Τετάρτη, 08 Αυγούστου 2012 04:55

Καταφεύγουν για βοήθεια στο "Χαμόγελο του Παιδιού": Πλήθος οικογενειών με πρόβλημα διαβίωσης

Γράφτηκε από την

Σοβαρά προβλήματα διαβίωσης αντιμετωπίζουν όλο και περισσότερες οικογένειες, που έρχονται αντιμέτωπες με την ανεργία. Τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν οι γονείς ακόμη και για την κάλυψη βασικών αναγκών των παιδιών τους, τους κάνουν να στραφούν για βοήθεια σε οργανώσεις όπως «Το Χαμόγελο του Παιδιού». Αυξημένα αιτήματα για βοήθεια δέχεται το γραφείο «Το Χαμόγελο το Παιδιού» στον Πύργο και από τη Μεσσηνία. Η κοινωνική λειτουργός του συλλόγου Νίκη Κότσιφα μιλώντας στην "Ε" επισημαίνει ότι «καθημερινά αυξάνονται τα αιτήματα βοήθειας τόσο σε επίπεδο Μεσσηνίας, όσο και πανελλαδικά». Οπως λέει είναι καθημερινό φαινόμενο οι εκκλήσεις για στήριξη από το σύλλογο, ενώ ειδικά «το τελευταίο εξάμηνο η αύξηση είναι ραγδαία». Κι αυτό, εξηγεί, οφείλεται «κυρίως στην ξαφνική ανεργία και των δύο γονιών».
Το γραφείο του Πύργου στηρίζει στη Μεσσηνία αρκετές οικογένειες παρέχοντάς τους τρόφιμα και είδη ρουχισμού, ακόμη και μέσα στην Καλαμάτα. «Πρόκειται για σοβαρά περιστατικά, "περιπτώσεις SOS" που μας έρχονται από υπηρεσίες ή αναφορές ιδιωτών, αλλά και από αιτήματα βοήθειας των ίδιων των οικογενειών», αναφέρει η Νίκη Κότσιφα. Προσθέτει δε ότι πολλές φορές οι οικογένειες αυτές, εκτός από πρόβλημα διαβίωσης, αντιμετωπίζουν και προβλήματα υγείας κάποιου μέλους τους. Βέβαια, όπως επισημαίνει, μια παραπομπή ή ένα αίτημα δεν ικανοποιούνται πριν γίνει κατ' οίκον έρευνα για να διαπιστωθεί αν υπάρχει πραγματική ανάγκη. «Αισθανόμαστε υπεύθυνοι απέναντι σε αυτούς που ενισχύουν το "Χαμόγελο" και φροντίζουμε η βοήθεια να πηγαίνει εκεί που πραγματικά την έχουν ανάγκη», τονίζει.

ΑΝΑΣΤΑΛΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ Η ΑΠΟΣΤΑΣΗ

Η Νίκη Κότσιφα λέει στη συνέχεια πως αρκετές οικογένειες που στηρίζονται στη Μεσσηνία από το γραφείο του Πύργου, αντιμετωπίζουν κωλύματα λόγω της απόστασης. «Η απόσταση είναι ανασταλτικός παράγοντας γιατί μια μετακίνηση έχει έξοδα», αναφέρει συγκεκριμένα. Και προσθέτει πως τα αιτήματα θα ήταν περισσότερα αν δεν υπήρχε το κώλυμα αυτό. «Γενικά να μεταφέρουμε τρόφιμα είναι ιδιαίτερα δύσκολο, γιατί ένα παιδί με ιατρικό πρόβλημα που πρέπει να μεταφερθεί αποτελεί προτεραιότητα», επισημαίνει. Ωστόσο σε περιπτώσεις όπως η διανομή ρουχισμού (δύο φορές το χρόνο) «κάποιος αξίζει τον κόπο να πάρει το λεωφορείο και να έρθει, αφού θα καλύψει το ρουχισμό όλων των παιδιών της οικογένειας». Πάντως η μεταφορά των τροφίμων γίνεται σε κάθε ευκαιρία που οι υπεύθυνοι του συλλόγου έρχονται στη Μεσσηνία για άλλα θέματα. «Μεταφέρουμε τρόφιμα όπου υπάρχει σοβαρή ανάγκη, δεν μπορεί όμως να γενικευτεί για όλες τις οικογένειες», επισημαίνει η κοινωνική λειτουργός.
Επίσης, η Νίκη Κότσιφα τονίζει το πόσο συγκινητική είναι η ανταπόκριση των Μεσσηνίων στο «Χαμόγελο του Παιδιού», αλλά και πόσο θερμά άνθρωποι από το νομό έχουν αγκαλιάσει τις προσπάθειές τους ενισχύοντάς τους οικονομικά και ηθικά.
Να σημειωθεί ότι το γραφείο του Πύργου καλύπτει εκτός από την Ηλεία, τη Μεσσηνία, τη Ζάκυνθο και την Κεφαλλονιά, αλλά η Μεσσηνία έχει ίσως περισσότερο από κάθε άλλη περιοχή αγκαλιάσει και ενισχύσει το έργο και τις δράσεις του "Χαμόγελου".

ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΠΑΡΑΜΕΛΗΣΗΣ

«Ως "Χαμόγελο", συνολικά, είμαστε στη διάθεση οποιασδήποτε οικογένειας αντιμετωπίζει προβλήματα διαβίωσης ή υγείας, καθώς μπορούν να απευθύνονται σε εμάς -και για καταγγελίες κακοποίησης ή παραμέλησης- τηλεφωνώντας στο 10-56 στα κεντρικά», αναφέρει η κοινωνική λειτουργός. Ειδικά για τις καταγγελίες παραμέλησης και κακοποίησης επισημαίνει πως στην συνέχεια κοινοποιούνται στον εισαγγελέα και ακολουθείται η νόμιμη διαδικασία. «Γενικότερα αυξάνονται περιστατικά κακοποίησης και παραμέλησης κάθε χρόνο, σημαντικός παράγοντας γι' αυτό είναι το ότι ο κόσμος είναι πλέον ενημερωμένος», τονίζει - ενώ προσθέτει πως «είμαστε ο μοναδικός φορέας που έχει επιτύχει να γίνονται δεκτές οι ανώνυμες καταγγελίες, οι οποίες προωθούνται στην αρμόδια Εισαγγελία για έρευνα και έλεγχο των στοιχείων». Με τον τρόπο αυτό, επισημαίνει, έχουν σωθεί παιδιά.