Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου 2019 08:54

Το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας για την απεργία στις 2 Οκτωβρίου

 

Το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου, εκφράζοντας την κατηγορηματική του αντίθεση σε μία σειρά διατάξεων που προβλέπονται στο αναπτυξιακό σχέδιο νόμου.

Και οργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας την ημέρα της απεργίας, στις 10.30 το πρωί μπροστά στο Εργατικό Κέντρο.

Οπως παρατήρησε χθες σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του Ε.Κ. Σωτήρης Τσώνης “δημιουργεί κινδύνους και απειλές αποδυνάμωσης των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, αφού ευνοεί μονομερώς την εργοδοτική πλευρά στα θέματα της διαιτησίας και είναι αδύνατον πια οι εργαζόμενοι να προσφεύγουν μονομερώς στον Ο.Μ.Ε.Δ. στις περιπτώσεις που αποτυγχάνουν οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή Σ.Σ.Ε. Διατηρεί μνημονιακές αντεργατικές ρυθμίσεις, αλλά συμβάλλει στην περαιτέρω απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Καθιστά τον εκάστοτε υπουργό Εργασίας ρυθμιστή του πλαισίου των εργασιακών σχέσεων και των ΣΣΕ. Καταργεί ξανά την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης για τον εργαζόμενο και τη δυνατότητα επέκτασης των κλαδικών ΣΣΕ στο σύνολο των εργαζομένων κάθε κλάδου. Δίνει τη δυνατότητα στον εργοδότη με έγγραφη ατομική σύμβαση για ημερήσια ή εβδομαδιαία ή 15νθήμερη ή μηνιαία εργασία για ορισμένο ή αόριστο χρόνο. Δίνει τη δυνατότητα για τοπικές κλαδικές ΣΣΕ που θα υπερισχύουν των κλαδικών ΣΣΕ και τη δυνατότητα με τοπικές συμφωνίες και από ενώσεις προσώπων, όπου δεν υπάρχουν επιχειρησιακά σωματεία να συνάπτουν ΣΣΕ που θα υπερισχύουν των κλαδικών, με τη μόνη προϋπόθεση να κινούνται πάνω από την εθνική γενική Σ.Σ.Ε που έχει να κάνει με τις κατώτατες αμοιβές. Σε κάθε περίπτωση, οι ενώσεις προσώπων, αυτά τα άτυπα ψευδομορφώματα, δεν δύνανται να εκπροσωπούν εργαζόμενους και πολύ περισσότερο να υπογράψουν επιχειρησιακές ΣΣΕ”.

Η πλειοψηφία της διοίκησης του Ε.Κ. εκτιμά πως “η αντιμετώπιση της αδήλωτης και υποδουλωμένης εργασίας με γνώμονα τη στήριξη της πλήρους και σταθερής απασχόλησης, η στόχευση των ελέγχων, η θεσμοθέτηση, του «λευκού» και «μαύρου» μητρώου επιχειρήσεων κινούνται στη σωστή κατεύθυνση. Ο θετικός αντίκτυπος και η αποτελεσματικότητά τους θα πολλαπλασιαστεί με την καθολική εφαρμογή της ηλεκτρονικής κάρτας εργαζομένου”.

Ο κ. Τσώνης επεσήμανε ότι απεργούν και απαιτούν: “Να αποκατασταθεί η δυνατότητα επέκτασης - κήρυξης γενικά υποχρεωτικών κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών ΣΣΕ. Να παραμείνει η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης στη συρροή κλαδικών ή ομοιοεπαγγελματικών με επιχειρησιακές ΣΣΕ. Να καταργηθεί η ικανότητα των ενώσεων προσώπων να συνάπτουν επιχειρησιακές ΣΣΕ. Οι κανονιστικοί όροι ΣΣΕ που έληξε ή καταγγέλθηκε, να εξακολουθούν να ισχύουν για ένα εξάμηνο και να εφαρμόζονται και στους εργαζόμενους που προσλαμβάνονται το διάστημα αυτό. Να αποκατασταθεί η μετενέργεια του συνόλου των όρων της ΣΣΕ μετά την πάροδο του 6μήνου. Να διατηρηθεί το δικαίωμα της μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία του Ο.ΜΕ.Δ.”.

Οσον αφορά την αντιπαράθεση με το ΠΑΜΕ για την απεργία της 24ης Σεπτεμβρίου, είπε ότι “την προηγούμενη Πέμπτη 19 του μήνα, όταν ξεκίνησε το Δ.Σ. εμφανίστηκαν γύρω στα 30 άτομα μαζί με το ΠΑΜΕ στην αίθουσα του Δ.Σ., γέμισε και ο διάδρομος. Και στην πορεία κάποιοι απ’ αυτούς άρχισαν και διέκοπταν, άλλοι φώναζαν, άλλοι έπαιρναν αυθαίρετα το λόγο και κάποια στιγμή βγήκε και μια ντουντούκα που είπε κάποια πράγματα που ήταν προσβλητικά για μας. Μετά απ’ αυτά το συμβούλιο λύθηκε άδοξα, με αποτέλεσμα να μην παρθεί απόφαση για την απεργία. Εμείς είχαμε κάνει πρόταση η απεργία να γίνει στις 2 Οκτωβρίου, από τότε”.