Παρασκευή, 26 Ιουλίου 2019 17:32

Η ΔΕΥΑΚ ψάχνει λύση για την οσμή στο νερό σε χωριά της Καλαμάτας

Με το άνοιγμα των πυροσβεστικών κρουνών κάθε μέρα για μία ώρα επιχειρεί η ΔΕΥΑ Καλαμάτας να αντιμετωπίσει πλέον το πρόβλημα της μυρωδιάς στο νερό της ύδρευσης στα χωριά Ανεμόμυλο, Αλώνια, Πλατύ, Ασπροπουλιά και Αριοχώρι.

Οπως μας ενημέρωσαν από την Επιχείρηση, και τα νέα αποτελέσματα των μετρήσεων για το νερό που πήραν από πιστοποιημένο εργαστήριο της Αθήνας, έδειξαν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα όσον αφορά τα μικροβιολογικά.

Παρατήρησαν ότι μετά την υπερχλωρίωση που έκαναν στη δεξαμενή, στα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια, η μυρωδιά παραμένει στο νερό που τρέχει από τις βρύσες και το εργαστήριο τους υπέδειξε να ανοίγουν τους πυροσβεστικούς κρουνούς για να ανανεώνεται το νερό, καθώς εκτιμάται ότι η μυρωδιά μπορεί να οφείλεται σε μια ουσία, κάτι σαν γλίτσα που έχει μείνει (φιλμ από επικαθήσεις κατά την επιστημονική ορολογία).

 

ΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ “ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ”

Για το πρόβλημα της μυρωδιάς στο νερό των χωριών η “Λαϊκή Συσπείρωση” σχολιάζει ότι “παρά τις παρεμβάσεις της και τις διαμαρτυρίες των κατοίκων δεν έχει δοθεί ακόμα λύση. Φαίνεται ότι η δημοτική αρχή έχει άλλες προτεραιότητες όπως την τουριστική προβολή, τις εκδηλώσεις για το φαίνεσθαι και τα παρασκήνια για την επόμενη μέρα στο δήμο και στην περιφέρεια που τους κρατάει απασχολημένους και δεν μπορούν να ασχοληθούν με τόσο «ταπεινά» ζητήματα. Αν το πρόβλημα ήταν κοντά στα ξενοδοχεία της παραλίας θα έτρεχαν να το λύσουν από την πρώτη στιγμή. Τα χωριά που είναι δίπλα στις πηγές του Αγίου Φλώρου και του Πηδήματος, το 2019 δεν έχουν νερό να πιούν!

Οι απαντήσεις της ΔΕΥΑΚ πως έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες και οι κατάλληλες μετρήσεις και δεν δείχνουν ιδιαίτερο πρόβλημα, δεν επαρκούν καθόλου και βεβαίως δεν λύνουν το πρόβλημα. Αυτό που ακούγεται έντονα στα χωριά είναι πως στο δίκτυο έχει «συνδεθεί» γεώτρηση της περιοχής. Αυτό πρέπει να ερευνηθεί και να απαντηθεί από τους αρμόδιους. Χρειάζεται άμεσα να δοθεί λύση χωρίς περαιτέρω χρονοτριβή στο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν με όλα τα σύγχρονα μέσα που υπάρχουν με γνώμονα την υγεία των κατοίκων. Για την περίοδο που υπάρχει πρόβλημα, οι κάτοικοι να έχουν πλήρη απαλλαγή από τους λογαριασμούς του νερού. Με ευθύνη του δήμου να δοθούν οι απαραίτητες ποσότητες πόσιμου νερού μέχρι να αποκατασταθεί η βλάβη”.