Παρασκευή, 06 Σεπτεμβρίου 2019 13:05

Απελευθερώνεται η νοτιοδυτική πλευρά του Λιμανιού Καλαμάτας: Σε διάλυση και καταστροφή κατασχεμένα σκάφη

Γράφτηκε από την
Απελευθερώνεται η νοτιοδυτική πλευρά του Λιμανιού Καλαμάτας: Σε διάλυση και καταστροφή κατασχεμένα σκάφη

 

Σε διάλυση και καταστροφή επειδή δεν έχουν καμία εμπορική αξία συμφωνούν να οδηγηθούν το ξύλινο ιστιοφόρο "Mr. Musti", το πολυεστερικό cruiser "Aldamir Mustafa" και το ξύλινο αλιευτικό "Passara", τα υπουργεία Ναυτιλίας και Εθνικής Αμυνας.

Τη διάλυση και απομάκρυνσή τους, ώστε να απελευθερωθεί από τα κατασχεμένα η νοτιοδυτική πλευρά του λιμανιού της Καλαμάτας που έχει μετατραπεί σε πάρκινγκ παροπλισμένων σκαφών, εισηγήθηκε προς τα συναρμόδια υπουργεία Ναυτιλίας και Εθνικής Αμυνας η αρμόδια εκ του νόμου επιτροπή, η οποία συνεδρίασε στα τέλη του περασμένου Ιουνίου.

Την ίδια τύχη, δηλαδή καταστροφή και απομάκρυνση, συμφωνούν τα συναρμόδια υπουργεία να έχει και το ιστιοφόρο "Plan B", το οποίο φυλάσσεται στο αλιευτικό καταφύγιο της Κορώνης και έχει σαπίσει, καθώς και ένα σκάφος marlin αγνώστων λοιπών στοιχείων και η θαλαμηγός "Murat" στο λιμάνι της Πύλου.

 

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΟ ΚΩΔΙΚΑ

Να διευκρινίσουμε ότι σύμφωνα με τον τελωνειακό κώδικα την προβλεπόμενη εκ του νόμου επιτροπή συγκαλεί το Τελωνείο (εν προκειμένω της Καλαμάτας), αφού τελειώσει η όλη διαδικασία του υπουργείου Οικονομικών με τους πλειστηριασμούς και αυτοί κηρυχθούν άγονοι. Οι επιτροπές συστήνονται κατά περίπτωση και κατά τόπους (συμμετέχει και ο προϊστάμενος της κατά τόπου λιμενικής αρχής) και σκοπός τους είναι να αποφαίνονται για τη βιωσιμότητα ή την καταστροφή του σκάφους, για το αν πρέπει να βγει από τη θάλασσα γιατί είναι επικίνδυνο και αν έχει αξία για τη δημόσια περιουσία.

Στην περίπτωση των προαναφερόμενων 6 σκαφών στα λιμάνια της Καλαμάτας, Κορώνης και Πύλου, οι επιτροπές οι οποίες συστάθηκαν εξέτασαν κατά πόσο τα κατασχεμένα πλοιάρια έχουν εμπορική αξία κι αφού αποφάνθηκαν πως όχι, εν συνεχεία συνέταξαν ένα πρακτικό και πρότειναν στα συναρμόδια υπουργεία την καταστροφή τους.

 

Ν.Κ.


NEWSLETTER