Σάββατο, 22 Δεκεμβρίου 2012 05:41

Σύμφωνα με μεγάλη έρευνα της "Ε": Παιδιά που πεινάνε σε σχολεία της Καλαμάτας

Γράφτηκε από την

"Από τον Αγιο Βασίλη φέτος θέλω να ζητήσω να φέρει μια δουλειά στη μανούλα μου για να έχουμε ψωμί να φάμε και παπούτσια να φορέσουμε". Με αυτά τα λόγια μαθήτρια δημοτικού σχολείου της Καλαμάτας εξέφρασε στο "Σκέφτομαι και Γράφω" τις ευχές της και τους φόβους για τη νέα χρόνια. Στη ίδια κατάσταση με τη μικρή μαθήτρια και αντιμέτωπα με την πείνα  βρίσκονται πολλά παιδιά σχολείων της Καλαμάτας. Εξαιτίας της οικονομικής κρίσης κάποιοι μαθητές πάνε νηστικοί στο σχολείο και οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται μπροστά σε καταστάσεις που όλοι νομίζαμε ότι δεν θα ξαναζήσουμε στη σύγχρονη Ελλάδα. Τα παιδιά είναι περήφανα και ντρέπονται να πουν ότι πεινάνε αλλά οι συμμαθητές τους και οι δάσκαλοι καταλαβαίνουν ότι κάτι δεν πάει καλά και προσπαθούν να βοηθήσουν με όποιο τρόπο μπορούν. Άλλοτε προσφέροντας μόνο ένα κουλούρι και άλλοτε προσφέροντας φαγητό στις άπορες οικογένειες. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι το Δημοτικό Σχολείο Ασπροχώματος, όπου πάνω από το 50% των μαθητών δεν έχει ούτε κολατσιό, ούτε μεσημεριανό. Από το Σεπτέμβρη μέχρι τώρα έχουν λιποθυμήσει από την πείνα 5 μαθητές, σύμφωνα με τη διευθύντρια που αναζητεί τρόπους να εξασφαλιστεί φαγητό για τους μαθητές της.
Προβλήματα σε μικρότερο ποσοστό παρατηρούνται και σε σχολεία του κέντρου. Στο 3ο Δημοτικό Σχολείο για παράδειγμα, το 8% έως 10% των παιδιών δεν έχει κολατσιό, ενώ η δουλειά στο κυλικείο έχει μειωθεί κατά... 70% αφού πολλά παιδιά δεν έχουν πλέον χαρτζιλίκι.
Μικρότερο ποσοστό μαθητών υποσιτίζεται στο 21ο Δημοτικό Σχολείο, ενώ στην περιοχή της Αγίας Τριάδας, σύμφωνα με γονείς,  5 – 6 ντόπιες οικογένειες μικρών μαθητών αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα και στα παιδιά προσφέρεται πρωινό από ανθρώπους που το έχουν αναλάβει εθελοντικά.
Να σημειωθεί πως στα περισσότερα δημοτικά σχολεία της Καλαμάτας, σύμφωνα πάντα με τους διευθυντές, δεν υπάρχει ζήτημα υποσιτισμού μαθητών. Και αν έχουν εντοπιστεί κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις, αντιμετωπίζονται διακριτικά.
Δάσκαλοι και γονείς βοηθούν με όποιο τρόπο μπορούν, αναπτύσσονται πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των φτωχών οικογενειών, αλλά δυστυχώς όλα δείχνουν ότι το πρόβλημα  μεγαλώνει όσο ο καιρός περνάει, αφού η κρίση αγγίζει κι εκείνους που είχαν μέχρι τώρα τη δυνατότητα να βοηθήσουν. Αυτή την περίοδο, λόγω της ελαιοσυγκομιδής, κάποιες οικογένειες από εκείνες που αδυνατούν να εξασφαλίσουν τα αναγκαία, φαίνεται να μπορούν να προσφέρουν φαγητό στα παιδιά τους με μεγαλύτερη ευκολία, αφού έχουν ένα μεροκάματο.
Η "Ε" στη μεγάλη έρευνα που έκανε μίλησε με πολλούς γονείς, εκπαιδευτικούς, διευθυντές και μαθητές, προσπαθώντας να αποτυπώσει την αλήθεια που όλοι υποπτευόμαστε, αλλά δε θέλουμε να παραδεχθούμε. Αξίζει να σημειωθεί πως οι περισσότεροι δεν έχουν μιλήσει επώνυμα, επειδή -όπως λένε- θέλουν να προστατέψουν τους μαθητές τους.

ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΑΣΠΡΟΧΩΜΑΤΟΣ
- Στο Δημοτικό Σχολείο Ασπροχώματος η κατάσταση είναι τραγική. Πάνω από το 50% των παιδιών υποσιτίζονται. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι τσιγγανάκια, όμως το ίδιο πρόβλημα παρουσιάζουν και πολλά παιδιά της περιοχής. Μάλιστα, από την αρχή του σχολικού έτους έχουν λιποθυμήσει 5 μικροί μαθητές, σύμφωνα με τη διευθύντρια Ιωάννα Σινάπη. "Ολο το σχολείο έχει πρόβλημα" επισημαίνει. Πέρυσι, ο Σύλλογος Κυριών είχε τη δυνατότητα και προσέφερε μεσημεριανό κάθε μέρα σε 40 μαθητές από τους 76 συνολικά. Φέτος αυτά τα παιδιά που έχουν ανάγκη δυστυχώς μένουν νηστικά, καθώς δεν υπάρχει τρόπος να εξασφαλιστεί ούτε το κολατσιό τους ούτε το μεσημεριανό τους. Οι εκπαιδευτικοί για να προλαβαίνουν τις λιποθυμίες φροντίζουν να δίνουν τουλάχιστον χαμομήλι με ζάχαρη. Κι έχουν προσφέρει πολύ χαμομήλι, λένε, φέτος στα παιδιά. Οπως εξηγεί η κ. Σινάπη, μπορεί η ανεργία των γονιών και η γενικότερη αδυναμία να στερεί πράγματα στο παιδί όπως παπούτσια, τσάντες κ.λπ., όμως αυτά το σχολείο μπορεί να τα εξασφαλίσει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. "Το πρόβλημά μας είναι η καθημερινή σίτιση, γιατί τα παιδιά δεν πίνουν ούτε γάλα" επισημαίνει. Η ίδια είναι στο σχολείο δεύτερη χρονιά. Κατάλαβε πως τα πράγματα δεν πάνε καλά, όταν πέρυσι ένα κοριτσάκι της είπε πως πονάει το στομάχι του. Την πρώτη μέρα ηρέμισε το παιδί με τα λόγια και τη φροντίδα, αλλά το στομάχι του συνέχισε να πονάει και την επομένη. Ενώ η διευθύντρια ήταν έτοιμη να πάει το παιδί στο γιατρό, μια συνάδελφός της της έκανε νόημα πως... πεινάει. Οταν έδωσε στο παιδί να φάει ένα κομμάτι λειτουργιά που της είχε δώσει ο ιερέας της ενορίας, έγινε μια χαρά και... χόρτασε παιχνίδι. Από τότε η κατάσταση επιδεινώνεται διαρκώς.
ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΕ ΜΙΚΡΟΤΕΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
- Στο 21ο Δημοτικό Σχολείο ο διευθυντής Θεόδωρος Μακρής και οι εκπαιδευτικοί έχουν διαπιστώσει 4 – 5 περιπτώσεις μαθητών που χρειάζονται βοήθεια. Οπως λέει "Οσο λειτουργεί το σχολείο έχουν ένα σάντουιτς, λίγο φαγητό, ψωμί και τυρί. Για τις διακοπές θα φροντίσουμε να προσφέρουμε τρόφιμα  και είδη καθαριότητας στις οικογένειες και στη συνέχεια πάλι θα έχουν στο σχολείο ότι είναι δυνατόν". Οπως εξήγησε γίνεται διακριτικά προσπάθεια για να βοηθηθούν από τους γονείς και το σχολείο, καθώς έχει διαπιστωθεί πως οι γονείς τους δουλεύουν περιστασιακά.
- Στο 7ο Δημοτικό Σχολείο, ένα ακόμα από τα κεντρικά σχολεία της πόλης, ο διευθυντής Κωνσταντίνος Διονυσόπουλος, παρατηρεί πως υπάρχουν οικογένειες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα αλλά όχι σε τέτοιο επίπεδο που να μην εξασφαλίζουν το φαγητό των παιδιών τους. Υπάρχουν μεμονωμένα περιστασιακά περιστατικά, τα οποία αντιμετωπίζονται.
- Στο 8ο Δημοτικό Σχολείο η Αναστασία Βουτσή εξηγεί πως δεν έχουν παρουσιαστεί  τέτοιου είδους προβλήματα στο εν λόγω σχολείο, πράγμα που πιστεύει ότι επιβεβαιώνει το γεγονός πως δυσκολεύτηκαν  οι εκπαιδευτικοί να βρουν οικογένειες για να δώσουν τα τρόφιμα που συγκεντρώθηκαν στο σχολείο εν όψει των εορτών.
- Ο Γιάννης Χριστόπουλος από το 10ο Δημοτικό Σχολείο έχει διαπιστώσει στο εν λόγω σχολείο υπάρχουν περιστασιακά και μεμονωμένα προβλήματα, όχι ιδιαίτερα έντονα που αφορούν κυρίως οικογένειες μεταναστών που περνούν περιόδους ανεργίας. Οι εκπαιδευτικοί όμως και σ' αυτό το σχολείο κάνουν καθημερινά συζητήσεις για να εντοπίσουν κάποιο πρόβλημα, αν υπάρχει.
- Στο 11ο Δημοτικό Σχολείο ο Παναγιώτης Χαϊδεμένος μας είπε πως οι μαθητές συγκέντρωσαν 20 κιβώτια με τρόφιμα και όπως διαπιστώνεται  από την ανταπόκριση των μαθητών αλλά και από την επικοινωνία που υπάρχει με την ενορία, στην ευρύτερη περιοχή δε προκύπτει μέχρι στιγμής να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα.
- Ο Δημήτρης Κιτσάκης από το 22ο Δημοτικό Σχολείο, είναι απόλυτος πως τα παιδιά του σχολείου δεν υποσιτίζονται καθώς ζουν σε αγροτική περιοχή όπου υπάρχουν καλλιέργειες. Υπήρξε μάλιστα σημαντική ανταπόκριση στη συγκέντρωση τροφίμων που θα προσφερθούν στα Παιδικά Χωριά ΣΟΣ.
- Τόσο στο 6ο Δημοτικό Σχολείο όσο και σε αρκετά άλλα σχολεία, διαπιστώνεται καθημερινά πως  οι οικογένειες περνάνε δύσκολα αλλά οι εκπαιδευτικοί παρακολουθούν διακριτικά ώστε να παρέμβουν με τον τρόπο τους, αν διαπιστωθεί πως υπάρχουν συνέπειες στα παιδιά.
- "Γενικά στο σχολείο μας (24ο Δημοτικό Καλαμάτας) δεν υπάρχει κάποια κραυγαλέα περίπτωση, εξ' όσων γνωρίζω. Ωστόσο, υπάρχουν παιδιά από πολύ φτωχές (και όχι απαραίτητα αλλοδαπές) οικογένειες, που όταν κάποιες φορές τους λέω να τα κεράσω ένα κουλούρι ή κάτι από το κυλικείο, το δέχονται δίνοντάς μου την εντύπωση ότι μάλλον ... το περίμεναν (λόγω του ότι ζήλευαν(;) του ότι δεν είχαν κολατσιό και πεινούσαν(;) δεν ρωτώ ποτέ για ευνόητους λόγους)" μας καταθέτει ο δάσκαλος Δημήτρης Βεργόπουλος, ο οποίος είναι και υπεύθυνος στους Εθελοντές του Δήμου Καλαμάτας.
-  "Οι συνέπειες φαίνονται και στη συγκέντρωση αγαθών για τις αδύναμες οικογένειες" παρατήρησε ο διευθυντής του 3ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας Τάσος Αργυρόπουλος, δείχνοντας τις λιγοστές τσάντες με τρόφιμα που πρόσφεραν συνολικά οικογένειες μαθητών. Πέρυσι είχαν συγκεντρωθεί πολλές δεκάδες τσάντες με τρόφιμα και πολλά άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Στο σχολείο του έχει διαπιστωθεί πως το πρόβλημα αγγίζει το 8-10%, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο να είναι μεγαλύτερο. Ελπίζει πως το πρόγραμμα που αναμένεται να εφαρμοστεί από του Φεβρουάριο για τη διανομή γάλακτος και φρούτων στα σχολεία, θα ανακουφίσει αρκετά παιδιά και οικογένειες.
Για την ώρα, στο συγκεκριμένο σχολείο μια κυρία που διατηρεί την ανωνυμία της, προσφέρει μια τσάντα γεμάτη πρωινό, όπως κουλούρια, κέικ ή άλλες νοστιμιές για τα παιδιά που δε μπορούν να πάρουν από το σπίτι τους. Οσο για τους δασκάλους, έχουν καθημερινά τα μάτια και τα αυτιά τους ανοιχτά για να βοηθήσουν, όπως μπορούν. Να σημειωθεί πως το πρόβλημα στο συγκεκριμένο σχολείο έχει αρχίσει να παρατηρείται από πέρυσι, λίγο πριν τελειώσει η σχολική χρονιά, οπότε σε συνεργασία με το Σύλλογο Κυριών, τότε προσφερόταν πρωινό σε 22 μαθητές. 
"Η δουλειά είναι κάτω 70% από πέρυσι. Τα παιδιά δεν έχουν λεφτά" λέει η Αγγελική Κουτσουροπούλου, που έχει το κυλικείο στο 3ο Δημοτικό Σχολείο. Και φυσικά η ίδια πρέπει να αντεπεξέλθει σε όλα τα αυξημένα έξοδα.
- "Στο δημοτικό μας υπάρχουν παιδάκια που υποσιτίζονται. Εμένα μου έτυχε στην αρχή κιόλας του χρόνου, να έρθει κοριτσάκι της Β' τάξης στο γραφείο μου και να μου πει ''κυρία πεινάω" κοιτώντας με στα μάτια. Και ήταν και μια κούκλα γαλανομάτα. Το σοκ ήταν μεγάλο. Αυτό λοιπόν το παιδί, το αδελφάκι του και ακόμη 2 μαθητές, τους δίναμε εμείς δεκατιανό, οι εκπαιδευτικοί ... ρεφενέ. Στη συνέχεια βοήθησε και η Εκκλησία, για το σκοπό αυτό" καταθέτει διευθύντρια από σχολείο λίγο έξω από την Καλαμάτα.
ΓΥΜΝΑΣΙΑ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΑ
Φιλόλογος από γυμνάσιο της Καλαμάτας καταθέτει ένα συγκλονιστικό περιστατικό που είχε συμβεί πέρυσι: ένα παιδί έβγαινε έξω την ώρα του μαθήματος, όπου δεν υπήρχαν άλλα παιδιά στο προαύλιο και έψαχνε στα σκουπίδια... "Εμείς σαν εκπαιδευτικοί παρατηρούμε πολλά και από τα κυλικεία. Υπάρχουν δηλαδή μαθητές που μπορεί να αγοράζουν βερεσέ. Είναι 2- 3 περιπτώσεις αυτές. Το βλέπουμε και στις εκδρομές επίσης, ότι κάποια παιδιά δεν έχουν να αγοράσουν κάτι να φάνε. Τι κάνουμε; Χωρίς αυτό να αποτελεί μόνιμη λύση, όποιος συνάδελφος είναι σε εφημερία, έχουμε το νου μας και κερνάμε τα παιδιά αυτά, με τρόπο. Οχι όμως, τα ίδια τα παιδιά δεν μας μιλούν για αυτό" προσθέτει η ίδια.
- Η πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων και διευθύντρια του 2ου Λυκείου στην Καλαμάτα Μαρία Τσαγκαράκη σημειώνει πως ευτυχώς μέχρι στιγμής δεν έχει δει συγκεκριμένα περιστατικά. Ομως και στην ίδια οι γονείς εκφράζουν την ανησυχία της, λόγω του ότι πολλοί από αυτούς δεν έχουν δουλειά. "Νομίζω ακόμα είμαστε στα όρια" σχολιάζει.
Από λύκειο της επαρχίας χημικός λέει πως εκεί το πρόβλημα δεν έχει τόσο μεγάλη έκταση, λόγω του ότι τα περισσότερα σπίτια, έχουν ένα κήπο με λαχανικά, έχουν τα βασικά είδη διατροφής. "Στην Καλαμάτα σίγουρα το πρόβλημα είναι πιο έντονο. Ξέρουμε συναδέλφους σε δημοτικά κυρίως που αγοράζουν σάντουιτς στα παιδιά" τονίζει.

- "Και βέβαια υπάρχει πρόβλημα υποσιτισμού παιδιών" απαντά ο Νίκος Σταματόπουλος διευθυντής του Γυμνασίου Αρφαρών. "Εντοπίζεται κύρια σε μαθητές μας τσιγγάνους. Εχουμε φροντίσει να το καλύψουμε με το κυλικείο του σχολείου, σε μία περίπτωση τσιγγάνου που ερχόταν διαμαρτυρόμενος ότι πεινάει. Ηδη το έχει διαρρεύσει και τώρα ζητούν και οι άλλοι τσιγγάνοι, αλλά δεν έχουμε δυνατότητα να καλύψουμε το κόστος για όλους. Σε μια άλλη περίπτωση μου δηλώθηκε από πατέρα τσιγγάνο όταν του τηλεφώνησα για απουσία του γιου του, ότι δεν έχει έλθει κάποιες ημέρες σχολείο, διότι δεν είχε να του δώσει ούτε για το σάντουιτς. Υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις μαθητών, με ιδιαίτερα προβλήματα υποσιτισμού. Είμαι σε επικοινωνία με τον παπά της ενορίας μας, ο οποίος φροντίζει διακριτικά. Ηδη η προσφορά των παιδιών σε τρόφιμα τώρα τις γιορτές είναι συγκινητική! Πιστεύω ότι θα πρέπει ο δήμος, σε συνεργασία με τους τοπικούς παράγοντες, να φροντίσει να καλύπτει τέτοιες περιπτώσεις. Το Κοινωνικό Παντοπωλείο ίσως θα πρέπει να επεκταθεί και στα δημοτικά διαμερίσματα, αφού γίνει μία καταγραφή σε συνεργασία με τους παράγοντες - εκλεγμένους, τον ιερέα κ.τ.λ.".
- "Δεν έχω παρατηρήσει κάτι. Εχω δει όμως ότι πολλά παιδιά πλέον φέρνουν φαγητό μαζί τους από το σπίτι και δεν αγοράζουν από την καντίνα" λέει νεοδιόριστη φιλόλογος.
- "Τα πιτσιρίκια αγοράζουν βερεσέ τώρα περισσότερο από ποτέ" λέει καθηγητής ωρομίσθιος σε πολλά σχολεία.
- "Ενα με δύο περιστατικά σίγουρα, σε αριθμό 60 παιδιών. Ομως ο δικός μας πληθυσμός είναι χαμηλού εισοδήματος οπότε... έχουμε συνηθίσει τη φτώχεια" δηλώνει νηπιαγωγός από νηπιαγωγείο της Καλαμάτας.
- "Πρέπει να είσαι γνώστης πολλών πραγμάτων για να διακρίνεις κάτι τέτοιο και ό,τι κάνεις να το κάνεις για να βοηθήσεις ένα παιδί που πεινά. Τα παιδιά έχουν αξιοπρέπεια αναπτυγμένη σε μεγαλύτερο βαθμό από τους ενήλικες. Οταν ένας γονιός ανέφερε στο σχολείο ότι δεν έχει να ταΐσει τα παιδιά του, τα παιδιά δεν έμειναν μέχρι τώρα καμία ημέρα νηστικά κατά την διάρκεια του ωρολογίου προγράμματος. Βρέθηκε ο καλύτερος τρόπος, χωρίς να το καταλάβουν τα ίδια τα παιδιά, για να τρώνε. Και πάλι είναι πολύ δύσκολο να καταλάβεις πότε ένα παιδί πεινά. Ο όρος "υποσιτισμός" χρησιμοποιείται από το υπουργείο Παιδείας για να "χρυσώσει το χάπι". Μιλήστε για "πείνα", είναι πιο ειλικρινές" σημειώνει ο Γιάννης Μπουγάς διευθυντής στο 5ο Λύκειο Καλαμάτας.
- "Στις απομακρυσμένες περιοχές και με το δεδομένο ότι μεγάλο ποσοστό στα σχολείο είναι παιδιά αλλοδαπών, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα! Καθημερινά ταΐζουμε αρκετά παιδάκια. Σου λένε "δεν έχουμε φαγητό και πεινάμε""! έχει να πει νεοδιόριστη δασκάλα σε σχολείο της επαρχίας.


ΕΙΔΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Από το ΕΕΕΕΚ, το Εργαστήρι Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας, ο διευθυντής Παναγιώτης Κάτσος μιλά ξεκάθαρα για παιδιά που έχουν πρόβλημα υποσιτισμού. "Υπάρχει το φαινόμενο αυτό σε εμάς. Πάντα υπήρχε, αλλά ήταν σε πιο μικρό βαθμό. Τώρα περισσότερο το αντιμετωπίζουμε και από οικογένειες στην Καλαμάτα και από τα χωριά. Εμείς έχουμε ένα εργαστήριο το οποίο χρησιμεύει για τη διδασκαλία των παιδιών στη μαγειρική και στην αυτοεξυπηρέτηση. Ετσι, το έχουμε σκεφτεί και για να τρώνε τα παιδιά εκεί, χωρίς να νιώθουν άσχημα, σαν να είναι κομμάτι του μαθήματος.
Δε μιλάνε οι γονείς πάντως για το θέμα αυτό, το αποκρύπτουν. Εμείς εντοπίζουμε τα παιδάκια που έρχονται χωρίς κολατσιό, τα ρωτάμε και με τρόπο τους λέμε "έλα να δοκιμάσεις από αυτό που φτιάξαμε". Υπάρχει κόσμος που μας κάνει δωρεές σε τρόφιμα και φορείς. Πάλι όμως, δεν έρχονται οι γονείς να τα πάρουν. Εμείς τα στέλνουμε με τα ταξί που γυρίζουν τα παιδιά στο σπίτι. Δεν θέλουμε να φέρουμε κανέναν σε δύσκολη θέση" καταλήγει".
- "Αυτή τη στιγμή δεν πεινά κανένα παιδί στο σχολείο" λέει ξεκάθαρα ο Ηλίας Μπάκας διευθυντής του Ειδικού Σχολείου Καλαμάτας. Μέχρι πέρυσι βλέπαμε πως υποσιτίζονταν παιδιά, γιατί μας το έλεγαν μας ζητούσαν να φάνε, λόγω της αμεσότητας που τα διακρίνει. Φέτος ξεκινήσαμε ένα πρόγραμμα με εθελόντριες μαγείρισσες. Κάθε μέρα ο Ροταριανός Ομιλος δίνει τρόφιμα, πρώτες ύλες και οι κυρίες τα μαγειρεύουν για 16 παιδιά. Είναι κανονικό φαγητό, όχι πρόχειρο και ετοιμάζεται κάθε μέρα. Οταν μπορούμε, στέλνουμε και τρόφιμα στις οικογένειες, που φτάνουν σε εμάς από την Αεροπορία, την Εκκλησία και άλλους φορείς".
ΟΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ
 "Δεν έχει αναφερθεί κάτι επίσημα στη διεύθυνση. Μόνο μεμονωμένα ή μικρής έκτασης περιπτώσεις παιδιών που έχουν προβλήματα σε σχέση με το δεκατιανό τους. Είναι όμως ελάχιστα και αντιμετωπίζονται από το σύλλογο διδασκόντων και γονέων. Με αφορμή την έρευνα της "Ε" για τα σχολεία, θέλω να συγχαρώ και να ευχαριστήσω όλους τους γονείς και τους μαθητές της Μεσσηνίας, γιατί είτε με δική τους πρωτοβουλία, αλλά και ύστερα από το κάλεσμα της διεύθυνσης, συγκέντρωσαν τρόφιμα, ρούχα και παιχνίδια και τα έστειλαν στο Κοινωνικό Παντοπωλείο, στον Ερυθρό Σταυρό, στους Γιατρούς του Κόσμου, στη Μητρόπολη Κυπαρισσίας" δηλώνει ο Νίκος Κλάδης προϊστάμενος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας.
- "Δεν μας έχει γίνει εγγράφως ή προφορικά κάποια καταγγελία από συνάδελφο, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι το πρόβλημα δεν υπάρχει" λέει ο Γιάννης Πλατάρος νέος διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας. Ο ίδιος προσθέτει πως οι γονείς, του καταθέτουν διαρκώς πως είναι άνεργοι, πράγμα το οποίο σημαίνει πως θα υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες στο σπίτι.
- "Στοιχεία επίσημα για τη Μεσσηνία δεν υπάρχουν, ενδείξεις όμως υπάρχουν. Εχουν αυξηθεί τα κρούσματα από παιδιά που ζαλίζονται και ζητούν να βγουν έξω. Πιστεύουμε πως ίσως ταλαιπωρούνται από ιώσεις της εποχής, οι οποίες όμως είναι πιο συχνές στα παιδιά που δεν έχουν καλή διατροφή και που έχει πέσει η άμυνα του οργανισμού τους. Είναι δύσκολο να μας μιλήσουν για ένα τέτοιο πρόβλημα τα παιδιά από τα λύκεια. Κρύβονται, δεν το λένε καν, τους το βγάζεις με τσιγκέλι. Είναι λογικό, γιατί είναι στην εφηβεία και ντρέπονται" δηλώνει ο Βασίλης Γεωργιόπουλος από την ΕΛΜΕ Μεσσηνίας. Σημειώνει δε, πως  πέρυσι είχαν συγκεντρωθεί 80 μεγάλες σακούλες από σούπερ μάρκετ με τρόφιμα για 80 παιδιά. Από αυτές, οι 8 περίσσεψαν και τις πήγαν τελικά στο ΕΕΕΕΚ. Αυτό από μόνο του δείχνει πως κάποια παιδιά ντρεπόντουσαν, γι' αυτό δεν πήγαν να πάρουν τα τρόφιμα. 
Η ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ
Το μεγάλο και ολοένα αυξανόμενο πρόβλημα έχει εντοπίσει η Ενωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων. Ο πρόεδρος Βαγγέλης Σιδερέας κουβέντιασε το θέμα σε πρόσφατη συνεδρίαση καθώς αρκετοί γονείς επικοινωνούν με την Ενωση μιλώντας για την αδυναμία τους να καλύψουν τις ανάγκες των παιδιών τους. Το επόμενο διάστημα προγραμματίζονται επαφές με επιχειρήσεις που ενδεχομένως μπορούν να βοηθήσουν.
Στο Σύλλογο Τριτέκνων Μεσσηνίας έχουν απευθυνθεί ορισμένοι γονείς ζητώντας βοήθεια. Ο πρόεδρος Χρ. Κορομηλάς, θυμάται χαρακτηριστικά μια περίπτωση παιδιού που είχε ανάγκη από παπούτσια, ενώ παρατηρεί πως υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη για τρόφιμα.

[Ρεπορτάζ: Κέλλυ Δημητρούλια, Γιούλα Σαρδέλη]