Παρασκευή, 14 Αυγούστου 2020 08:44

Νέα διάκριση για το Γραφείο Επιθεώρησης του Λιμεναρχείου Καλαμάτας

Γράφτηκε από την
Νέα διάκριση για το Γραφείο Επιθεώρησης του Λιμεναρχείου Καλαμάτας

 

Μια ακόμα διάκριση κατέγραψε στο ενεργητικό του νωρίτερα τον Αύγουστο το Γραφείο Επιθεώρησης του Κεντρικού Λιμεναρχείου Καλαμάτας.

Η αναφορά για το πλοίο “Toc Toc” υποβλήθηκε στην αρμόδια Διεύθυνση του υπουργείου Ναυτιλίας και στη συνέχεια υποβλήθηκε στη Γραμματεία του Paris MοU, με αποτέλεσμα να δημοσιοποιηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα της www.parismou.org. Την αναφορά συνέταξε ο κεντρικός λιμενάρχης Καλαμάτας και εξουσιοδοτημένος επιθεωρητής στον τομέα των επιθεωρήσεων πλοίων (επιθεωρητής PSC), αντιπλοίαρχος Λ.Σ. Νίκος Γιαννουλάτος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή είναι η τέταρτη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της επιθεώρησης πλοίου από το κύριο Γραφείο Επιθεώρησης (PSC-Paris MOU) του Κεντρικού Λιμεναρχείου Καλαμάτας. Η επιθεώρηση του πλοίου “Toc Toc” διενεργήθηκε στο λιμάνι της Νεάπολης Βοιών τον Δεκέμβριο 2019 και δημοσιοποιήθηκε στην ετήσια έκθεση της Γραμματείας του Paris MOU στις 6 αυτού του μήνα.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΩΝ

Θυμίζουμε ότι το Λιμεναρχείο Καλαμάτας χαρακτηρίστηκε το 2011 Γραφείο Επιθεωρήσεων για όλη τη Νότια Πελοπόννησο με συντονιστή τον σημερινό κεντρικό λιμενάρχη Καλαμάτας, αντιπλοίαρχο Λ.Σ. Νίκο Γιαννουλάτο. Οι εξουσιοδοτημένοι επιθεωρητές του Γραφείου Επιθεωρήσεων του Κεντρικού Λιμεναρχείου Καλαμάτας ελέγχουν τα πλοία που δένουν στα λιμάνια της Καλαμάτας, του Γυθείου (όπου δένουν κυρίως κρουαζιερόπλοια), των Κυθήρων, της Μονεμβασιάς, της Νεάπολης, της Πύλου, της Ελαφονήσου και της Μεθώνης. Ολο το σύστημα τελεί υπό την αρμόδια Διεύθυνση του υπουργείου Ναυτιλίας του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος, Διεύθυνση Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας - Τμήμα Δ'. Ο κεντρικός συντονισμός όλων των επιθεωρητών γίνεται από το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο της χώρας. 

ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ

Στους ελέγχους οι οποίοι γίνονται, ο επιθεωρητής εξετάζει τα αποδεικτικά διπλώματα ναυτικής ικανότητας και όλα τα χαρτιά του πλοίου, ενώ από έλεγχο περνούν οι συνθήκες στις οποίες ζει το πλήρωμα, καθώς και η γενική κατάσταση του πλοίου: τα συστήματα ανάγκης (σύστημα πυρόσβεσης, κατάσταση των πυροσβεστικών μέσων, οι μάνικες, σωσίβιες λέμβοι), το μηχανοστάσιο και η λειτουργία του πηδαλίου, αλλά και τα λειτουργικά συστήματα, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία σε συστήματα πρόληψης της θαλάσσιας ρύπανσης και θαλάσσιου περιβάλλοντος, τις δεξαμενές αλλαγής πετρελαϊκών καταλοίπων και τα συστήματα διαχείρισής της. Επίσης ένας επιθεωρητής ελέγχει και τους χώρους όπου μένει και διασκεδάζει το πλήρωμα, τους χώρους υγιεινής, τα μαγειρεία και τα ψυγεία, τα πλυντήρια και τις αποθήκες τροφίμων. Από όλο το σύστημα επιθεώρησης η τιμωρία ενός υποβαθμισμένου πλοίου είναι η απαγόρευση απόπλου (μέτρο κράτησης), μέχρι να φτιαχτούν οι παρατηρήσεις. Αλλα μέτρα είναι οι βεβαιώσεις διοικητικών προστίμων, ενώ αν τίθεται σε κίνδυνο ανθρώπινη ζωή γίνεται δικογραφία.

ΟΙ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

Το Γραφείο Επιθεωρήσεων του Κεντρικού Λιμεναρχείου Καλαμάτας έχει διακριθεί άλλες τρεις φορές για τις αναφορές πλοίων, που είχε απαγορευτεί ο απόπλους. Την τρίτη διάκριση κατέγραψε στο ενεργητικό του το Δεκέμβριο 2016 με την αναφορά του για το πλοίο “Arfetisalle’', του οποίου είχε απαγορευτεί ο απόπλους τον Ιανουάριο της ίδιας χρονιάς. Η αναφορά υποβλήθηκε στην αρμόδια Διεύθυνση του υπουργείου Ναυτιλίας και στη συνέχεια υποβλήθηκε στη Γραμματεία του Paris MOU, με αποτέλεσμα να δημοσιοποιηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα της www.parismou.org, στο πεδίο “caught in net'”. Η πρώτη διάκριση ήρθε με την απαγόρευση απόπλου μετά από επιθεώρηση στο πλαίσιο του Paris MOU του πλοίου “Αnna Ν”, του οποίου είχε απαγορευτεί ο απόπλους το 2011. Η δεύτερη αναφορά ήταν για την κράτηση του πλοίου “Yong Gi” (σ.σ. και μετέπειτα "Simone"), τον Ιανουάριο του 2015. Ειδικότερα, η επιθεώρηση του πλοίου “Yong Gi”, σημαίας της Δημοκρατίας της Σιέρα Λεόνε, χαρακτηρίστηκε ως “καλύτερη πρακτική” (best practice) και ως υποδειγματική, από τον γενικό γραμματέα της Γραμματείας του Paris MοU.

Ως αποτέλεσμα της υποδειγματικής αναφοράς και του πλήρους φωτογραφικού υλικού που τη συνόδευε, το Λιμενικό Σώμα και κατ' επέκταση η χώρα μας βραβεύτηκε ανάμεσα σε άλλες 27 χώρες από τη Γραμματεία του Paris MοU της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας (EMSA).

Ν.Κ.


NEWSLETTER