Πέμπτη, 09 Αυγούστου 2012 10:15

Επιστολή Νίκα σε εισαγγελέα για παράνομους μετανάστες

Επιστολή Νίκα σε εισαγγελέα για παράνομους μετανάστες

«Η δημοτική αρχή φρονεί ότι το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης και των προβλημάτων που δημιουργούνται από αυτήν πρέπει να αντιμετωπιστεί με ρεαλισμό και αποφασιστικότητα». Με τη φράση αυτή καταλήγει η επιστολή που απηύθυνε χθες ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας προς την εισαγγελική αρχή, την Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας και τον γενικό αστυνομικό διευθυντή Πελοποννήσου.
Αφορμή για την επιστολή του δημάρχου αποτελεί -όπως αναφέρει ο Π. Νίκας σε αυτή- το ότι «στην περιφέρεια του Δήμου Καλαμάτας είναι κοινή η διαπίστωση του γεγονότος της συνάθροισης και εγκατάστασης λαθρομεταναστών σε κοινόχρηστους χώρους, αλλά και σε ιδιωτικούς (εγκαταλελειμμένα κτήρια), με αποτέλεσμα να δημιουργούνται έντονα προβλήματα ασφάλειας και δημόσιας υγείας, τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες της πόλης μας».
Ο δήμαρχος αναφέρει ότι συχνή εγκατάσταση των συγκεκριμένων ατόμων στην Καλαμάτα διαπιστώνεται «στον περιβάλλοντα χώρο του σιδηροδρομικού σταθμού, του μηχανοστασίου, αλλά και στον χώρο του δημοτικού πάρκου σιδηροδρόμων», ενώ περιγράφει ανάλογες περιπτώσεις στον Αρι και τα Αρφαρά.
Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην επιστολή, οι «λαθρομετανάστες χρησιμοποιούν τους υπαίθριους ή στεγασμένους χώρους ως αφοδευτήριο, χώρο πλύσης σκευών και ειδών ένδυσης, πρόχειρης παρασκευής φαγητού και κατάκλισης, υποβαθμίζοντας τις περιοχές αυτές, επιδεικνύοντας επιθετική συμπεριφορά κάθε φορά που υπάλληλοι του δήμου ελέγχουν τους χώρους αυτούς αιτούμενοι την απομάκρυνσή τους».
Ας σημειωθεί βέβαια ότι πολλοί από τους «λαθρομετανάστες» -όπως τους χαρακτηρίζει ο δήμαρχος στην επιστολή του- που συναθροίζονται στα πάρκα και άλλους χώρους της Καλαμάτας, είναι τσιγγάνοι υπήκοοι Βουλγαρίας ή Ρουμανίας. Δύο χώρες δηλαδή οι οποίες ανήκουν όπως και η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ενωση - οπότε τουλάχιστον η μετακίνηση των υπηκόων τους εντός των εσωτερικών συνόρων της Ε.Ε. είναι ελεύθερη.
Ο δήμαρχος Καλαμάτας πάντως δεν σχολίασε τη σχετική παρατήρηση που έγινε από την πλευρά της «Ε».
Β.Γ.Μ.