Παρασκευή, 03 Απριλίου 2020 16:46

Ο Σύλλογος Γυναικών Καλαμάτας για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση

Γράφτηκε από την
Ο Σύλλογος Γυναικών Καλαμάτας για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση

Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για ισότιμη εκπαίδευση όλων των μαθητών, σπουδαστών στις νέες συνθήκες, ζητεί με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Γυναικών Καλαμάτας.

Η ανακοίνωση αναφέρει: “Νέα μητέρα, εκπαιδευτικέ, απευθυνόμαστε σε σένα που αυτή την περίοδο, δίπλα στο άγχος που γεννά η εξάπλωση της επιδημίας του κορονοϊου, βιώνεις και την ανησυχία για την εξέλιξη της μαθησιακής διαδικασίας και προόδου των παιδιών, την κάλυψη της απαραίτητης ύλης, τις επιπτώσεις που θα έχει στα παιδιά μας το μακροχρόνιο κλείσιμο των σχολείων. Απευθυνόμαστε σε σένα που την ίδια στιγμή μπορεί να αντιμετωπίζεις την απόλυση, τη μείωση μισθού, τα ελαστικά ωράρια και τους εξαντλητικούς ρυθμούς δουλειάς. 

Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες δεν είσαι μόνη σου! Η ΟΓΕ, με τους συλλόγους και ομάδες της, στέκεται δίπλα σου, δίπλα στους μαθητές. Ταυτόχρονα απαιτούμε από την κυβέρνηση όλα τα απαραίτητα μέτρα στήριξης ώστε με κάθε δυνατό τρόπο να στηριχτούν τα παιδιά μας μαθησιακά, κοινωνικά και ψυχολογικά. Δεν ανεχόμαστε τις ανέξοδες κυβερνητικές εξαγγελίες, την προσπάθεια μεταφοράς των κρατικών ευθυνών σε εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές.

Η κυβέρνηση προχώρησε στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, με ευχολόγια και εντυπωσιακές δηλώσεις, χωρίς να εξασφαλίσει ούτε την υλικοτεχνική υποδομή για όλους, ούτε την προετοιμασία και εξοικείωση μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών. Μας κουνάνε το δάχτυλο και επικαλούνται την ατομική ευθύνη εκπαιδευτικών, γονιών, μαθητών για να κρύψουν την ευθύνη της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων. Εδώ και χρόνια όμως η εκπαίδευση, η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, οι ανάγκες σε προσωπικό, η λειτουργία υποστηρικτικών δομών και η προώθηση των νέων τεχνολογιών μπήκαν στην «κλίνη του Προκρούστη», στο όνομα των περικοπών και της εφαρμογής των δημοσιονομικών περιορισμών. Εδώ και χρόνια το υπουργείο Παιδείας εναποθέτει τις ανάγκες του δημόσιου σχολείου σε χορηγούς και δωρεές! Αλήθεια πόσα μέλη μιας οικογένειας μπορούν να μοιραστούν έναν υπολογιστή; Τι θα κάνουν τα παιδιά των μεταναστών και τα προσφυγόπουλα; Απαιτούμε μέτρα που θα εξασφαλίσουν την ισότιμη συμμετοχή στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση όλων των μαθητών.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει:

- Να εξασφαλιστεί δωρεάν σύνδεση γρήγορου Ιντερνετ και εξασφάλιση Η/Υ ή τάμπλετ για όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς που δεν έχουν.

- Να εξασφαλιστεί ο αναγκαίος εξοπλισμός όπως κάμερες, μικρόφωνα, ψηφιακές γραφίδες κ.α. για παιδιά και εκπαιδευτικούς.

- Καμία διακοπή ρεύματος ή σύνδεσης στο Διαδίκτυο για κανένα σπίτι.

- Να στηριχτεί το έργο των εκπαιδευτικών με κεντρική ομάδα τεχνικής υποστήριξης του υπουργείου Παιδείας

- Να δημιουργηθεί κεντρική ψηφιακή πλατφόρμα διδακτικού υλικού που θα περιλαμβάνει δραστηριότητες και ύλη για όλες τις ηλικίες.

Ξέρουμε ότι η όποια διαδικτυακή διδασκαλία, και μάλιστα σε έκτακτες συνθήκες, δεν υποκαθιστά την εκπαίδευση με τη φυσική παρουσία του εκπαιδευτικού. Κάθε απόπειρα γενίκευσής της μετά την πρωτόγνωρη κρίση που βιώνουμε, θα μας βρει απέναντί της.

Ο ελεύθερος χρόνος των μαθητών, σε αυτές τις νέες συνθήκες, είναι ανάγκη να γίνει εποικοδομητικός και η εκπαίδευση από απόσταση να είναι αποτελεσματική και να λειτουργήσει ισότιμα για όλους τους μαθητές της. Δεν ανεχόμαστε να επιτείνεται το άγχος των μαθητών της Γ’ λυκείου από τις αντικρουόμενες δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών. Απαιτούμε να ανακοινωθεί άμεσα μειωμένη εξεταστέα ύλη για τις πανελλαδικές εξετάσεις και όσο το δυνατόν πιο γρήγορα να καθορισθεί η ημερομηνία διεξαγωγής, αποκλείοντας το ενδεχόμενο του Σεπτέμβρη. Δεν θα αφήσουμε να μπουν τα δικαιώματά μας σε καραντίνα!

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας ενώνει τη φωνή τηςμαζί με τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές και διεκδικεί ουσιαστικά μέτρα για να μην γίνει η διαχείριση της πανδημίας αφορμή για να μεγαλώσουν ακόμη περισσότερο οι κοινωνικές και μορφωτικές ανισότητες.

Η ΟΓΕ θα δώσει τη μάχη, μαζί με όλους τους μαζικούς φορείς, ώστε να μην μείνει πίσω κανένα παιδί, να μην πληρώσουν τα παιδιά και οι οικογένειεές μας τα σπασμένα της πανδημίας. Συνεχίζουμε την επικοινωνία και την ενημέρωση. Διεκδικούμε μέτρα προστασίας για μας και τις οικογένειές μας, τα αναγκαία μέτρα ισότιμης εκπαίδευσης για τα παιδιά μας και στις νέες συνθήκες:

- Να εξασφαλίσει, με ενιαίο τρόπο, την αξιοποίηση των διάφορων εργαλείων ασύγχρονης εξ αποστάσεως διδασκαλίας.

- Μέριμνα ώστε η εξ αποστάσεως εκπαίδευση να λάβει υπόψη τις ειδικές ανάγκες των μαθητών που είναι ενταγμένοι σε τμήματα ένταξης ή είχαν παράλληλη εκπαιδευτική στήριξη.

- Να μειωθεί και να ανακοινωθεί άμεσα η ύλη της φετινής Γ’ ΓΕΛ στις πανελλαδικές.

- Να ξεκινήσει η λειτουργία εκπαιδευτικών καναλιών, που θα προβάλλουν προγράμματα ειδικά για μαθητές όλων των ηλικιών με ταινίες, ντοκιμαντέρ, ψυχαγωγικά και εκπαιδευτικά προγράμματα που θα σχετίζονται με τα σχολικά αντικείμενα και με τα ενδιαφέροντα των μαθητών. Μέσω της δημόσιας τηλεόρασης, και με ευθύνη του υπουργείου Παιδείας, να προβάλονται καθημερινά ειδικές ενημερωτικές εκπομπές με την παρουσία εκπαιδευτικών, ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών ώστε να στηριχθούν οι γονείς στη διαχείριση των δύσκολων καταστάσεων που βιώνουν οι ίδιοι και τα παιδιά.

- Να κλείσει η πόρτα σε κάθε ιδιωτική εταιρεία, χορηγό και επίδοξο επενδυτή, φορέα της τοπικής διοίκησης που αξιοποιεί την “κρίση” ως ευκαιρία για να βάλει χέρι στο δημόσιο σχολείο. Κάθε πρόγραμμα, κάθε υποδομή και τεχνολογική εφαρμογή με ευθύνη και αποκλειστική χρηματοδότηση του κράτους.

- Να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για πλήρη αποζημίωση όλων των γονιών που έχουν καταβάλει προκαταβολή ή ολόκληρο το ποσό της σχολικής εκδρομής που ακυρώθηκε.

- Τα σχολεία που είχαν ενταχθεί σε πρόγραμμα χορήγησης σχολικών γευμάτων να συνεχίσουν να δίνουν τα γεύματα αυτά σε οικονομικά αδύναμους μαθητές και τις οικογένειές τους με ευθύνη των δήμων και συνολικά του κρατικού μηχανισμού.

Με όπλο την αλληλεγγύη είμαστε πιο δυνατές”.


NEWSLETTER