκφωνήσει πανηγυρικό με θέμα “Η Ιστορία και η διαχείριση της μνήμης του 1821”.

Στη συνέχεια μαθητές και μαθήτριες των σχολείων της περιοχής θα απαγγείλουν ποιήματα, ενώ μετά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου θα αποδοθούν παραδοσιακοί χοροί από τη χορευτική ομάδα του Συλλόγου Γυναικών Βλαχόπουλου.