Κυριακή, 31 Μαϊος 2020 18:46

Καλαμάτα: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας εργαζομένων στον επισιτισμό

Γράφτηκε από την
Καλαμάτα: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας εργαζομένων στον επισιτισμό

Δεκάδες εργαζόμενοι από ξενοδοχεία, εστιατόρια και καφετέριες της Μεσσηνίας έστειλαν το μήνυμα “να μην μείνει κανείς συνάδελφος χωρίς εισόδημα, να πληρώσουν κράτος και η εργοδοσία”, σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Καλαμάτα, στην πλατεία 23ης Μαρτίου, το απόγευμα τη Πέμπτης.


Στη συγκέντρωση μίλησε η Κωνσταντίνα Στραβάκου, πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων και συναφών επαγγελμάτων Μεσσηνίας, η οποία, μεταξύ άλλων, επεσήμανε: "Είναι άγνωστο πόσοι εργαζόμενοι θα δουλέψουν σε ξενοδοχεία και στον επισιτισμό, αν θα επιστρέψουν στους χώρους εργασίας τους, με τι συνθήκες και πώς θα επιβιώσουν. Ολα αυτά τα χρόνια η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων στο κλάδο βάρεσε κόκκινο. Χαρακτηριστικά μόνο την τελευταία 6ετία έβγαλαν πάνω από 120 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοι του κλάδου γνωρίσαμε απίστευτη εκμετάλλευση. Χαρακτηριστικά είναι η μαύρη εργασία, οι 14 διαφορετικές μορφές απασχόλησης (άλλοι με 2ωρα ή 3ωρα, άλλοι με 16ωρα κλπ.), οι απληρωσιές, δουλειά 7ήμερη κλπ. Τώρα στην κρίση σχεδιάζουν να πληρώσουμε πάλι τα σπασμένα. Είναι προκλητικό ότι κυβέρνηση - μεγαλοξενοδόχοι διαμορφώνουν μια καινούρια κανονικότητα, πολύ χειρότερη από αυτά που έχουμε ζήσει μέχρι στιγμής. Είναι προκλητικά τα προνόμια με δισ. ευρώ επιχορηγήσεις, δάνεια κλπ. Για τους εργαζόμενους δεν υπάρχει άλλη επιλογή πέρα από τη διεκδίκηση όλων όσα τους ανήκουν”.
Παρατήρησε ότι οι εργαζόμενοι διεκδικούν: “1) Να διασφαλιστεί το εισόδημα όλων μας, όπως προβλέπεται από τις συλλογικές μας συμβάσεις. 2) Καμία μείωση, καμία αρνητική αλλαγή, όχι στην εκ περιτροπής εργασία. Να επαναπροσληφθούν όλοι οι εποχικοί. 3) Να προστατευτούν όλοι οι άνεργοι του κλάδου. Να καταργηθούν όλα τα πλαφόν για την επιδότηση των εποχικών. Θέλουμε δουλειά και όχι ανεργία και επιδόματα φτώχειας. 4) Αμεσα να ακυρωθούν όλες οι χρεώσεις σε ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, ενοίκιο. Να γίνει παύση πληρωμών σε εφορία, τράπεζες. 5) Να απαγορευτούν οι πλειστηριασμοί στα σπίτια των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων του κλάδου μας”.


NEWSLETTER