Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2020 17:24

Αντίθετη στην αναδιάρθρωση του Πυροσβεστικού Σώματος η Ένωση Πυροσβεστών Μεσσηνίας (βίντεο)

Γράφτηκε από την

Αντίθετη είναι η Ενωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Νομού Μεσσηνίας με διατάξεις που αφορούν το νομοσχέδιο αναδιοργάνωσης του Σώματος.

Τη Δευτέρα η Ενωση διοργάνωσε στην Καλαμάτα ενημερωτική ομιλία για τα μέλη της, σχετικά με την ανασυγκρότηση του Πυροσβεστικού Σώματος και το νομοσχέδιο που προωθεί η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Ο πρόεδρος του συνδικαλιστικού οργάνου Βασίλης Καψαμπέλης αναφέρθηκε κωδικοποιημένα στις κυριότερες θέσεις τους. Μία από αυτές είναι και η αύξηση οργανικών θέσεων στις υπηρεσίες του νομού, καθώς και η αναβάθμιση των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και Κλιμακίων του νομού. Ανέφερε μάλιστα ότι έχουν ενημερωθεί σχετικά και οι βουλευτές Μεσσηνίας οι οποίοι -είπε- είναι σύμφωνοι με τις θέσεις των πυροσβεστών και έχουν υποσχεθεί ότι θα τις προωθήσουν σε κεντρικό επίπεδο. Οι πυροσβέστες του νομού εν τω μεταξύ έχουν κάνει τις παρατηρήσεις τους σε άρθρα που δεν συμφωνούν και έχουν προωθήσει δικές τους προτάσεις στην Ομοσπονδία τους.

Ο κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση της Δευτέρας, καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης Παναγιώτης Καρκατσούλης, τόνισε πάντως ότι ο σκοπός είναι να επιτευχθεί ένα όσο το δυνατόν καλύτερο αποτέλεσμα στη Βουλή και στην πράξη όσον αφορά τους αυξημένους κινδύνους στο πεδίο της Πολιτικής Προστασίας. Επίσης, σημαντικό είπε είναι και το να επιτευχθούν οι βέλτιστες αλλαγές όσον αφορά το ίδιο το Πυροσβεστικό Σώμα.

Οι συνδικαλιστές από την πλευρά τους θέτουν ως κόκκινη γραμμή το αμετάθετο, το βαθμολόγιο και άλλα εργασιακά θέματα, που αφορούν κυρίως την αναβάθμιση των υπηρεσιών. Συγκεκριμένα ζητούν να έχουν λόγο τα σωματεία και η Ομοσπονδία τους στα συμβούλια στρατηγικού σχεδιασμού. Μάλιστα, επισημαίνουν ότι και στον προηγούμενο νόμο, οι συνδικαλιστές συμμετείχαν στο σχεδιασμό εργασιακών και άλλων θεμάτων. Παράλληλα, αν δεν ικανοποιηθούν οι προτάσεις τους σε ζητήματα που οι ίδιοι θεωρούν κύριας σημασίας για τα εργασιακά τους δικαιώματα, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής τους στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

 

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Στο μεταξύ χθες η Ενωση Πυροσβεστικών Υπαλλήλων Μεσσηνίας απέστειλε στα μέσα ενημέρωσης αναλυτικά τις θέσεις της σχετικά με διατάξεις του υπό διαβούλευση σχεδίου, έτσι όπως τις προώθησε στους βουλευτές του νομού. Αυτές λοιπόν είναι αναλυτικά οι εξής:

“α) Βαθμολόγιο. Σε κανένα ένστολο Σώμα του κράτους, δεν υφίσταται αυτή η αντιμετώπιση προς τα μεσαία και χαμηλόβαθμα στελέχη, τα οποία στην περίπτωση του Πυροσβεστικού Σώματος δεν απολαμβάνουν βαθμολογική-μισθολογική εξέλιξη. β) Αναδρομικότητα μορίων. Να δοθεί με την ψήφιση του νόμου στους υπαλλήλους αναδρομικά το σύνολο των μορίων που δικαιούνται και να μην εφαρμοστεί το άρθρο 164 παρ. 2. γ) Ετη πραγματικής υπηρεσίας και όριο ηλικίας. Να μεταρρυθμιστεί το άρθρο 162 παρ. 2, έτσι ώστε να μην μετατίθενται, χωρίς αίτησή τους, από το νομό συμφερόντων τους οι πυροσβεστικοί υπάλληλοι από το βαθμό του πυρονόμου και κάτω που είτε έχουν συμπληρώσει 25 έτη πραγματικής υπηρεσίας στο Πυροσβεστικό Σώμα, είτε έχουν συμπληρώσει την ηλικία των 50 ετών. δ) Αναβάθμιση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και αύξηση οργανικών θέσεων Νομού Μεσσηνίας. ε) Μη κατάληψη οργανικών θέσεων. Οι εξαιρούμενοι των μεταθέσεων και αποσπάσεων κατ’ άρθρο 162, να μην καταλαμβάνουν τις οργανικές θέσεις στο νομό. στ) Μετακινήσεις. Να πραγματοποιούνται οι μετακινήσεις εντός νομού λαμβάνοντας υπόψη όχι μόνον τα λιγότερα μόρια του υπαλλήλου, αλλά επιπλέον και κοινωνικά κριτήρια, όπως οικογενειακή κατάσταση, τόπος διαμονής κλπ. Επιπλέον η σχετική απόφαση περί 2 μετακινήσεων να λαμβάνεται από αντίστοιχο Περιφερειακό Υπηρεσιακό Συµβούλιο Μεταθέσεων και Αποσπάσεων”.

Καταλήγοντας στην επιστολή τους προς τους βουλευτές οι συνδικαλιστές ζητούν “την άμεση και ουσιαστική παρέμβασή τους”, για την επίλυση των

ανωτέρω θεμάτων, “με την συνδρομή του καθενός από εσάς με τον τρόπο και στο εύρος των δυνατοτήτων του. Απαιτούμε από την Πολιτεία, στην οποία μας εκπροσωπείτε, όπως λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα και πρόνοιες, ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα του εργασιακού περιβάλλοντός μας. Σας καλούμε να αναλογιστείτε την εντολή που λάβατε από τους πολίτες της Μεσσηνίας και την ευθύνη που αναλάβετε να μας εκπροσωπείτε, ώστε να υποστηρίζετε τα δίκαια και εύλογα αιτήματα όλου του μεσσηνιακού λαού, στον οποίο περιλαμβάνονται και τα μέλη μας”.