Τρίτη, 26 Νοεμβρίου 2019 16:24

Στον αέρα ξανά οι θεραπείες ειδικής αγωγής

Γράφτηκε από την
Στον αέρα ξανά οι θεραπείες ειδικής αγωγής

Στάση πληρωμών από 1η Οκτώβρη καταγγέλλουν γονείς που τα παιδιά τους χρειάζονται θεραπείες ειδικής αγωγής.

Οι οικογένειες αυτές βρέθηκαν στον... αέρα για μια ακόμη φορά, καθώς στις 30 Σεπτεμβρίου έληξε και η τελευταία παράταση στο ισχύον σύστημα χορήγησης υπηρεσιών ειδικής αγωγής. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως οι δικαιούχοι υποβάλλουν από 1 Οκτωβρίου τις αποδείξεις πληρωμών για τις λογοθεραπείες, φυσικοθεραπείες, εργοθεραπείες κ.λπ. στις Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ, χωρίς όμως να υπάρχει το νομοθετικό πλαίσιο για την αποζημίωση των θεραπειών. Κι αυτό δεν ισχύει μόνο για οικογένειες ανηλίκων με αναπτυξιακές διαταραχές ή μαθησιακές δυσκολίες, αλλά και για όλους τους ασφαλισμένους με κινητικά προβλήματα και σοβαρές παθήσεις.

Η Μεσσήνια αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Παιδιών με Αυτισμό και Ειδικές Ανάγκες “Η Αγία Σκέπη” Μαρία Λευτάκη κοινοποίησε σχετική ανακοίνωση-διαμαρτυρία του συλλόγου, ενώ και από την προσωπική της σελίδα στο Facebook απευθύνει δημόσια το ερώτημα “ποιος δίνει το δικαίωμα στον οποιονδήποτε να κάνει στάση πληρωμών υποχρεώνοντάς μας στην ουσία ή να πληρώσουμε απ' την τσέπη μας ή να σταματήσουμε τις θεραπείες των παιδιών μας;”. Η μεγαλύτερη αγωνία πάντως των γονιών όταν επανεμφανίζεται ζήτημα με τις θεραπείες, είναι οι επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην εξέλιξη και την πορεία των παιδιών τους κι αυτό, παρόλο που δικαιούνται τις υπηρεσίες ειδικής αγωγής, αφού πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές για παροχές υγείας.

Σε ό,τι αφορά τη διαμαρτυρία του Συλλόγου “Η Αγία Σκέπη”, επισημαίνεται ότι μετά την ολοκλήρωση της τελευταίας τρίμηνης παράτασης, που είχε δοθεί από το υπουργείο Υγείας και αφορούσε στις θεραπείες της ειδικής αγωγής (η οποία έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου), οι γονείς “περιμέναμε να επιλυθεί επιτέλους το θέμα και να σταματήσει η ταλαιπωρία και η ανασφάλεια για μας και τα παιδιά μας”. Ωστόσο, “όχι μόνο δεν έχει βρεθεί η πολυπόθητη λύση, ούτε έχει δοθεί νέα παράταση, αλλά από 1η Οκτωβρίου δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο για την αποζημίωση των θεραπειών στην ειδική αγωγή”. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, “για τις αποδείξεις που αφορούν το συγκεκριμένο διάστημα να υπάρχει άτυπα νέα στάση πληρωμών του ΕΟΠΥΥ προς τους ασφαλισμένους”, επισημαίνουν στη διαμαρτυρία τους, παρατηρώντας παράλληλα ότι την ίδια στιγμή οι ίδιοι εξοφλούν στο ακέραιο τις οφειλές τους προς τον ασφαλιστικό τους φορέα.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ενώ ο οργανισμός συνεχίζει να παραλαμβάνει τις αποδείξεις, τις οποίες καταθέτουν οι γονείς για τις θεραπείες που έχουν ήδη γίνει, άγνωστο παραμένει αν θα αποζημιωθούν και πότε. Εν τω μεταξύ οι ασφαλισμένοι και όσο το κάθε νοικοκυριό μπορεί να αντεπεξέλθει, επιβαρύνονται με τα ποσά των θεραπειών.

Ν.Κ.


NEWSLETTER