Πέμπτη, 26 Μαρτίου 2020 16:50

Μεσσηνία: Μέτρα για τον κορονοϊό στο ΚΕΘΕΑ “Κύτταρο-Οξυγόνο”.

Γράφτηκε από την
Μεσσηνία: Μέτρα για τον κορονοϊό στο ΚΕΘΕΑ “Κύτταρο-Οξυγόνο”.

 

Μέτρα πρόληψης και προστασίας σε όλες τις μονάδες του, για την αποφυγή της εξάπλωσης του Covid-19 και την υποστήριξη των εξαρτημένων ατόμων, έχει έγκαιρα πάρει και το θεραπευτικό πρόγραμμα ΚΕΘΕΑ “Κύτταρο-Οξυγόνο”.

Ιδιαίτερη μέριμνα έχει ληφθεί για τις μονάδες διαμονής, όπως η Θεραπευτική Κοινότητα που βρίσκεται στη Σπερχογεία Μεσσηνίας καθώς και ο Ξενώνας της Κοινωνικής Επανένταξης στην Καλαμάτα, ενημερώνει την “Ε” η κοινωνική λειτουργός – κοινωνιολόγος Ιωάννα Τσουράπα, υπεύθυνη του θεραπευτικού προγράμματος στην Πελοπόννησο.

 

ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

Τα μέτρα αυτά, λέει η υπεύθυνη, αφορούν την αποφυγή του συγχρωτισμού και την τήρηση των οδηγιών προστασίας και υγιεινής, καθώς και “την ενημέρωση και ανταπόκριση των μελών των μονάδων στους κανόνες που έχουν επιβληθεί σε όλους μας”.

Ετσι, τα Συμβουλευτικά Κέντρα και οι χώροι πρώτης επαφής με το πρόγραμμα για τους ανθρώπους με προβλήματα χρήσης ουσιών ή εξαρτητικές συμπεριφορές, στην Καλαμάτα, το Ναύπλιο, την Πάτρα και τον Πύργο, συνεχίζουν τη λειτουργία τους, αλλά “με αυστηρά μέτρα πρόληψης και μόνο μέσω τηλεφωνικών ή ατομικών συνεδριών”.

 

ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

Με τον ίδιο τρόπο λειτουργούν τα Κέντρα και για τα μέλη των οικογενειών και τους σημαντικούς άλλους, λέει για τις συγκεκριμένες υπηρεσίες η Ιωάννα Τσουράπα. Επισημαίνει ότι “όλες οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν, με αυστηρή τήρηση του απορρήτου. Οι ομαδικές ψυχοθεραπευτικές συνεδρίες και εκπαιδευτικές δραστηριότητες έχουν σταματήσει να πραγματοποιούνται διά ζώσης και, όπου είναι δυνατόν, αξιοποιούνται εργαλεία τηλεπικοινωνίας”.

 

ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΝ ΟΙ ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

Σε αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες, ωστόσο, “σταμάτησαν οι παραπομπές εξυπηρετούμενων από τη μία φάση/μονάδα στην άλλη (Συμβουλευτικό Κέντρο, Θεραπευτική Κοινότητα, Κοινωνική Επανένταξη) για την προστασία των ήδη διαμενόντων στις θεραπευτικές δομές”, λέει η υπεύθυνη του θεραπευτικού προγράμματος. “Η υποστήριξη των ανθρώπων στις μονάδες εξωτερικής παρακολούθησης συνεχίζεται συστηματικά, ενθαρρύνοντας την αναστολή των διά ζώσης συναντήσεων και προσφέροντας, παράλληλα με τη συμβουλευτική και την ψυχολογική υποστήριξη, ενημέρωση για τον Covid-19 σε όλους τους εξυπηρετούμενους”.

 

Η ΜΕΡΙΜΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

Παράλληλα το ΚΕΘΕΑ “Κύτταρο-Οξυγόνο” έχει φροντίσει “για την απομάκρυνση εργαζομένων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού από τις υπηρεσίες πρώτης γραμμής”, καθώς και “για την εφαρμογή συστημάτων τηλεργασίας, όπου αυτό είναι εφικτό”. Η κ. Τσουράπα προσθέτει ότι, όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση που έχει εκδώσει το ΚΕΘΕΑ, “η πανδημία του κορονοϊού μπορεί να πλήξει πιο σκληρά ανθρώπους με πρόβλημα χρήσης ή εξάρτησης από ουσίες, για λόγους που συνδέονται τόσο με τη γενική κατάσταση της υγείας τους όσο και με τον κοινωνικό τους αποκλεισμό”.

 

ΑΥΞΗΜΕΝΟΣ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟΞΙΚΟΕΞΑΡΤΗΜΕΝΟΥΣ

Αλλωστε, επισημαίνει, “οι ίδιες οι πρακτικές και οι συνθήκες χρήσης ουσιών -ενέσιμα, ενδορρινικά ή από το στόμα- μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα μετάδοσης του ιού. Η μακροχρόνια, προβληματική χρήση ουσιών συνδέεται συχνά με πεσμένο ανοσοποιητικό σύστημα, λοιμώδη και άλλα νοσήματα που καθιστούν τους ανθρώπους πιο ευπρόσβλητους από τον ιό και την πρόγνωση δυσμενέστερη”. Κι επειδή ο κορονοϊός προσβάλλει την αναπνευστική οδό και τους πνεύμονες, “παρουσιάζει αυξημένη επικινδυνότητα για τους χρήστες διαφόρων ουσιών” λέει, και εξηγεί ότι “τα οπιούχα επιβραδύνουν την αναπνοή και είναι γνωστό ότι τα χρόνια αναπνευστικά νοσήματα αυξάνουν την πιθανότητα θανάτου σε περίπτωση υπερβολικής δόσης”. Για τον ίδιο λόγο, “οι εξαρτημένοι χρήστες οπιούχων που μολύνονται από τον Covid-19, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να περιέλθουν σε απειλητική ή μοιραία για τη ζωή τους κατάσταση”, σημειώνει αναφερόμενη στο περιεχόμενο της ανακοίνωσης του Οργανισμού.

 

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΝΩΝΙΑΣ ΚΕΘΕΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Η Ιωάννα Τσουράπα τονίζει καταλήγοντας ότι το ΚΕΘΕΑ “Κύτταρο-Οξυγόνο” “ανταποκρινόμενο στις πρωτόγνωρες συνθήκες που αντιμετωπίζουμε συνεχίζει να υποστηρίζει τους συνανθρώπους μας με προβλήματα χρήσης ουσιών ή εξαρτητικές συμπεριφορές. Οι αξίες της υπευθυνότητας και της συλλογικότητας που διέπουν την φιλοσοφία του, αυτές τις ώρες περισσότερο από ποτέ, γίνονται πρωτεύουσες στην κοινωνία και αυτό επιτρέπει σε όλους μας να ελπίζουμε στο καλύτερο”.

Οσοι θέλετε να απευθυνθείτε για πληροφορίες στο θεραπευτικό πρόγραμμα της Καλαμάτας μπορείτε να επικοινωνείτε στα τηλ. 27210 87356 και 27210 89482.

 

(Φωτογραφία αρχείου)


NEWSLETTER