Παρασκευή, 11 Σεπτεμβρίου 2020 18:19

Μεσσηνία: Ζητούν αύξηση ωρών απασχόλησης στις καθαρίστριες

Γράφτηκε από την
Μεσσηνία: Ζητούν αύξηση ωρών απασχόλησης στις καθαρίστριες

Την αύξηση ωρών μερικώς προσληφθεισών συμβασιούχων σχολικών καθαριστριών, ζητούν από τον δήμαρχο Καλαμάτας και τους δημοτικούς συμβούλους το Εργατικό Κέντρο της πόλης και το Σωματείο Σχολικών Καθαριστριών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Μεσσηνίας.


Με το έγγραφο αίτημά τους ζητούν: “Το συμβασιούχο προσωπικό που με βάση την τελευταία σύμβαση έργου κάλυπτε ανάγκες καθαριότητας μέχρι 8 αιθουσών σε ένα ή και παραπάνω σχολικά κτήρια να προσληφθεί κατ’ ελάχιστο με 4ωρη απασχόληση. Το συμβασιούχο προσωπικό που με βάση την τελευταία σύμβαση εργασίας κάλυπτε ανάγκες καθαριότητας από 9 αίθουσες και πάνω, σε ένα ή και παραπάνω σχολικά κτήρια, να προσληφθεί με πλήρη απασχόληση”.
Το Εργατικό Κέντρο και το σωματείο εκτιμούν ότι “μια τέτοια απόφασή σας και με δεδομένη την πρόσθετη χρηματοδότηση του υπουργείου Εσωτερικών προς τους δήμους για την αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid-19, θα καλύψει, με βάση τους δικούς μας υπολογισμούς, το σύνολο των ανθρωποωρών που απαιτούνται, ώστε να βγουν βάρδιες πρωινές και απογευματινές και να καλύπτεται το αυξημένο έργο καθαριότητας λόγω Covid-19, τόσο κατά τη λειτουργία των σχολείων, όσο και μετά το πέρας των μαθημάτων”.
Στο έγγραφό τους αναφερόμενοι στην πρόσληψη των σχολικών καθαριστριών υποστηρίζουν ότι “πρόκειται για μια γενναία πολιτική απόφαση σε περίοδο που η χώρα αντιμετωπίζει πλείστα προβλήματα (πανδημία, οικονομική κρίση), που αποκαθιστά μια χρόνια αδικία σε βάρος του συμβασιούχου προσωπικού στη σχολική καθαριότητα, το οποίο επί σειρά ετών ήταν υπαμειβόμενο, χωρίς εργασιακά δικαιώματα και έρμαιο πελατειακών σχέσεων”.
Μάλιστα, επιρρίπτουν ευθύνες στους δήμους και στο Δήμο Καλαμάτας, αναφέροντας, μεταξύ άλλων ότι “αρκετοί δήμοι σε όλη τη χώρα, κυρίως λόγω πίεσης χρόνου, παρείχαν στο υπουργείο Εσωτερικών λανθασμένα στοιχεία γύρω από τον πραγματικό αριθμό των σχολικών αιθουσών και του χρονικού προσδιορισμού των αναγκών καθαριότητας”. Καταγράφουν πως “δεν έλαβαν υπόψη τους τους κοινόχρηστους χώρους (τουαλέτες, γραφεία, αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, αύλειους χώρους), τα πραγματικά τετραγωνικά κάθε σχολικού συγκροτήματος, τις αυξημένες ανάγκες για καθαρισμό και απολύμανση πρωί και απόγευμα λόγω της πανδημίας, τις αδήλωτες αίθουσες κ.λπ.”. Εκτιμούν ότι “αποτέλεσμα της ως άνω ελλιπούς καταγραφής ήταν σε αρκετούς δήμους, μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Καλαμάτας, να μην τυγχάνουν έγκρισης ικανού αριθμού θέσεων πλήρους απασχόλησης και να μην καλυφθούν οι ανάγκες καθαριότητας των σχολικών κτηρίων, τα οποία κινδυνεύουν να μείνουν αθωράκιστα απέναντι στην πανδημία Covid-19 και με σοβαρές ελλείψεις σε ανθρωποώρες καθαριότητας”.
Το Σωματείο Σχολικών Καθαριστριών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Μεσσηνίας, όπως εξηγούν, ζητούν την αύξηση ωρών μερικώς προσληφθεισών συμβασιούχων σχολικών καθαριστριών, επειδή “σίγουρα θα συντελεστούν σοβαρές αδικίες και σε μισθολογικό επίπεδο, αφού δεν έχει δηλωθεί στις υπηρεσίες του υπουργείου το πραγματικό έργο καθαριότητας και ο πραγματικός χρόνος διεκπεραίωσής του, με αποτέλεσμα δεκάδες συναδέλφισσές/οι μας να προσληφθούν με μειωμένο ωράριο (και προφανώς μικρότερο μισθό) σε σχέση με αυτό που σήμερα απασχολούνται. Επειδή ουδείς συμβασιούχος πρόκειται να απασχοληθεί με υπερβάλλουσα και προφανώς απλήρωτη εργασία για να καλύψει πρόσθετες ανάγκες που απαιτούνται”.


NEWSLETTER