Τρίτη, 07 Ιουλίου 2020 22:36

Τον Καπετάν Τέλλο Αγρα τίμησαν στους Γαργαλιάνους (φωτογραφίες)

Γράφτηκε από τον

Τη μνήμη του Γαργαλιανιώτη Μακεδονομάχου Σαράντου Αγαπηνού - Καπετάν Τέλλου Αγρα τίμησε ο Δήμος Τριφυλίας στην επετειακή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής στους Γαργαλιάνους.

Στην εκδήλωση ο δήμαρχος Τριφυλίας Γιώργος Λεβεντάκης προανήγγειλε τη δημιουργία μουσείου ή χώρου για τον Τέλλο Αγρα και τόνισε ότι θα εγκαινιαστεί του χρόνου.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την επιμνημόσυνη δέηση που τελέστηκε από το μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομο στο πάρκο της πόλης, όπου βρίσκεται ο ανδριάντας του. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από το δήμαρχο Τριφυλίας Γιώργο Λεβεντάκη, το βουλευτή Γιάννη Λαμπρόπουλο εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων, τον αντιπεριφερειάρχη Στάθη Αναστασόπουλο, τον συνταγματάρχη Χριστόφορο Μοσχονά διοικητή της 77ης Μονάδας Εκστρατείας εκ μέρους ΓΕΕΘΑ και ΓΕΣ, τον αστυνομικό διευθυντή Παναγιώτη Νάκη υποδιευθυντή της Αστυνομίας Μεσσηνίας, τον πύραρχο Κωνσταντίνο Γεωργακόπουλο διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Γαργαλιάνων, το δήμαρχο Εδεσσας Δημήτρη Γιάννου, τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Χαράλαμπο Αυρηλιώνη, τον πρόεδρο της Τ.Κ. Γαργαλιάνων Βασίλη Αγγελόπουλο, το διευθυντή του Γενικού Λυκείου Ιωάννη Ρούση, το διευθυντή του Γυμνασίου Παντελή Μπαζάνο, το διευθυντή του 1ου Δημοτικού Γιώργο Τσόπελα, τη διευθύντρια του 2ου Δημοτικού Ελευθερία Σαλάτα, την πρόεδρο του Μορφωτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων Ελένη Τσαγκάρη και την πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Γαργαλιάνων Σπυριδούλα Καλκαβούρα.

Στη συνέχεια έγινε ανάκρουση του εθνικού ύμνου από τη Δημοτική Φιλαρμονική Γαργαλιάνων και τήρηση ενός λεπτού σιγής, καθώς και παρέλαση της Φιλαρμονικής, χορευτικών τμημάτων των δύο συλλόγων και αντιπροσωπείας μαθητών με κατάληξη την κεντρική πλατεία. Εκεί ο δήμαρχος Τριφυλίας Γιώργος Λεβεντάκης ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους και ιδιαίτερα το δήμαρχο Εδεσσας τόσο για την παρουσία του όσο και για τη φιλοξενία του πριν λίγες ημέρες στην Εδεσσα. Από εκεί και πέρα τόνισε ότι οι Μακεδόνες ξέρουν να τιμούν τους αγωνιστές, ενώ υποσχέθηκε πως του χρόνου θα υπάρξει ένας χώρος, ένα μουσείο που θα τιμά αυτό τον λεβέντη πατριώτη μας που θυσιάστηκε για την πατρίδα του.

Από την πλευρά του ο κ. Γιάννου στάθηκε στη Συμφωνία των Πρεσπών και τόνισε πως είναι τραγικό γεγονός να μιλάνε για Βόρεια Μακεδονία. “Δεν ζείτε εδώ τις καταστάσεις που ζούμε εμείς, η Μακεδονία είναι Ελλάδα και θα παραμείνει Ελλάδα” τόνισε, ενώ καυτηρίασε τη στάση των βουλευτών της Βόρειας Ελλάδας στην ψήφιση της Συμφωνίας λέγοντας ότι κατά την άποψή του ήταν μια συναλλαγή.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Λάμπρος Τζούμης αντιστράτηγος ε.α. με θέμα «Ο εθνομάρτυρας Τέλλος Αγρας και το Μακεδονικό ζήτημα».

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με παραδοσιακούς χορούς από τα χορευτικά τμήματα του Μορφωτικού Συλλόγου Γυναικών Γαργαλιάνων και του Πολιτιστικού Συλλόγου Γαργαλιάνων.   

Στις εκδηλώσεις μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν οι βουλευτές Περικλής Μαντάς και Μίλτος Χρυσομάλλης, ο αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Καπέλιος, οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων Παναγιώτης Κατσίβελας, Ευστάθιος Ανδρινόπουλος, Παναγιώτης Τσίγγανος, Σωτήρης Μπακούρος, ο πρώην δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, καθώς και εκπρόσωποι συλλόγων.

Κ.Μπ.