Δευτέρα, 04 Μαϊος 2020 09:30

Σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα: Με προσοχή βγαίνουμε από την καραντίνα

Γράφτηκε από την

Η Ελλάδα από σήμερα κάνει τα πρώτα της βήματα για την επιστροφή στην κανονικότητα.

Η πρώτη μέρα μετά την καραντίνα συνδυάζεται με την επαναλειτουργία επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε αρκετούς τομείς και αναμένεται να τονώσουν την κίνηση στην αγορά, αλλά και με την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών εντός των πόλεων.

Η άρση της καραντίνας βέβαια πρέπει να συνοδευτεί από προσοχή, με τους υγειονομικούς φορείς να επισημαίνουν την ανάγκη να τηρηθούν οι βασικές οδηγίες για τα μέτρα δημόσιας υγείας αλλά και τη χρήση της μάσκας στους χώρους όπου θα είναι ελεύθερη η πρόσβαση από σήμερα. Οσον αφορά το πολύ μεγάλο κομμάτι των επαγγελματιών της εστίασης που θα ανοίξει την 1η Ιουνίου, η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, προτίθεται να στηρίξει τους επαγγελματίες είτε παραχωρώντας περισσότερα τετραγωνικά σε εξωτερικούς χώρους για τραπεζοκαθίσματα, μέσω των δήμων, είτε μειώνοντας τα τέλη.


Ποια καταστήματα ανοίγουν σήμερα

Τις επιχειρήσεις που από σήμερα Δευτέρα επαναλειτουργούν από το φυσικό τους κατάστημα, υπό συγκεκριμένους όρους και κανόνες, ανακοίνωσε αναλυτικά ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης.
Ειδικότερα πρόκειται για επιχειρήσεις και καταστήματα που δραστηριοποιούνται στους εξής τομείς:
Λιανικό εμπόριο βιβλίων. Λιανικό εμπόριο εφημερίδων και γραφικής ύλης. Λιανικό εμπόριο ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακών μονάδων υπολογιστών και λογισμικού. Λιανικό εμπόριο τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού. Λιανικό εμπόριο αθλητικού εξοπλισμού. Λιανικό εμπόριο ανθέων. Υπηρεσίες τεχνικού ελέγχου οχημάτων (ΚΤΕΟ). Δραστηριότητες κομμωτηρίων, κουρείων και κέντρων αισθητικής. Υπηρεσίες γυαλίσματος υποδημάτων. Οπτικά. Πώληση ακουστικών βαρηκοΐας.

Οδηγίες για δημόσια υγεία και χρήση μάσκας

Τις βασικές οδηγίες για τα μέτρα δημόσιας υγείας και τη χρήση μάσκας στους χώρους όπου θα είναι ελεύθερη η πρόσβαση από σήμερα Δευτέρα παραθέτει η Υγειονομική Επιτροπή, όπως αυτά εγκρίθηκαν.
Σύμφωνα με τις οδηγίες δημόσιας υγείας (υγιεινή χεριών, αποστάσεις, χρήση μάσκας) τα μέτρα ισχύουν στις βασικές κατηγορίες δημόσιων χώρων όπως είναι τα γραφεία, τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, τα φροντιστήρια, οι χώροι λατρείας, η εστίαση, τα καταστήματα, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα ταξί, οι ανελκυστήρες, οι λοιποί ανοιχτοί χώροι, τα νοσοκομεία, τα ιατρεία, τα διαγνωστικά κέντρα, τα καταστήματα λιανικής, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής.
Συγκεκριμένα, στα μέτρα κυρίαρχο ρόλο παίζουν η απόσταση μεταξύ των ανθρώπων, η υγιεινή χεριών σε όλους τους χώρους, η χρήση ιατρικής μάσκας σε πολλές περιπτώσεις, και η συνάθροιση περιορισμένου αριθμού ατόμων σε κλειστούς χώρους.
Η απόσταση μεταξύ ατόμων είναι το ελάχιστο 1,5 μέτρα, στους ανελκυστήρες επιτρέπεται πληρότητα έως 40%. Η χρήση ιατρικής μάσκας είναι υποχρεωτική για το προσωπικό σε καταστήματα, μέσα μαζικής μεταφοράς, χώρους εστίασης, νοσοκομεία και κομμωτήρια, ενώ για το κοινό είναι υποχρεωτική στα μέσα μαζικής μεταφοράς, σε ανελκυστηρες και νοσοκομεία.


Η χρήση μάσκας για τους εργαζόμενους είναι υποχρεωτική σε:
• Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (λεωφορεία, μετρό, ηλεκτρικός, τραμ, προαστιακός, τρόλεϊ)
• Ταξί
• Νοσοκομεία
• Ιατρεία
• Διαγνωστικά κέντρα
• Κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής
• Σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων, σε τομείς που αφορούν σε διαχείριση ΜΗ τυποποιημένων τροφίμων (σ.σ. φρούτα, κρέας, ψάρι).
Σημειώνεται ότι υπάρχει ισχυρή σύσταση για μάσκα από τους πολίτες, σε όλους τους κλειστούς χώρους. Σε κάθε περίπτωση όμως, αν εντοπιστεί πολίτης να μη φορά μάσκα σε χώρο όπου η χρήση της δεν είναι υποχρεωτική, δεν υπάρχει περίπτωση να του επιβληθεί πρόστιμο.
Οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής στο πού είναι τελικά υποχρεωτική η χρήση προστατευτικής μάσκας για τον κορονοϊό έγιναν στον απόηχο αντιδράσεων από πολίτες που δυσκολεύονταν να βρουν μάσκα ή εξέφρασαν την αντίθεσή τους για το επιπλέον κόστος που προκύπτει στον οικογενειακό προϋπολογισμό.
Προς αυτή την κατεύθυνση εξάλλου πληθαίνουν και οι συστάσεις προς τους πολίτες για το πώς να φτιάχνουν μόνοι τους υφασμάτινες μάσκες.


Στήριξη επιχειρηματιών εστίασης

Η κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα για να στηρίξει τους επαγγελματίες στην εστίαση, είτε παραχωρώντας περισσότερα τετραγωνικά σε εξωτερικούς χώρους για τραπεζοκαθίσματα, μέσω των δήμων, όπου είναι εφικτό, είτε μειώνοντας τα τέλη, όπου δεν υπάρχουν επιπλέον χώροι, ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος σε πρωινή εκπομπή του Open, σημειώνοντας ότι η πρωτοβουλία του αυτή έχει τη στήριξη του πρωθυπουργού.
«Η συζήτηση που έχουμε με την ΚΕΔΕ και το σύνολο των δήμων είναι να δοθούν πολύ περισσότερα τετραγωνικά, ώστε να μπορούν τα καταστήματα εστίασης, καφετέριες κ.λπ., να απλώσουν τον χώρο τους και να μπορούν να εξυπηρετήσουν σχεδόν τον ίδιο αριθμό δυνητικών πελατών που μπορούσαν να εξυπηρετήσουν και την προηγούμενη περίοδο, χωρίς να επιβαρυνθούν οικονομικά από τους δήμους» σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών.
Ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι το πρόβλημα πρέπει να εξεταστεί κατά περίπτωση -καθώς σε ορισμένους δήμους ή περιπτώσεις μπορεί να μην υπάρχει χώρος για επέκταση- και πρόσθεσε: «Εκεί, σε αυτή την περίπτωση, η λύση που προκρίνουμε είναι να μειωθούν τα τέλη».
Παράλληλα, διέψευσε κατηγορηματικά τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, επισημαίνοντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει την εμπιστοσύνη του λαού και αποτελεσματικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Τέλος, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι, αν οι Eλληνες συνεχίσουμε με ενότητα και αλληλεγγύη και σε αυτή τη φάση, θα τα καταφέρουμε και στην οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας.