Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου 2019 08:46

Επτά ημέρες ταξίδευαν οι 40 Κούρδοι πρόσφυγες, που έφθασαν στην Καλαμάτα (βίντεο)

Γράφτηκε από την
Επτά ημέρες ταξίδευαν οι 40 Κούρδοι πρόσφυγες, που έφθασαν στην Καλαμάτα (βίντεο)

 

Επτά ημέρες ταξίδευαν στη θάλασσα οι 40 Κούρδοι πρόσφυγες (ανάμεσά τους 2 γυναίκες και 4 αγόρια στην εφηβεία) και οι δύο Ρώσοι χειριστές του ιστιοφόρου που εντοπίστηκε το μεσημέρι της Τρίτης από το δεξαμενόπλοιο "Navigare Tolero", σημαίας Δανίας, να πλέει ακυβέρνητο νοτιοδυτικά της Ζακύνθου.

Κάποιος από το ιστιοφόρο κάλεσε βοήθεια με τον ασύρματο και οι επιβαίνοντες στο σκάφος με όνομα "Prometheus L. Kusadasi" περισυνελέγησαν από το δεξαμενόπλοιο. Στη συνέχεια, μετά από συνεννόηση με το Κέντρο Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος, ο καπετάνιος του "Navigare Tolero" έβαλε ρότα για την Καλαμάτα, όπου και μετέφερε χθες νωρίς το πρωί τους διασωθέντες, συνοδεία πλωτού του Κεντρικού Λιμεναρχείου Καλαμάτας. Οι πρόσφυγες μετεπιβιβάστηκαν από το δεξαμενόπλοιο σε λάντζα όπου επέβαιναν στελέχη του Λιμεναρχείου και έφτασαν στο λιμάνι λίγο μετά τις 8 το πρωί και φιλοξενούνται στις αποθήκες.

Οι Κούρδοι πρόσφυγες από το Ιράν και το Ιράκ ξεκίνησαν το ταξίδι τους πριν από μία εβδομάδα από ακτή της Τουρκίας και είχαν προορισμό την Ιταλία. Οπως προέκυψε από την προανάκριση που διεξήγαγε το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας, οι δύο Ρώσοι, ένας 29χρονος και ένας 27χρονος, ήταν οι χειριστές του σκάφους και συνελήφθησαν για παράνομη μεταφορά αλλοδαπών, για έκθεση ζωής σε κίνδυνο και παράνομη είσοδο στη χώρα. Σήμερα αναμένεται να οδηγηθούν στην Εισαγγελία Καλαμάτας για να τους ασκηθεί ποινική δίωξη, ενώ για παράνομη είσοδο στην Ελλάδα συνελήφθησαν και οι μεταφερόμενοι αλλοδαποί. Πάντως, κανένας από τους 40 δεν έχει ταξιδιωτικά έγγραφα, γι' αυτό μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες αποχής από την ποινική δίωξη, ταυτοποίησης και καταγραφής ευάλωτων ομάδων, θα χρειαστεί χρόνος -οπότε δεν αναμένεται να φύγουν από τις αποθήκες του λιμανιού μέχρι αύριο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και αυτή τη φορά -όπως και κάθε φορά που συμβαίνει ανάλογο περιστατικό- εκεί ήταν για να βοηθήσουν και να προσφέρουν οι νοσηλεύτριες και οι εθελόντριες του τοπικού Τμήματος του Ερυθρού Σταυρού.

Ν.Κ.


NEWSLETTER