Πέμπτη, 21 Ιουνίου 2012 09:17

Απέκλεισαν το εργοτάξιο για να πάρουν αποζημιώσεις

Γράφτηκε από την
Απέκλεισαν το εργοτάξιο για να πάρουν αποζημιώσεις

Σε αποκλεισμό του χώρου που γίνονται οι εργασίες για την κατασκευή του Φιλιατρινού φράγματος προχώρησαν χθες ιδιοκτήτες κτημάτων που αν και τα έχουν παραχωρήσει για να γίνουν οι εργασίες -αφού κρίθηκαν απαλλοτριωθέντα- ακόμη δεν έχουν πάρει τα χρήματά τους. Ζητούν να τους καταβληθούν άμεσα οι αποζημιώσεις καθώς σε διαφορετική περίπτωση, όπως τονίζουν, δεν πρόκειται να επιτρέψουν την συνέχιση των εργασιών οι οποίες και διακόπηκαν από χθες το πρωί αφού ο χώρος έχει αποκλειστεί από τους ιδιοκτήτες.
Οι ίδιοι τονίζουν πως αν και έδειξαν από την αρχή καλή διάθεση για την υλοποίηση του έργου και επέτρεψαν να ξεκινήσουν οι εργασίες στις ιδιοκτησίες τους χωρίς να έχουν αποζημιωθεί, από τότε μέχρι και σήμερα ακούν μόνο υποσχέσεις χωρίς να έχουν δει κάποιο αποτέλεσμα. Ετσι δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι να δοθεί μια λύση στο αίτημά τους αφού σημειώνουν ότι δεν μπορούν να ανεχθούν αυτή την κατάσταση. Χθες το πρωί έκλεισαν τον δρόμο που οδηγεί προς το χώρο του φράγματος, ενώ απέκλεισαν και το χώρο του εργοταξίου όπου γίνονται οι κυριότερες εργασίες για την κατασκευή του φράγματος.
Αναφερόμενοι σε αυτές τους τις κινητοποιήσεις οι ιδιοκτήτες των κτημάτων μάς επισήμαναν τους λόγους πους τους οδήγησαν σε αυτές.
Ο Χαράλαμπος Αλεξόπουλος χαρακτηριστικά μας είπε: «Αποφασίσαμε να σταματήσουμε το έργο καθώς εδώ και δύο χρόνια αν και μας έχουν υποσχεθεί και μας έχουν διαβεβαιώσει πως το Μάιο του 2011 θα έχουμε τελειώσει με τις απαλλοτριώσεις, έχει έρθει το 2012 και ακόμη δεν έχει γίνει τίποτα. Είμαστε σε αβεβαιότητα, τις περιούσιες μας δεν μπορούμε ούτε να τις καλλιεργήσουμε ούτε να τις πουλήσουμε. Περιμένουμε μια απάντηση και κάτι να γίνει. Αποφασίσαμε να κλείσουμε το χώρο του έργου και θα συνεχίσουμε μέχρι να πάρουμε κάποια έγγραφη δέσμευση από κάποιον αρμόδιο. Τα λόγια τελείωσαν, θέλουμε πράξεις, διαφορετικά δεν θα τους αφήσουμε να συνεχίσουν».
Ο Παναγιώτης Καλογερόπουλος τόνισε: «Ενώ εδώ και δύο χρόνια καλή τη πίστη υπογράψαμε να κόψουν την περιουσία μας ή να την δεσμεύσουν, ακόμη δεν μας έχουν αποζημιώσει με αποτέλεσμα να μην ξέρουμε τι να κάνουμε. Το βασικότερο είναι πως δεν υπάρχει κάποιος να μας πει τι θα γίνει και πότε. Μέχρι τώρα με την ανοχή μας προχωρά το έργο, αλλά ο κόμπος πλέον έφτασε στο χτένι. Ποιος μας λέει εμάς ότι όταν ολοκληρωθεί το έργο δε θα σηκωθούν να φύγουν κι εμείς θα μείνουμε έτσι».
Η Κανέλλα Δημοπούλου επισήμανε: «Δεν θα αφήσουμε να συνεχιστεί το έργο αν δεν πάρουμε κάποια χρήματα, τουλάχιστον το 60% που μας είχαν υποσχεθεί, αν και για εμένα κανονικά θα έπρεπε να έχουμε πάρει το 60% πριν ξεκινήσει το έργο και τα υπόλοιπα στο μέσο της δουλειάς και όχι όταν τελειώσει. Γιατί αν τελειώσει τότε θα είναι αργά και πολύ φοβάμαι ότι δεν θα πάρουμε τίποτα. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να μείνουμε εδώ, θα κατασκηνώσουμε και δεν θα αφήσουμε να περάσει κανένας αν δεν πληρωθούμε για τις περιουσίες μας για τις οποίες έχουμε κοπιάσει».
Ο Κώστας Νικολόπουλος τόνισε: «Με την καλή μας πίστη αφήσαμε και μπήκαν στις περιουσίες μας. Μας είχαν υποσχεθεί ότι θα μας δώσουν το 60% στην αρχή, μετά από λίγο καιρό, και τώρα μας παραπέμπουν στις δικαστικές αποφάσεις. Το έργο κοντεύει να τελειώσει και εμείς δεν έχουμε πάρει λεφτά. Δεν θα φύγουμε από εδώ μέχρι να πάρουμε μια σωστή απάντηση».
Η Μαρία Ξενάκη μας είπε: «Εγώ θέλω να πουλήσω την περιουσία μου εδώ και 1,5 χρόνο τώρα και δεν μπορώ. Νιώθω ότι μας δουλεύουν. Μας έχουν δεσμεύσει τις περιουσίες μας αλλά ούτε χρήματα έχουμε πάρει ούτε να τις διαχειριστούμε μπορούμε».
Ο Θανάσης Αλεξόπουλος υπογράμμισε: «Αν δεν μας δώσουν τα λεφτά θα μείνουμε εδώ, γιατί μας κοροϊδεύουν από την αρχή που ξεκίνησε το έργο. Ας πάνε να τα πάρουν από τον Τσοχατζόπουλο να πληρώσουν το φράγμα και εμάς».
Η Βενέτα Κάη σημείωσε: «Είπαμε να μην εμποδίσουμε το έργο που είναι καλό για την περιοχή, αλλά δυστυχώς το κράτος μα κοροϊδεύει χωρίς να μας έχει δώσει τίποτα για αποζημίωση. Κοντεύει το έργο να τελειώσει και δεν έχουμε πάρει τίποτα. Δεν λειτουργεί ούτε το κράτος, ούτε οι νόμοι, ούτε η δικαιοσύνη. Δεν λειτουργεί τίποτα. Αν δεν γίνει κάτι δεν θα τους αφήσουμε να συνεχιστεί το έργο, γιατί αν ολοκληρωθεί και φύγουν εμείς δεν θα πάρουμε τίποτα».
Ο Ευστάθιος Αλεξόπουλος μας είπε: «Πριν 3 χρόνια περίπου μας είχαν πει "αφήστε να ξεκινήσει το έργο και σε ένα εξάμηνο θα πληρωθείτε". Πέρασαν πολλά εξάμηνα αλλά λεφτά δεν είδαμε. Τα δικαστήρια πάνε από αναβολή σε αναβολή και μερικά είναι λάθος χωρίς να ξέρουμε ποιος φταίει για αυτό. Το έργο θα τελειώσει και θα φύγουν καθώς τους έχουμε αφήσει μέχρι τώρα και εμείς έχουμε μείνει απλήρωτοι. Ζητάμε να βρουν άμεση λύση, όχι μόνο στα λόγια αλλά με πράξεις, για να τους αφήσουμε να δουλέψουν. Τις περιουσίες μας εμείς τις έχουμε εγκαταλείψει».
Τέλος ο Σπύρος Κωτσόβολος τόνισε: «Σεβόμενοι τη σημασία του φράγματος για την ευρύτερη περιοχή, βρισκόμαστε σήμερα στην δυσάρεστη θέση να παρεμποδίσουμε και να σταματήσουμε την εκτέλεση του έργου. Σταματάμε το έργο γιατί εδώ και 3 χρόνια μας είχαν υποσχεθεί ότι σύντομα θα παίρναμε το 60% της αποζημίωσης αλλά έχουν περάσει 3 χρόνια, σε 10 μήνες το έργο ολοκληρώνεται και ακόμη εκκρεμούν δικαστήρια. Εμείς δεν έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση από κάποιον αρμόδιο φορέα για το πότε και πώς θα πληρωθούμε, για το αν υπάρχουν λεφτά και πότε θα κατατεθούν. Φοβόμαστε πως αν ολοκληρωθεί το έργο και δεν έχουμε πάρει τίποτα, τότε δεν θα πάρουμε και τίποτα. Εδώ είμαστε περίπου 60 θιγόμενοι. Εχουν γίνει τμηματικά 3 δικαστήρια, ήδη έχει βγει μια απόφαση αλλά ακόμη δεν έχουν πληρωθεί ούτε οι πρώτοι. Ενα ακόμη ζήτημα για το οποίο θέλουμε επίσημη απάντηση είναι αν η τοπική κοινότητα Χριστιάνων που έχει θιγεί θα μπορεί να πάρει νερό για τα κτήματα. Ζητάμε επίσημες διαβεβαιώσεις διαφορετικά δεν θα επιτρέψουμε την συνέχιση των εργασιών».

Ρεπορτάζ: Κώστας Μπούρας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER