Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου 2020 08:29

Οι ηλικιωμένοι δέχονται βία από τα στενά τους πρόσωπα

Γράφτηκε από την
Οι ηλικιωμένοι δέχονται βία από τα στενά τους πρόσωπα

 

Συνήθως οι ηλικιωμένοι που δέχονται βία, υπόκεινται σε αυτήν πολλά χρόνια και σχεδόν ποτέ δεν βρίσκουν το θάρρος να καταγγείλουν τι συμβαίνει πίσω από την κλειστή πόρτα και να ζητήσουν βοήθεια.

Πολλά άτομα τρίτης ηλικίας είναι θύματα συγγενών τους, των συζύγων ή και των παιδιών τους, οι οποίοι έχουν αναλάβει τη φροντίδα τους. Γι’ αυτό και δεν προχωρούν σε καταγγελίες από ταμπού, για να μην γίνει γνωστό στον κύκλο τους ή και για να προστατεύσουν τα παιδιά τους.

 

Ρεπορτάζ: Νικολέττα Κολυβάρη

 

Η εσπερίδα “Χέρια και λέξεις που πονάνε” για τη βία στην τρίτη ηλικία με προσκεκλημένο τον ομότιμο καθηγητή Εγκληματολογίας Γιάννη Πανούση, την οποία διοργανώνουν αυτό το Σάββατο, στις 6.30 μ.μ. στο ξενοδοχείο “Rex” στην Καλαμάτα, το Περιφερειακό Τμήμα Καλαμάτας του Ερυθρού Σταυρού και ο Σύλλογος Πολιτικών Συνταξιούχων Ν. Μεσσηνίας “Νέστωρ”, φιλοδοξεί να αναδείξει την κακοποίηση και εκμετάλλευση στην τρίτη ηλικία. Αλλά όπως λένε μιλώντας στην “Ε” οι Δήμητρα Ψαρούλη και Κατερίνα Τσατά εκ μέρους του ΕΕΣ και Φώτης Μαθιόπουλος εκ μέρους του “Νέστωρ”, και να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο για περιστατικά με ηλικιωμένα άτομα, τα οποία γίνονται θύματα οικονομικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης.

 

ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΝΑΔΕΙΧΘΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Καλαμάτας του ΕΕΣ Δήμητρα Ψαρούλη επισημαίνει ότι η βία στην τρίτη ηλικία δεν έχει αναδειχθεί όσο έπρεπε στην ελληνική κοινωνία. “Είναι ένα θέμα ταμπού, το κρατάμε πίσω από τις κλειστές πόρτες και δεν το έχουμε βγάλει προς τα έξω, γι’ αυτό και ο τίτλος “Χέρια και λόγια που πονάνε”, για τη βία που υφίστανται οι ηλικιωμένοι, αλλά αποτελεί ταμπού και πολλές φορές δεν το λέει ούτε ο ίδιος γιατί ντρέπεται”. Η εκδήλωση, μέσα από τους καταξιωμένους ομιλητές, ο καθένας με την εμπειρία από το μετερίζι της δουλειάς του, αλλά και με τις ερωτήσεις και τη συζήτηση που θα ακολουθήσουν, φιλοδοξεί ότι “θα μάθει ο κόσμος, θα αρχίσει να προσέχει και θα ευαισθητοποιηθεί πάνω στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τρίτη ηλικία”.

 

Η ΠΡΟΤΑΣΗ

Η ιδέα μιας τέτοιας εσπερίδας γεννήθηκε όταν ο Σύλλογος Πολιτικών Συνταξιούχων διοργάνωσε πέρυσι το Σεπτέμβριο μια εκδήλωση αφιερωμένη στην τρίτη ηλικία. Σε αυτή συμμετείχε και το Τμήμα Καλαμάτας του Ερυθρού Σταυρού και η νοσηλεύτρια-εκπαιδεύτρια Κατερίνα Τσατά πρότεινε στον πρόεδρο του συλλόγου Φώτη Μαθιόπουλο μια ενημερωτική εκδήλωση για τη βία στην τρίτη ηλικία. “Περίμενα να το ακούσω καιρό...”, λέει ο Φ. Μαθιόπουλος, ο οποίος ως διευθυντής ΔΟΥ είχε έρθει σε επαφή με πολύ κόσμο στο Τμήμα Κληρονομιών. “Εκεί διέκρινες την πίεση, την ψυχολογική βία αλλά και κάθε μορφής βία προς τον ηλικιωμένο, στο κομμάτι της μεταβίβασης περιουσίας”, περιγράφει. Αλλά και την τελευταία πενταετία, ως συνταξιούχος πλέον και πρόεδρος του Συλλόγου “Νέστωρ”, “ακούω παραστάσεις και βιώματα συνταξιούχων και συμφώνησα ότι είναι μια ευκαιρία να αναδείξουμε αυτό το σκοτεινό πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας”.

 

ΣΚΟΤΕΙΝΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Ο ίδιος, ερωτώμενος γιατί είναι “ένα σκοτεινό πρόβλημα”, απαντά “γιατί οι άνθρωποι που θα υποστούν αυτή τη βία, είτε από φόβο γιατί είναι άτομα εξαρτώμενα από το φροντιστή τους (άτομο επί πληρωμή, παιδί ή άλλος συγγενής) και δεν ξέρουν πώς θα αντιδράσει, είτε από ντροπή γιατί μπορεί να είναι το παιδί του, δεν μιλά”. Και, πέρα από την κακοποίηση “υπάρχει και μια άλλη μορφή βίας, η οικονομική εκμετάλλευση”. Πάρα πολλοί “οικειοποιούνται τα χρήματα των συνταξιούχων, ενώ υπάρχουν μορφές βίας που έχουν να κάνουν με την περιουσία, γιατί κανένας δεν δικαιούται να πει “δώσε μου πατέρα το μερτικό μου”, γιατί κανείς δεν δικαιούται να κληρονομήσει κάποιον εν ζωή”, εξηγεί ο κ. Μαθιόπουλος. Ενα κομμάτι εξάλλου με το οποίο θα ασχοληθεί η εσπερίδα είναι και το ότι “θα συζητήσουμε πώς μπορεί ένας γονιός να μεταβιβάσει την περιουσία στα παιδιά του και ει δυνατόν ανέξοδα, επειδή πολλοί με ρωτάνε και στο σύλλογο –οπότε σε αυτό το ερώτημά τους θα απαντήσω το πώς και τι πρέπει να ακολουθήσουμε”.

 

ΜΟΡΦΕΣ ΒΙΑΣ

Η Κατερίνα Τσατά νοσηλεύτρια-εκπαιδεύτρια, προϊσταμένη Νοσηλευτικού Τμήματος Καλαμάτας ΕΕΣ, λέει για το κομμάτι που αφορά στον Ερυθρό Σταυρό: “Θα ασχοληθούμε με το κομμάτι της φροντίδας, τη βία στη φροντίδα των ηλικιωμένων ανθρώπων και θα αναλύσουμε ποιες είναι αυτές οι μορφές βίας και πώς ο ηλικιωμένος τις βιώνει”. Διότι, εξηγεί, “ο ηλικιωμένος εξαρτάται από τον φροντιστή του κι αρκετές φορές νιώθει φόβο”, αλλά και “ο φροντιστής αρκετές φορές στην προσπάθειά του να φροντίσει τον ηλικιωμένο προβαίνει σε τέτοιες μορφές βίας: ψυχολογική ή λεκτική βία ή και άλλες μορφές βίας, όπως είναι παραμέληση ή, πολλές φορές, ακόμα και στη σωματική βία”. Αυτό, λέει η Κ. Τσατά, από τη μεριά των φροντιστών “μπορεί να γίνει με τρόπο εκούσιο ή με τρόπο ακούσιο, δηλαδή θέλει και το κάνει ή πολλές φορές δεν ξέρει πώς να περιποιηθεί τον ηλικιωμένο, με αποτέλεσμα εξαιτίας της έλλειψης γνώσης, να συμπεριφέρεται με τρόπο βίαιο”.

 

ΟΙ ΟΜΙΛΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΣΠΕΡΙΔΑ

Εκτός του Γιάννη Πανούση, ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα “Τα ευάλωτα ή τα αφελή θύματα;”, θα μιλήσουν επίσης οι: Κατερίνα Τσατά νοσηλεύτρια-εκπαιδεύτρια, προϊσταμένη Νοσηλευτικού Τμήματος Καλαμάτας ΕΕΣ, με θέμα “Μορφές βίας στη φροντίδα των ηλικιωμένων”, Φώτης Μαθιόπουλος επίτιμος διευθυντής ΔΟΥ Καλαμάτας με θέμα “Η οικονομική βία στην τρίτη ηλικία” και Δημήτρης Βεζυράκης κοινωνικός λειτουργός στο Νοσοκομείο Αττικής ΚΑΤ, με θέμα “«Εκεί που είσαι ήμουνα κι εδώ που είμαι θα ‘ρθεις». Ευτυχώς γερνάμε...”.

Συντονίζει η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Καλαμάτας Μαρία Τομαρά.

Οι φορείς, που διοργανώνουν την εσπερίδα θα διαθέτουν βεβαιώσεις παρακολούθησης για σπουδαστές, εργαζόμενους σε επαγγέλματα υγείας και όποιον άλλον θελήσει να πάρει βεβαίωση ότι την παρακολούθησε.     


NEWSLETTER