Κυριακή, 07 Ιουλίου 2019 09:22

Ο Γιώργος Πετρόπουλος στην "Ε" για τη λειτουργία της Δημοτικής Αστυνομίας: “Δεν έχει συσταθεί για να... τιμωρεί το δημότη”

Γράφτηκε από την
Ο Γιώργος Πετρόπουλος στην "Ε" για τη λειτουργία της Δημοτικής Αστυνομίας: “Δεν έχει συσταθεί για να... τιμωρεί το δημότη”

Η Δημοτική Αστυνομία δεν ασχολείται μόνο με τις κλήσεις παράνομης στάθμευσης, αλλά ανάμεσα στις 33 αρμοδιότητες που παρέχει ο νόμος στην ειδική αυτή υπηρεσία είναι η ρύθμιση του κυκλοφοριακού της Καλαμάτας, η κατάληψη κοινόχρηστων χώρων με τραπεζοκαθίσματα και η επιτήρηση του παζαριού στην Αγία Τριάδα, η εποπτεία της λαϊκής στην Κεντρική Αγορά, και άλλα πολλά και σημαντικά στις γειτονιές και την περιφέρεια του δήμου.

Ως δημοτικοί αστυνομικοί στο Δήμο Καλαμάτας υπηρετούν συνολικά 22 άτομα, λέει μιλώντας στην "Ε" ο διευθυντής της υπηρεσίας Γιώργος Πετρόπουλος - ο οποίος επισημαίνει πως αν συμβεί σε έναν στη βάρδια κάτι απρόοπτο, πάει πίσω ο προγραμματισμός, ενώ και ο δήμος είναι μεγάλος σε έκταση, κι αυτό καθιστά σχεδόν απαγορευτικό το να βρίσκεται η υπηρεσία παντού, ανά πάσα στιγμή και να... προλαβαίνει τα πάντα.

 

ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Στα πολλά και σημαντικά που έχει λοιπόν να κάνει η Δημοτική Αστυνομία είναι και έργο στις γειτονιές της πόλης, παρά τις... γκρίνιες ότι περιορίζεται στο κέντρο. Αλλωστε στις αρμοδιότητες της υπηρεσίας είναι και ο έλεγχος των διατάξεων που αφορούν την τήρηση του κανονισμού καθαριότητας (π.χ. κλαδέματα και ογκώδη αντικείμενα παρατημένα στα πεζοδρόμια), τη στάθμευση των οχημάτων σε όλη την Καλαμάτα, τη μόλυνση του περιβάλλοντος και την προστασία του από την ανεξέλεγκτη εναπόθεση απορριμμάτων σε ρέματα και όπου αλλού σε όλη την περιφέρεια του δήμου. Επιπλέον, οι δημοτικοί αστυνομικοί απασχολούνται και σε όποια άλλη δραστηριότητα τους ζητηθεί από άλλες υπηρεσίες του δήμου, όπως να βοηθήσουν στο μοίρασμα επισιτιστικής βοήθειας και στη λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου, μέχρι να υποδεχτούν μετανάστες/πρόσφυγες εφόσον χρειαστεί στο λιμάνι ή να συμβάλουν στη διοργάνωση κοινωνικών εκδηλώσεων.

 

Η ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ

Η υπηρεσία διαρθρώνεται σε 2 τμήματα. Το ένα είναι το Τμήμα Αστυνόμευσης και Φύλαξης -ουσιαστικά είναι το εξωτερικό προσωπικό, όπως λέει ο κ. Πετρόπουλος-, και το άλλο είναι το Τμήμα Ελέγχων και Αδειοδοτήσεων. Αυτό "είναι το τμήμα που έχει επιφορτιστεί με την έκδοση όλων των αδειών: καταστήματα υγιεινομικού ενδιαφέροντος, άδειες λαϊκών αγορών, για παραγωγούς, για αγρότες κ.λπ. - όλες τις αδειοδοτήσεις", όπως μας λέει.

Οσον αφορά το Τμήμα Αστυνόμευσης και Φύλαξης, οι αρμοδιότητες είναι συγκεκριμένες και υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο γι' αυτό. Ενδεικτικά αυτές -λέει ο διευθυντής της υπηρεσίας- αφορούν: παράνομη στάθμευση (και μόνο σε ό,τι αφορά παραβάσεις του ΚΟΚ), ελεγχόμενη στάθμευση, έλεγχος εφαρμογής των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, έλεγχο των λαϊκών αγορών, υπαίθρια διαφήμιση, όπως και επιδόσεις πάσης φύσεως εγγράφων, ακόμα και επίδοση εγγράφων που αποστέλλονται από άλλους δήμους. Επίσης, η κίνηση σε πλατείες και πεζόδρομους είναι αρμοδιότητα του Τμήματος Αστυνόμευσης και Φύλαξης.

 

ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Η Δημοτική Αστυνομία δεν συστάθηκε για να... τιμωρεί τον δημότη, τονίζει ο Γ. Πετρόπουλος, αν και δεν αρνείται ότι γίνονται αποδέκτες παραπόνων, άλλοτε ότι αδιαφορούν και άλλοτε ότι δείχνουν υπερβάλλοντα ζήλο. Η Δημοτική Αστυνομία μπορεί να κάνει σημαντική δουλειά με μεγάλη κοινωνική προσφορά, επισημαίνει, και όταν κόβουν κλήσεις και παίρνουν πινακίδες είναι γιατί κάποιος θα κλείσει τη ράμπα για τα ΑΜΕΑ ή θα σταθμεύσει σε διάβαση, προκαλώντας πρόβλημα στον άνθρωπο με κινητικά προβλήματα, τον ηλικιωμένο, ένα μικρό παιδί ή το γονιό με το καροτσάκι του μωρού, που επιχειρούν να περάσουν το δρόμο. Και ειδικά σε τέτοιες κλήσεις οι δημοτικοί αστυνομικοί, όπως λέει ο προϊστάμενός τους, ανταποκρίνονται άμεσα. Εκεί πάντως που... παραδέχεται ότι είναι ελαστικοί και περιορίζονται σε συστάσεις, είναι στα παιδιά με τα ποδήλατα, που δεν χρησιμοποιούν τον ποδηλατόδρομο.

 

ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ

Μια ακόμα βασική αρμοδιότητα όπως λέει ο κ. Πετρόπουλος, είναι τα ζώα συντροφιάς, ειδικά "λόγω του προβλήματος που υπάρχει με τα αδέσποτα". Λέει ότι από την υπηρεσία τους υπάρχει μεγάλη ευαισθησία και μίλησε για άριστη συνεργασία με τον Φιλοζωικό. Ειδικότερα, στην αρμοδιότητά τους είναι να ελέγξουν αν ένα ζώο συντροφιάς είναι τσιπαρισμένο, για να μην καταλήξει αδέσποτο, κι αν έχει κάνει τα εμβόλια που προβλέπονται από τη νομοθεσία. Επίσης, "ανταποκρινόμαστε σε πολλές καταγγελίες για παθητική κακοποίηση ή ότι κάποιος παραμελεί τους κανόνες ευζωίας για το ζώο του".

Και δεν σταματούν εκεί: Θα κατεβάσουν αφίσες, θα κάνουν ελέγχους σε καταστήματα για την κατάληψη κοινόχρηστων χώρων, ενημέρωση για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, θα βεβαιώσουν παραβάσεις που αφορούν την εφαρμογή του κανονισμού καθαριότητας ή την εναπόθεση κλαδεμάτων, θα καταγράψουν κακοτεχνίες σε πεζοδρόμια, θα κάνουν και πολλές κατ' οίκον επισκέψεις για να βεβαιώσουν το γνήσιο της υπογραφής σε ανήμπορους δημότες...

 

ΣΩΣΤΑ ΕΚΧΩΡΗΜΕΝΕΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ

Ο Γ. Πετρόπουλος στην ερώτησή μας αν θα έπρεπε κάποιες αρμοδιότητες να αφαιρεθούν και να προστεθούν άλλα καθήκοντα στη Δημοτική Αστυνομία, απαντά ότι σωστά ο νόμος προβλέπει ό,τι προβλέπει, γιατί: "Δεν μπορεί η Δημοτική Αστυνομία να ασκήσει καθήκοντα αστυνόμευσης, καθήκοντα που να έχουν σχέση με το έγκλημα ή με βαριές ποινικά παραβάσεις".

Οσο για το πώς θα γινόταν πιο αποτελεσματική η δουλειά τους, ο ίδιος λέει ότι θα το πετύχαιναν "αν υπήρχε περισσότερο προσωπικό, για να βγαίνουν πιο άνετα οι βάρδιες. Αν αρρωστήσει κάποιος ή τύχει άλλες φορές κάτι σοβαρό, βγαίνεις από τον προγραμματισμό σου". Επίσης, "το καλοκαίρι επειδή αυξάνονται οι επισκέπτες χρειάζονται περισσότερα άτομα".

 

ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΗ

Η Δημοτική Αστυνομία είναι στο πλάι του δημότη, ο στόχος και η αποστολή της είναι η διευκόλυνση της καθημερινότητας του δημότη, λέει ο Γιώργος Πετρόπουλος. Και επισημαίνει ότι ο ρόλος της Δημοτικής Αστυνομίας είναι να βοηθάει στη λειτουργία της πόλης, γι' αυτό και θέλουν σύμμαχο το δημότη. Να κρατά καθαρή την πόλη, να φροντίζει ώστε να μην επιβαρύνει το κυκλοφοριακό ή να παρκάρει παράνομα, κι επειδή η Καλαμάτα προσφέρεται λόγω γεωγραφικού ανάγλυφου και διαθέτει ένα ευρύ δίκτυο ποδηλατοδρόμων, να εντάξει στην καθημερινότητά του τις μετακινήσεις με ποδήλατο. "Εχει μόνο οφέλη, είναι οικονομικό, βοηθά να έχουμε καλή υγεία και προσφέρεται για στάσεις και κουβεντούλα με φίλους", προτρέπει καταλήγοντας.


NEWSLETTER