Τρίτη, 07 Ιουλίου 2020 09:05

Κάλεσμα του Λιμεναρχείου Καλαμάτας για εθελοντές ενόψει περιστατικών ρύπανσης

Κάλεσμα του Λιμεναρχείου Καλαμάτας για εθελοντές ενόψει περιστατικών ρύπανσης

 

Πόσοι από εμάς γνωρίζουν ότι μπορούν να γραφτούν σε ένα μητρώο εθελοντών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Καλαμάτας ώστε να βοηθήσουν σε ένα περιστατικό ρύπανσης; Κι όμως, ο καθένας μας μπορεί με τον τρόπο του να βοηθήσει σε μια έκτακτη κατάσταση, είτε ως μέλος ομάδας που ήδη συμμετέχει στο Τοπικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Ρύπανσης, είτε και μεμονωμένα.

Στις 26 Ιουνίου, οπότε έγινε καθαρισμός στο βυθό του προλιμένα Καλαμάτας, στελέχη του Λιμεναρχείου ενημέρωναν τους πολίτες οι οποίοι ήθελαν να μάθουν, ενώ μοίρασαν και σχετικά φυλλάδια, σε μια προσπάθεια προσέγγισης εθελοντών. Βέβαια, πρωταρχικός στόχος είναι πάντα η ευαισθητοποίηση του κόσμου για το θαλάσσιο περιβάλλον και την προστασία του.

 

Ρεπορτάζ: Νικολέττα Κολυβάρη

 

ΤΟ ΤΟΠΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

Ο κεντρικός λιμενάρχης Καλαμάτας αντιπλοίαρχος Νίκος Γιαννουλάτος εξηγεί ότι σε κάθε λιμενική αρχή αντιστοιχεί ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση ρύπανσης, το οποίο βασίζεται σε ένα γενικότερο εθνικό σχέδιο που εκπονείται από το Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος. Στην Καλαμάτα (και φυσικά την Κορώνη, όπου λειτουργεί Λιμενικό Τμήμα) συμμετέχουν ιδιωτικοί φορείς, σύλλογοι και υπηρεσίες. Κατά διαστήματα μάλιστα, πέρα από μια μεγάλη άσκηση που υποχρεωτικά οργανώνεται κάθε δύο χρόνια, γίνονται και μικρότερης κλίμακας μέσα στο λιμάνι, ώστε οι συμμετέχοντες, αλλά και τα λιμενικά στελέχη να γνωρίζουν τους χρόνους αντίδρασης και τη λειτουργία των αντιρρυπαντικών μέσων.

 

ΟΙ ΙΔΙΩΤΕΣ

Στο σχεδιασμό, μας εξηγεί ο κεντρικός λιμενάρχης, από την πλευρά των ιδιωτών συμπεριλαμβάνονται και επαγγελματίες ιδιοκτήτες βυτιοφόρων, ειδικά εκπαιδευμένες ομάδες, όπως η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης και η Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών 4Χ4 Μεσσηνίας, οι λιμενεργάτες, αλιείς, λεμβούχοι, εταιρείες πετρελαιοειδών κ.ά., αλλά κανένας πολίτης. Ανθρωποι, δηλαδή, που η δουλειά τους σχετίζεται με τη θάλασσα και το λιμάνι και θα πάρουν την τσουγκράνα σε μια έκτακτη ανάγκη, για να καθαρίσουν την ακτή π.χ. από πετρελαιοειδή. Αλλωστε, ο λιμενάρχης λέει πως όσοι συμμετέχουν εθελοντικά γνωρίζουν, ανάλογα με το τι θα κληθούν να αντιμετωπίσουν, να χρησιμοποιούν τα υλικά που θα τους δοθούν, αλλά και την επικινδυνότητα κάθε περίστασης.

 

ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ

Δυστυχώς, ο γενικός πληθυσμός δεν γνωρίζει, παρά τη μεγάλη έκταση των μεσσηνιακών ακτών, κι αυτό γιατί όπως προαναφέρθηκε, δεν έχει εκδηλωθεί σχετικό ενδιαφέρον. Κι αυτό είναι που θα ήθελε η λιμενική αρχή να αλλάξει, για να επιτύχει το γενικό στόχο, που δεν είναι άλλος από ευαισθητοποιημένους και ενημερωμένους πολίτες για τους κινδύνους ρύπανσης του θαλάσσιου περιβάλλοντος, όπως και οι τρόποι καθαρισμού και αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών. Κάθε χρόνο, λοιπόν, μέσα από εξειδικευμένες δράσεις και με τη μέριμνα της αρμόδιας Διεύθυνσης Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος του Αρχηγείου, προωθείται ο εθελοντισμός με καθαρισμούς παραλιών, κινητοποίηση σχολείων και όπως φέτος (λόγω και των περιορισμών που θέτει η πανδημία) τον καθαρισμό αποκλειστικά του βυθού, όπου συμμετείχαν δύτες από το Kalamata Dive Center, καθώς και οι Ναυτικοί Αθλητικοί Σύλλογοι “Αίολος” και ΝΟΚ -ενώ συνέδραμαν ο δήμος και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Καλαμάτας, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης και η Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών 4Χ4 Μεσσηνίας.

 

ΓΕΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΈΛΕΓΧΟΙ

Λόγω και καλοκαιριού, που ισοδυναμεί με την αύξηση κίνησης σκαφών στη θάλασσα, τη μαρίνα Καλαμάτας και τα αλιευτικά καταφύγια, το Λιμεναρχείο έχει προβεί ήδη σε ενημερώσεις δήμων και υπηρεσιών, ώστε να φροντίζουν για τη συχνή αποκομιδή σκουπιδιών, αλλά και να μπουν κάδοι στις παραλίες. Βέβαια, στον οργανωμένο χώρο της Μαρίνας Καλαμάτας, πέραν αυτών των ενεργειών οργανώνονται και ασκήσεις για περιπτώσεις ρύπανσης, προκειμένου να παρέχονται από τους αρμόδιους ελεγκτικούς φορείς οι απαραίτητες πιστοποιήσεις. Σχετικές ενημερώσεις για τις υποχρεώσεις που οφείλουν τα πλοία να τηρούν για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος γίνονται από το Λιμεναρχείο και στους ναυτικούς πράκτορες. Παράλληλα, οι έλεγχοι που γίνονται από τα στελέχη και τους επιθεωρητές της λιμενικής αρχής στα πλοία, δεν περιορίζονται μόνο στα έγγραφά τους, αλλά ελέγχονται και οι δεξαμενές όπου συγκεντρώνονται σκουπίδια και άλλα απόβλητα, όπως συμβαίνει και με τακτικές επιθεωρήσεις στα τουριστικά πλοία.

 

ΠΩΣ ΓΙΝΟΜΑΙ ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ

Κλείνοντας, αξίζει να σημειωθεί ότι και φέτος το καλοκαίρι (ακόμα δεν έχει βρεθεί η ημερομηνία, λόγω των έκτακτων συνθηκών που αφορούν στην πανδημία) προετοιμάζεται μια άσκηση ευρείας κλίμακας στο λιμάνι της Καλαμάτας, όπου όλοι οι συμμετέχοντες φορείς και υπηρεσίες στο Τοπικό Σχέδιο Αντιμετώπισης της Ρύπανσης θα συνδράμουν για να μετρήσουν έτσι δυνάμεις και να προετοιμαστούν για ένα ενδεχόμενο πραγματικό περιστατικό.

Οσο για τους πολίτες οι οποίοι ενδιαφέρονται να μάθουν πώς θα μπορούσαν να συμβάλουν σε ένα τέτοιο περιστατικό και να συμμετέχουν ενεργά στις ενέργειες απορρύπανσης, μπορούν να καλούν εργάσιμες μέρες και ώρες στο τηλ. 27210 22218. Θα πουν τι θέλουν και το στέλεχος του Κεντρικού Λιμεναρχείου Καλαμάτας θα τους συνδέσει με το Γραφείο Θαλασσίου Περιβάλλοντος, προκειμένου να ενημερωθούν υπεύθυνα και ανάλογα με την ειδικότητά τους ή το τι μπορούν να συνεισφέρουν και τον τρόπο που θα βοηθήσουν, να καταγραφούν τα στοιχεία τους και να κληθούν σε μια ανάγκη.