Τετάρτη, 22 Μαϊος 2019 17:23

Απολογισμός του Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου Καλαμάτας

Γράφτηκε από την
Απολογισμός του Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου Καλαμάτας

Μέσα στο κατάμεστο από θεατές ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας ολοκληρώθηκε πανηγυρικά το 3ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας το απόγευμα της Κυριακής.

Η παρουσία του κοινού, ήταν κατά κοινή ομολογία συγκινητική, καθώς όλοι χειροκρότησαν τον «καλαματιανό Καραγκιόζη», έπαιξαν και τραγούδησαν με τις μουσικές των Ομάδων Πολιτισμού «Τσικιμπόμ» και «Music Splaaash» και διασκέδασαν με τις γιγαντόκουκλες.

Στο 3ο Φεστιβάλ αποτυπώνεται με σαφήνεια μέσα από τα γεγονότα η δυναμική του κουκλοθέατρου στην Καλαμάτα, μια πόλη που θέλει να διακρίνεται στον πολιτισμό: πλέον των 2.700 μαθητών είδαν παραστάσεις στο εκπαιδευτικό τμήμα με δωρεάν είσοδο, ενώ υπήρχαν και επιπλέον μαθητικές ομάδες που θα ήθελαν να συμμετέχουν.

Το πρόγραμμα είχε διεθνείς συμμετοχές και μεγάλη απήχηση, γεγονός καθιστά ήδη διεθνή το χαρακτήρα του Φεστιβάλ, παρόλο που και φέτος ανακοινώθηκε ως «Πανελλήνιο». Μια σημαντική πτυχή ήταν η ανάδειξη παιδαγωγικού προβληματισμού μέσα από τη συγκρότηση παιδαγωγικής ομάδας και τις παράπλευρες πρωτοβουλίες φορέων και κοινού με σχετική ακαδημαϊκή κατάρτιση σε θέματα «κουκλοθέατρου και εκπαίδευσης».

«Οι θεσμικοί φορείς πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων ενός θεσμού καταξιωμένου στη συνείδηση του κοινού, αλλά και των ειδικών. Φέτος αυτό δε συνέβηκε φέρνοντας σε δύσκολη οικονομική θέση τη διοργάνωση, αφού είναι υποχρεωμένη η Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας να πληρώσει περισσότερα από 5.000 ευρώ για να καλύψει το κόστος του 3ου Πανελληνίου Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας». Αυτό ήταν ένα ακόμη συμπέρασμα της τελετής λήξης. Κοινή διαπίστωση επίσης ήταν ότι «οι θεσμοί που είναι αρμόδιοι να στηρίζουν τον πολιτισμό και την ποιότητα ζωής των πολιτών θα πρέπει να στηρίξουν υπεύθυνα το μοντέλο δημιουργικού εθελοντισμού που μπορεί και χαρίζει στην Καλαμάτα ένα Πανελλήνιο Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας, που θα μπορούσε να είναι και Διεθνές».

Πρόκειται για έναν τρόπο δράσης δημιουργικό, με πολλά ακόμη οφέλη για όλη την πόλη, πέραν των χιλιάδων θέσεων εκπαιδευτικού θεάματος που προσφέρει για τους μαθητές αλλά και όλη την οικογένεια. Σε 3 δρώμενα στους δημόσιους χώρους, μεταξύ αυτών την πραγματικά εντυπωσιακή παρέλαση με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, το Σάββατο, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας και πολλούς φορείς της πόλης, οι πολίτες που βίωσαν τις δράσεις και είδαν την Καλαμάτα να μεταμορφώνεται. Χωρίς τεχνική υποστήριξη, χωρίς εφέ και θορύβους - καθώς δεν αρμόζουν στην τέχνη του κουκλοθέατρου - , με το γέλιο και το τραγούδι των παιδιών, το κέντρο της Καλαμάτας γέμισε χρώμα, κούκλες, ρυθμούς, τραγούδια και χορό.

Το Πανελλήνιο Φεστιβάλ υλοποιείται όλο το χρόνο με προφεστιβαλικές και μεταφεστιβαλικές ψυχαγωγικές, επιμορφωτικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Απευθύνεται όλο το χρόνο σε εκπαιδευτικούς και μαθητές. Η 3η διοργάνωση έγινε εθελοντικά και αφιλοκερδώς με κύριο και συντονιστικό φορέα διοργάνωσης την Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας, σε συνεργασίας με την «Φάρις», τη Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας, τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Εργαστήριο Βιωματικής Εκπαίδευσης) και υποστηρίζεται σε πολλά επίπεδα οργανωτικά και δημιουργικά όλο το χρόνο από το Πρόγραμμα «Μεταφεστιβάλ Βιωματικής Πολιτισμικής Εκπαίδευσης». Είχε τη στήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την κάλυψη των δαπανών εκτύπωσης που άγγιξαν τις 3.700 ευρώ και του Δήμου Καλαμάτας με χορηγία 4.000 ευρώ.

Το κοινό μπορεί να ενημερώνεται για τις δραστηριότητες του Πανελληνίου Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας από τον επίσημο ιστότοπο http://puppetfest.gr, ο οποίος ενημερώνεται όλο το χρόνο.

 

 


NEWSLETTER