Πέμπτη, 06 Σεπτεμβρίου 2012 17:18

Επιστολή ειδικευόμενων γιατρών του νοσοκομείου Καλαμάτας ενόψει των εγκαινίων αξονικού και μαγνητικού τομογράφου

Γράφτηκε από την

 

 

 

Κ.Υπουργέ,

 

Νιώθουμε ιδιαίτερα τυχεροί και περήφανοι που το νοσοκομείο μας απέκτησε τον συγκεκριμένο τεχνολογικό εξοπλισμό που σήμερα εγκαινιάζεται. Δυστυχώς όμως δεν μπορούμε να πανηγυρίζουμε μαζί σας επειδή τα προβλήματα της υγείας γενικότερα και ειδικότερα του νοσοκομείου μας δεν μας το επιτρέπουν αυτό. Επιπλέον θεωρούμε υποκρισία οποιουδήποτε τύπου τελετή θριάμβου όταν η πολιτική που ακολουθεί το υπουργείο σας οδηγεί σε κατάρρευση την δημόσια υγεία.

 

Σήμερα εγκαινιάζεται ένας τέλειος τεχνολογικός εξοπλισμός, ο οποίος δυστυχώς υπολειτουργεί λόγω έλλειψης του απαιτούμενου αριθμού τεχνολόγων- ακτινολόγων και μείωσης της χρηματοδότησης των υπερωριών τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την καθημερινή διακομιδή ασθενών σε άλλο νοσοκομείο προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες απεικονιστικές εξετάσεις. Το παραπάνω γεγονός οδηγεί σε εύλογη καθυστέρηση της διάγνωσης και της αντιμετώπισης των ασθενών με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία τους.

 

Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε πανηγυρισμούς όταν η μείωση της χρηματοδότησης της υγείας οδηγεί στη μη ασφαλή εφημέρευση των ιατρών. Στο νοσοκομείο μας μετά τις 3μμ. καθημερινώς δεν υπάρχει σε ενεργή εφημερία ειδικευμένος ιατρός ουρολόγος, οφθαλμίατρος, ψυχίατρος, πνευμονολόγος, ωτορινολαρυγγολόγος, δερματολόγος και νευρολόγος. Μετά τις 8μμ. επίσης δεν υπάρχει ειδικευμένος ορθοπεδικός και γαστρεντερολόγος. Οι ασθενείς που χρειάζονται γιατρό αυτών των ειδικοτήτων αντιμετωπίζονται από ανειδίκευτους ιατρούς που εκπαιδεύονται στο νοσοκομείο μας. Το γεγονός αυτό είναι επισφαλές για την υγεία των ασθενών, καθώς οι ειδικευόμενοι ιατροί δεν έχουν την απαραίτητη εμπειρία και εξειδικευμένη κρίση του ειδικευμένου ιατρού.

 

Δεν μπορούμε να σας χειροκροτήσουμε γιατί καθημερινά θίγεται η αξιοπρέπειά μας με τις απλήρωτες εφημερίες, τη μείωση ήδη στο 40% των αποδοχών μας και τα σενάρια για επιπλέον μείωση.

 

Δεν διαθέτουμε πια τη δύναμη για θριάμβους, καθώς δουλεύουμε καθημερινά σε δύσκολες συνθήκες, με ελλείψεις προσωπικού, υλικών και βασικών εξετάσεων π.χ. Τροπονίνη σε έδαφος όλο και αυξανόμενης προσέλευσης ασθενών.

 

Τέλος ο λαός της Μεσσηνίας, στον οποίο απευθύνεστε με αυτή την τελετή, δεν σας παρακολουθεί μιας και ταλαιπωρείται καθημερινά με το να βρει τα φάρμακα, τους γιατρούς και τα χρήματα ούτως ώστε να αντιμετωπίσει την ήδη επιβαρυμένη ψυχική και σωματική του υγεία.

 

 

 

 

 

 

 

ΚΑΛΑΜΑΤΑ 06/09/2012

 

 

 

 

 

 

 

                                   ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                                           ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

 

 

                                ΛΙΑΡΑΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ                                                                                            ΜΑΛΛΙΟΥ ΧΡΥΣΑΝΘΗ