Τρίτη, 14 Απριλίου 2020 15:35

Εξηγήσεις για το κλείσιμο του Νεκροταφείου Καλαμάτας

Γράφτηκε από την
Εξηγήσεις για το κλείσιμο του Νεκροταφείου Καλαμάτας

Εξηγήσεις για το κλείσιμο του Νεκροταφείου Καλαμάτας την Κυριακή έδωσε χθες η δημοτική αρχή, μετά το θόρυβο και τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται:

“Από το δήμο γίνεται γνωστό ότι η λειτουργία των κοιμητηρίων συνεχίζεται απρόσκοπτα κατά τις ώρες που ήδη ισχύουν. Από το δήμαρχο ουδέποτε δόθηκε εντολή για κλείσιμο κοιμητηρίων, ενώ για περιστατικό που σημειώθηκε στο κεντρικό κοιμητήριο, άμεσα, σε συνέχεια ενημέρωσης του δημάρχου, από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Γ. Φάβα, ο χώρος άνοιξε εκ νέου.

Ωστόσο, γίνεται έκκληση προκειμένου να τηρούνται τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας, να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός, ενώ λόγω των άγιων ημερών και προκειμένου να μην αντιμετωπιστούν προβλήματα, έχει δοθεί οδηγία σε δημοτικούς υπαλλήλους να φροντίζουν για την ομαλή επισκεψιμότητα στο κεντρικό κοιμητήριο. Οι οδηγίες αφορούν το σύνολο των κοιμητηρίων του δήμου”.

 

Αντιδράσεων συνέχεια

Σε συνέχεια των αντιδράσεων και των καταγγελιών για το κλείσιμο του νεκροταφείου Καλαμάτας από το δήμο την Κυριακή, αναγνώστης μας που βρέθηκε στον ιερό αυτό χώρο από νωρίς το πρωί, μας επεσήμανε ότι η ευθύνη ανήκει στο δήμο.

Μας εξήγησε ότι ο ιερέας που λειτούργησε στο ναό κεκλεισμένων των θυρών, άνοιξε την πόρτα, όπως είχε ανακοινώσει η Μητρόπολη Μεσσηνίας, για την τέλεση τρισάγιου στους τάφους. Μαζί με τον κόσμο που ήταν για τα τρισάγια, μπήκαν και άλλοι για να ανάψουν ένα κερί στον άνθρωπό τους ή να φροντίσουν τον τάφο.

Οταν ο ιερέας τελείωσε τα τρισάγια, ειδοποίησε πως θα κλείσει την πόρτα του νεκροταφείου, γιατί ήταν αυτός που την άνοιξε, και ζήτησε να βγουν όλοι έξω. Κάποιοι αντέδρασαν, δεν βγήκαν, επισημαίνοντας ότι ο χώρος είναι ευθύνη του δήμου, που ήταν άφαντος και δεν είχε ενημερώσει για κλείσιμο. Τελικά κάποιοι εγκλωβίστηκαν μέσα στο νεκροταφείο. Ακολούθησαν πρωτόγνωρες εικόνες, με ανθρώπους να σκαρφαλώνουν στα κάγκελα για να βγουν. Ακόμα και άνθρωποι μεγάλης ηλικίας, που χρειάστηκαν βοήθεια για να σκαρφαλώσουν και να βγουν.

Από τις 11 το πρωί έως τη 1.15 το μεσημέρι ο κόσμος που έβρισκε κλειστή την πόρτα αναζητούσε τον δήμαρχο, αρμόδιο αντιδήμαρχο ή άλλο υπεύθυνο, και τελικά βρήκε μετά τη 1.15, οπότε και άνοιξε το νεκροταφείο.

 


NEWSLETTER