Δευτέρα, 24 Αυγούστου 2020 09:47

Στη σκιά του εφιαλτικού διημέρου στη Μάνη: Υψηλός κίνδυνος για πυρκαγιά στην Πελοπόννησο

Γράφτηκε από την

Με διάσπαρτες εστίες που βρίσκονται εντός της καμένης έκτασης και με αναζωπυρώσεις, βρισκόταν σε εξέλιξη χθες το απόγευμα η καταστροφική πυρκαγιά στο Δήμο Ανατολικής Μάνης.

Η φωτιά ξέσπασε το Σάββατο σε δασική έκταση και χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Λαγκαδά κι εξαπλώθηκε σε μία μεγάλη έκταση, σχεδόν σε ολόκληρο τον ορεινό όγκο ανάμεσα σε Γύθειο και Αρεόπολη. Η φωτιά πέρασε κοντά από διάσπαρτες οικίες, ενώ το Σάββατο υπήρξε προληπτική εκκένωση των οικισμών Γέρμα, Δροσοπηγή, Βαχός, Σκαμνάκι και Νεοχώρι.
Στην επιχείρηση συμμετέχουν 175 πυροσβέστες, 10 πεζοπόρα τμήματα και 47 οχήματα, ενώ από αέρος συνδράμουν 8 ελικόπτερα και 2 αεροσκάφη.
“Κανένα σπίτι δεν υπέστη ζημιές από τις φλόγες”, σημείωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας που μετέβη στην περιοχή. Ο περιφερειάρχης είχε επικοινωνία με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, ενώ συναντήθηκε και ενημερώθηκε από τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγο Στέφανο Κολοκούρη, ο οποίος επίσης βρέθηκε επί τόπου, συντονίζοντας τις προσπάθειες πυρόσβεσης. Ο περιφερειάρχης διαβεβαίωσε τον Αρχηγό του Π.Σ. ότι η Περιφέρεια θα συνδράμει με κάθε δυνατό τρόπο το έργο της Πυροσβεστικής.
Σημειώνεται ότι με εντολή του Αρχηγού του Π.Σ. κλιμάκιο της ΔΑΕΕ (Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού) βρίσκεται στην Ανατολική Μάνη, για να διερευνήσει τα αίτια της πυρκαγιάς.

ΥΨΗΛΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για σήμερα Δευτέρα 24 Αυγούστου προβλέπεται υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 3) σε Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Αιτωλοακαρνανία, Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, Πελοπόννησο, Κύθηρα, Εβρο, Σαμοθράκη, Λέσβο, Χίο και Κρήτη.