Πέμπτη, 26 Μαρτίου 2020 15:30

Βιβλιοπωλεία της Καλαμάτας μας προτείνουν αναγνώσματα για όσο “Μένουμε Σπίτι”

Γράφτηκε από την

 

Ποιο είναι το αγαπημένο σας βιβλίο που θα ανασύρατε από τα πίσω ράφια της βιβλιοθήκης για να το διαβάσετε στην “καραντίνα”; Σκεφτείτε... Ενα βιβλίο που πολλοί μπορεί να το έχουμε στη βιβλιοθήκη μας και θέλαμε καιρό να το διαβάσουμε με μια άλλη ματιά, πιο κοντά στο σήμερα και ενδεχομένως σ' αυτό που βιώνουμε. Αυτό το ερώτημα απευθύναμε σε 4 γνωστούς βιβλιοπώλες της Καλαμάτας.

Να, λοιπόν, τι επιλέγουν οι ίδιοι οι βιβλιοπώλες σε περιόδους αναγκαστικής παραμονής μέσα στο σπίτι, “όπως αυτή που ζούμε, πρωτόγνωρη για την ανθρώπινη φύση” όπως λέει η Δήμητρα Δημοπούλου - προσθέτοντας ότι “ένα καλό βιβλίο αποτελεί την ιδανική συντροφιά”.

Ο Κώστας Λυμπερόπουλος αναγνωρίζει αρχικά ότι “αυτήν την περίοδο οι αντοχές μας δοκιμάζονται”. Ομολογεί με ειλικρίνεια πως “αν μου προτείνατε να συμμετέχω σε κάτι τέτοιο προ 20ημέρου, θα σας αρνιόμουν ευγενικά λόγω φόρτου εργασίας” - αλλά “ξαφνικά βρέθηκα να έχω τόσο χρόνο...”.

Η ζωή συνεχίζεται, με όλες τις δυσκολίες, διαπιστώνει ο Κώστας Δημητριάδης, δίνοντας ένα πιο αισιόδοξο μήνυμα.

Οσο για τον Χρήστο Παπαχρήστου προτιμά απλώς να ανασύρει από τα ράφια της βιβλιοθήκης το αριστουργηματικό ψυχογράφημα του Μ. Καραγάτση “Η μεγάλη χίμαιρα”. “Αυτό θα πρότεινα από την βιβλιοθήκη μας” λέει ο υπεύθυνος του βιβλιοπωλείου ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ.

ΔΡΑΜΑΤΙΚΑ Ή ΠΙΟ “ΑΝΑΛΑΦΡΑ”

Ο Κώστας Δημητριάδης από το Βιβλιοπωλείο ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ επιλέγει Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες: “Ο έρωτας στα χρόνια της χολέρας”. “Νομίζω ότι είναι ένα δραματικό βιβλίο που, ίσως, έχει κάποιες ομοιότητες... Αλλά, ωστόσο, η ζωή συνεχίζεται με όλες τις δυσκολίες”. Επίσης, προτείνει ένα πιο “ανάλαφρο” βιβλίο, το “Ιμαρέτ” του Γιάννη Καλπούζου, που “ξεκινά με την ομαλή συμβίωση Ελλήνων και μουσουλμάνων και δείχνει ότι τελικά δεν μας χωρίζουν τόσο πολλά”.

 

 

 

Ο ΚΟΣΜΟΣ, ΑΛΛΙΩΣ

Ο Κώστας Λυμπερόπουλος από το ΧΑΡΤΙ - ΜΕΛΑΝΙ επιλέγει ένα αγαπημένο βιβλίο το οποίο όχι μόνο διάβασε με ευχαρίστηση, αλλά “εκείνη τη χρονική στιγμή επενέβη με τον δικό του τρόπο μέσα μου και με βοήθησε να δω τον κόσμο αλλιώς”. Ενα βιβλίο το οποίο συνιστά ιδιαίτερα στους πιο νέους και είναι “Ο Γέρος και η θάλασσα” του Ερνεστ Χέμινγουεϊ. Γιατί αυτό; Είναι “αυτή η επιμονή του γέρου ψαρά που με γοητεύει σε αυτό το βιβλίο. Η στάση του, η συμπεριφορά του, η προσήλωσή του στο στόχο του είναι εντυπωσιακές”, περιγράφει. Για να προσθέσει ότι “τελικά, είναι αυτό που ο καθένας μας οφείλει να κάνει: να αγωνίζεται, να μην τα παρατά. Η τυχόν ήττα δεν θα πρέπει να μας φοβίζει, γιατί κάθε αγώνας μας αποκαλύπτει ότι έχουμε ακόμα περισσότερες δυνάμεις, ακόμα περισσότερες αντοχές”. Και το πιο σημαντικό “είναι ότι κάθε μέρα που ξημερώνει είναι μία ακόμα ευκαιρία για τον καθένα από εμάς”. Αρκεί, εύχεται καταλήγοντας, να δείξουμε όλοι μας “υπομονή για τις δύσκολες μέρες που περνάμε, πειθαρχία και αλληλοσεβασμό”.

 

«ΚΑΛΟ» ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ

“Για μένα δεν υπάρχει «καλό» ή «κακό» βιβλίο. Αν προτιμάτε, «καλό» είναι το βιβλίο που διαβάζεται” λέει η Δήμητρα Δημοπούλου, από το Βιβλιοπωλείο ΒΙΒΛΙΟΠΟΛΙΣ. “Γι’ αυτό θα σας πρότεινα να «ξεθάψουμε» βιβλία που θα «ιντριγκάρουν» τον καθένα μας, ανάλογα με το γούστο και τα ενδιαφέροντά μας. Δεν έχει σημασία αν θα είναι ρομαντικό, χιουμοριστικό, θρίλερ, πολιτικό ή κοινωνικό, φιλοσοφία, ποίηση ή δοκίμιο. Σημασία έχει να μπορέσουμε να ψυχαγωγηθούμε και να ξεφύγει το μυαλό μας από τη δύσκολη καθημερινότητα μας”.

Ενδεικτικά λοιπόν, το προσωπικό του ΒΙΒΛΙΟΠΟΛΙΣ διάλεξε για συντροφιά αυτές τις μέρες τα βιβλία: “Πανδημία” του Daniel Kalla, το οποίο αναφέρεται στο ξέσπασμα μιας πανδημίας σε μια απομακρυσμένη γωνιά της Κίνας. “Αγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης” της Μάρθας Πατλακούτζα. “Η γυναίκα στην καμπίνα 10” της Ruth Ware. “Το ράγισμα. Νυχτερινό σχολείο 3” της Κ. Τζ. Ντόχερτι. “Μαγικός κύκλος” της Katherine Neville. “Υπερηφάνεια και προκατάληψη” της Τζέιν Οστεν. “Οι διαθήκες” της Margaret Atwood. “Το σώμα” του Bill Bryson. “Φλόγα και άνεμος” του Στέφανου Δανδόλου. “Εκατό χρόνια μοναξιά” του Μάρκες Γκαρσία Γκαμπριέλ. “Ο γαλατάς” της Anna Burns. “Η σκιά του ευνούχου” του Jaume Cabre. “Δέσποινα” του Αύγουστου Κορτώ. “Η Ελλάς των 4 θαλασσών” του Γιάννη Βαληνάκη. “Η άνω τελεία” της Κικής Δημουλά. “Ζευγάρια που έγραψαν ιστορία” της Λένας Διβάνη. ”Αμαρόκ” του Βαγγέλη Γιαννίση.

 

 

* Μέχρι πριν την απαγόρευση κυκλοφορίας οπότε και γράφτηκε το ρεπορτάζ, τα βιβλιοπωλεία “Δημητριάδη” και “Λυμπερόπουλου”, αν και κλειστά, εξυπηρετούσαν εξ αποστάσεως. Το βιβλιοπωλείο “Δημητριάδη” μέσω Facebook, στο e-shop και στο τηλέφωνο 6944-151485. Το “Χαρτί Μελάνι” Λυμπερόπουλου με παραγγελίες στα τηλέφωνα 27210 96897 και 27210 93982.