Τετάρτη, 04 Σεπτεμβρίου 2019 13:48

Ζητούν αυτονόμηση του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας

Ζητούν αυτονόμηση του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας

Την αυτονόμηση του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας, ώστε να μπορεί να προσλαμβάνει προσωπικό και να έχει δικό του προϋπολογισμό, προτείνουν ως λύση επιβίωσής του ο Σύλλογος Εργαζομένων και η επιτροπή γιατρών της νοσηλευτικής μονάδας.

Αυτή είναι μια από τις προτάσεις οι οποίες προέκυψαν μετά τη σύσκεψη που συγκάλεσαν χθες ο Σύλλογος Εργαζομένων και οι γιατροί του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας, που καταγγέλλουν την υποστελέχωση και υποβάθμισή του σε σημείο να μην καλύπτονται πλέον οι εφημερίες.

Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς και αυτοδιοικητικοί παράγοντες του τόπου, όπως και το προσωπικό της νοσηλευτικής μονάδας καθώς συγκλήθηκε παράλληλα έκτακτη γενική συνέλευση. Εγινε λόγος για τραγικές ελλείψεις γιατρών, καθώς το 2012 τροποποιήθηκε ο οργανισμός του Νοσοκομείου και οι 45 οργανικές θέσεις συρρικνώθηκαν σε 32, και το 2017 σε 28.

Πέραν όμως της μείωσης των οργανικών θέσεων, και κάποιες προκηρύξεις που έγιναν, όπως πέρυσι για παράδειγμα για παθολόγο, απέβησαν άκαρπες γιατί κανένας γιατρός δεν ενδιαφέρθηκε. Αλλά και μια τελευταία προκήρυξη για 7 προσλήψεις πάγωσε λόγω των πρόσφατων εθνικών εκλογών και εκκρεμεί.

Επίσης, αναλύθηκε γιατί δεν μπορεί παθολόγος και χειρουργός να εφημερεύει καθημερινά.

Τονίστηκε ότι οι οργανικές θέσεις είναι καλυμμένες στα... χαρτιά, καθώς οι γιατροί έχουν μετακινηθεί στη νοσηλευτική μονάδα Καλαμάτας ή και σε νοσοκομεία της Αθήνας για την εκεί κάλυψη αναγκών. Ετσι όμως φαίνονται οι οργανικές θέσεις καλυμμένες και δεν μπορούν να προκηρυχθούν οι θέσεις, ενώ οι γιατροί είναι... άφαντοι. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα -σύμφωνα πάντα με όσα ειπώθηκαν στη σύσκεψη- είναι αυτό της πρόσληψης καρδιολόγου το Μάιο, ο οποίος τον ίδιο μήνα μετακινήθηκε στο Νοσοκομείο Καλαμάτας.

Μεγάλο πρόβλημα όπως είναι γνωστό υπάρχει και με τη Χειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας, ο οποίος είναι συντονιστής διευθυντής και στις δύο νοσηλευτικές μονάδες της Μεσσηνίας και σχεδόν δύο μήνες τώρα δεν πάει καθόλου στην Κυπαρισσία. Οσο για τους επικουρικούς ιατρούς, αυτοί είναι μια προσωρινή λύση και όταν λήξει η σύμβασή τους επιλέγουν να φύγουν.

Καταλήγοντας, οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη αποφάσισαν να προτείνουν, εκτός από το να αυτονομηθεί η νοσηλευτική μονάδα για να έχει δικό της προϋπολογισμό, να αυξηθούν και οι οργανικές θέσεις με τροποποίηση του οργανισμού. Επίσης, για μια πιο άμεση λύση στα προβλήματα λειτουργίας του νοσοκομείου προτείνουν να βγουν υπουργικές αποφάσεις για τη στελέχωσή του με ιατρικό προσωπικό και να επαναπροκηρυχθούν οι θέσεις των γιατρών που έχουν μετακινηθεί.