Τρίτη, 11 Σεπτεμβρίου 2012 08:10

"Re:Think Project-ΞΑΝΑΣΚΕΨΟΥ" Απολογισμός Α' φάσης προγράμματος συνοικιακής κομποστοποίησης στον Δήμο Καλαμάτας, 2011-2012

"Re:Think Project-ΞΑΝΑΣΚΕΨΟΥ" Απολογισμός Α' φάσης προγράμματος συνοικιακής κομποστοποίησης στον Δήμο Καλαμάτας, 2011-2012

Ολοκληρώθηκε από την ομάδα "Re-Think project" μέσα στο καλοκαίρι η 1η φάση του προγράμματος συνοικιακής κομποστοποίησης.
Το πρόγραμμα περιλάμβανε την κατασκευή, τοποθέτηση και την αρχική επιμέλεια 10 συνοικιακών κομποστοποιητών στο Δήμο της Καλαμάτας, όπως επίσης και ενημερωτικά εργαστήρια πάνω στην οικιακή και συνοικιακή κομποστοποίηση, η οποία έγινε με την συνεργασία της υπηρεσίας ανακύκλωσης.Οι κομποστοποιιητές έχουν τοποθετηθεί τόσο σε δημόσιους όσο και ιδιωτικούς χώρους πρασίνου (Πάρκο ΟΣΕ, Πλατεία Οθωνος, Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας, ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ, Πανεπιστήμιο, Φραντζή, Λακωνικής, Δυτική Παραλία, Αλαγονία). Οι κομποστοποιητές κατασκευάζονται από ανακυκλωμένες ξύλινες παλέτες και έχουν χωρητικότητα ένα κυβικό μέτρο ο καθένας.  Το συγκεκριμένο μοντέλο είναι ικανό να αντιμετωπίσει τις ανάγκες για τα οργανικά σκουπίδια πολλών οικογενειών και ταυτόχρονα να παρέχει και ένα άρτιο αισθητικά αποτέλεσμα εναρμονισμένο με το φυσικό περιβάλλον.
Μέσα από το  πρόγραμμα έγιναν εργαστήρια και εκδηλώσεις ενημέρωσης σε ομάδες πολιτών, συλλόγους, σχολεία και φορείς για την αξία της κομποστοποίησης αλλά και την πρακτική χρήση των κάδων. Κάθε συνοικιακός κομποστοποιητής που τοποθετείται υιοθετείται από μια ομάδα πολιτών  ή φορέα. Η ομάδα αυτή σε συνεργασία με την ομάδα του Re-Think project  αναλαμβάνει την επιμέλεια του κομποστοποιητή αλλά και την επικοινωνία του προγράμματος στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής. Η ίδια ομάδα κατοίκων ή φορέας παίρνει το τελικό παραγόμενο προϊόν του, δηλαδή πλούσιο οργανικό λίπασμα και το χρησιμοποιεί ανάλογα με τις ανάγκες της.
Το κόστος συνολικά του προγράμματος αυτού κόστισε για το Δήμο Καλαμάτας 600 ευρώ + Φ.Π.Α. Εγιναν από το "Re-Think project" προσπάθειες ώστε το κόστος όλου αυτού του εγχειρήματος να είναι ιδιαίτερα χαμηλὀ. Το όλο εγχείρημα είναι μη κερδοσκοπικό και στηρίζεται από εθελοντές.
Οι συμμετέχοντες καλούν και φέτος το δήμο αλλά και τις επιμέρους υπηρεσίες του να συνεχίσουν να στηρίζουν αυτό το πρόγραμμα πιο διευρυμένα για να υπάρξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την πόλη. Η πρόσκληση αυτή απευθύνεται εξίσου και στους υπόλοιπους δήμους της περιοχής. Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινίσεις www.rethink-project.gr.