Κυριακή, 28 Ιουλίου 2019 12:13

“Επανορθωτικοί Κύκλοι” για έναν αληθινό διάλογο την Τρίτη στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από την

Ολοι μας έχουμε ανάγκη επικοινωνίας. Να συναντάμε γνωστά, συγγενικά πρόσωπα, φίλους μας, συναδέλφους από τη δουλειά. Να μιλάμε, να ανταλλάσσουμε απόψεις. Υπάρχουν, όμως, φορές που θέλουμε να ανοιχτούμε περισσότερο. Να μιλήσουμε από τα βάθη της καρδιάς μας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ή τα όνειρά μας για το μέλλον. Να μοιραστούμε κάποιες ιδέες μας ή να εκθέσουμε κάποιες σκέψεις μας. Αυτό μας δίνει την ευκαιρία να κάνουμε δηλώνοντας συμμετοχή στον 1ο Καλοκαιρινό Κύκλο Διαλόγου "Ταξιδεύοντας: Κοινωνία, άνθρωπος και περιβάλλον", την ερχόμενη Τρίτη στις 6 μ.μ. στον φιλόξενο χώρο του House by Phaos (οδός Σφακτηρίας 18, Καλαμάτα), ο συντονιστής του Κύκλου Γιώργος Παπαδόπουλος, δωρεάν και για περιορισμένο αριθμό θέσεων.

Μιλώντας στην "Ε" ο ίδιος εξηγεί ότι σε αυτόν τον καλοκαιρινό Κύκλο Επανορθωτικού Διαλόγου, οι συμμετέχοντες θα μιλήσουν για θέματα ή και προβλήματα που αφορούν τον απλό, καθημερινό άνθρωπο ο οποίος ζει και πορεύεται μέσα σ' ένα περιβάλλον και σε μια κοινωνία. Ο τίτλος που επελέγη "Ταξιδεύοντας" έχει πολλαπλά νοήματα: στη ζωή μας (που καθημερινά έχει διαφορετικές προκλήσεις), στον Κύκλο τον ίδιο (όπου το εργαλείο του διαλόγου κάνει το δικό του κυκλικό ταξίδι), αλλά και στην ειλικρινή προσπάθεια που κάνουμε ο καθένας (ώστε να βγούμε από το βόλεμά μας).

 

ΣΕ ΕΝΑΝ ΑΣΦΑΛΗ ΚΥΚΛΟ

Ο συντονιστής του Κύκλου λέει, άλλωστε, ότι οι Επανορθωτικοί Κύκλοι είναι ένας τρόπος αποδοτικής διαχείρισης δύσκολων συναισθημάτων. Είναι μια μέθοδος που μας βοηθά να μπορέσουμε να συνυπάρξουμε αρμονικά μεταξύ μας. Προσφέρει τα εχέγγυα για έναν αληθινό διάλογο στρέφοντας την προσοχή μας από την ατομικότητά μας στη θέαση της οπτικής γωνίας του "άλλου", του συνανθρώπου μας. Μπορούμε έτσι να ακούσουμε σε βάθος, να καθίσουμε στον ίδιο χώρο με άλλους, σε έναν κύκλο και να μάθουμε κάποιες άλλες πλευρές ενός γεγονότος, μιας κατάστασης ή συμπεριφοράς. Στον ίδιο αυτό ασφαλή χώρο μπορούμε να ακουστούμε χωρίς το άγχος τού αν θα μας διακόψουν ή θα μας κοροϊδέψουν γι' αυτό που θα πούμε. Μέσα στο ασφαλές περιβάλλον ενός κύκλου μπορεί κανείς να συνδιαμορφώσει μαζί με τους συμμετέχοντες τις αξίες και τους κανόνες του διαλόγου.

 

ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΔΙΑΛΟΓΟΥ

Στην ουσία του ο Επανορθωτικός Κύκλος, εξηγεί ο Γ. Παπαδόπουλος, είναι ένα εργαλείο διαλόγου που έρχεται να μας βοηθήσει στα αυτονόητα που, στη βιασύνη της καθημερινότητας και των ρυθμών της κοινωνίας μας, δεν είναι πια και τόσο αυτονόητα.

Στον Κύκλο λοιπόν υπάρχει κι ένας συντονιστής (facilitator) και μαζί με τους συμμετέχοντες συζητούν με τη χρήση του εργαλείου του διαλόγου (talking piece). Η χρησιμότητα αυτού του εργαλείου είναι να δίνει τη δυνατότητα σε όποιον το κρατάει να μιλάει (ή να σιωπά -δεν υπάρχει πίεση ή υποχρεωτικότητα) χωρίς κανείς άλλος να τον διακόπτει. Ετσι, ενισχύονται αργά αλλά σταθερά η αλληλοκατανόηση, η ενσυναίσθηση, ο σεβασμός και η υπομονή.

 

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Ο Γιώργος Παπαδόπουλος είναι δικηγόρος, διαπιστευμένος διαμεσολαβητής, συντονιστής Επανορθωτικών Κύκλων. Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στην εν λόγω εκδήλωση επικοινωνήστε στο gplawyer@outlook.com ή συμπληρώστε τη φόρμα https://forms.gle/XQn1DG2urQ4dk81X7

Περισσότερες πληροφορίες για τη μέθοδο των Κύκλων μπορείτε να βρείτε στο: https://www.artofmediation.gr/?page_id=1194