Πέμπτη, 28 Ιουνίου 2012 05:07

Πρόστιμα από την 1η Ιουλίου:Τελείωσαν τα ψέματα με τους σκουπιδότοπους

Γράφτηκε από την
Πρόστιμα από την 1η Ιουλίου:Τελείωσαν τα ψέματα με τους σκουπιδότοπους

Στην "κόψη του ξυραφιού" βρίσκεται η υπόθεση με τα σκουπίδια μέσα στο κατακαλόκαιρο, καθώς εκπνέει η προθεσμία που έχει δοθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση για τη λειτουργία των χωματερών. Από την 1η Ιουλίου -αν δεν αλλάξει κάτι- αρχίζουν να μετρούν τα πρόστιμα και οι δήμαρχοι ζητούν παράταση, γιατί δεν έχουν εγκατασταθεί μονάδες κομποστοποίησης, ανακύκλωσης και δεματοποιητές. Η Περιφέρεια εμφανίζεται ανένδοτη, προειδοποιεί ότι τα πρόστιμα δεν θα τα πληρώσουν οι πολίτες και το ενδεχόμενο των σκουπιδόλοφων στους δρόμους έρχεται όλο και πιο κοντά.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση ήταν σαφής ως προς τις οδηγίες της: Μέχρι 30/6 πρέπει να κλείσουν οι ΧΑΔΑ στη χώρα μας, αλλιώς... 3.000 ευρώ πρόστιμο για κάθε χωματερή που θα παραμείνει ανοιχτή. Μπροστά σ’ αυτό το ενδεχόμενο Περιφέρεια και δήμαρχοι Πελοποννήσου -της περιοχής, δηλαδή, που αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα απορριμμάτων σε όλη τη χώρα- ψήφισαν στον ΠΕΣΔΑ την προμήθεια δεματοποιητών προκειμένου να αρχίσουν σιγά σιγά να κλείνουν οι ΧΑΔΑ. Και αυτό, ώσπου να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός που θα λύσει οριστικά το πρόβλημα. Και μάλιστα, το δε προεδρείο της Περιφερειακής Ενωσης Πελοποννήσου είχε στηρίξει με δηλώσεις του τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη στο σχεδιασμό των σκουπιδιών για την περιφέρεια.
Ολα αυτά στα λόγια, διότι στην πράξη άλλα αποδεικνύονται: Παρά τον ψηφισθέντα από όλους ΠΕΣΔΑ και την υποχρέωση των δημάρχων να φτιάξουν 12 δεματοποιητές, ώστε να πάψουν να λειτουργούν οι χωματερές, σήμερα λειτουργούν μόνον τέσσερις. Και επειδή οι ημερομηνίες είναι ασφυκτικές, και τα πράγματα δεν έχουν πάει έτσι όπως σχεδιάστηκαν και αποφασίστηκαν, οι δήμαρχοι της Πελοποννήσου σε επιστολή τους, με ημερομηνία 7 Ιουνίου 2012 (αρ. πρωτ. 611), ζητούν παράταση, πέραν της 30ης Ιουνίου, διότι «δεν έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες διαχείρισης των απορριμμάτων (δεματοποίηση, κομποστοποίηση κτλ.)». Με λίγα λόγια, ζητεί την παράταση λειτουργίας και των 82 ΧΑΔΑ της περιφέρειας, αν και... λόγω των τεσσάρων δεματοποιητών έχουν πάψει να λειτουργούν περίπου 25 χωματερές. Ο λόγος απλός: Το κόστος που επιβαρύνει το δήμο. Για κάθε παραγόμενο τόνο, το λειτουργικό κόστος για το δεματοποιητή ανέρχεται σε 35 ευρώ. Με το δεδομένο πως στην Περιφέρεια Πελοποννήσου παράγονται 250.000 σκουπίδια το χρόνο, τότε αμέσως αμέσως το κόστος για τους δήμους φτάνει στα 8,75 εκατ. ευρώ, όταν στη χωματερή είναι... τζάμπα!!! Σύμφωνα, ωστόσο, με πηγές Περιφέρειας Πελοποννήσου, η περιφερειακή αρχή απορρίπτει κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς «υπάρχει "dead line" από την Ευρωπαϊκή Ενωση, και σε καμία περίπτωση τα πρόστιμα που θα επιβληθούν δε θα επιτρέψει να μετακυλιστούν στις πλάτες των πολιτών».

 

Πηγή: aftodioikisi.gr


NEWSLETTER