Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2020 18:40

Σύσκεψη εκπροσώπων σωματείων της Μεσσηνίας

Γράφτηκε από την

Σύσκεψη εκπροσώπων σωματείων της Μεσσηνίας για την οργάνωση της πάλης των εργαζομένων για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων τους, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο χώρο μεταξύ του Διοικητηρίου και του αμφιθεάτρου “Αλέξανδρος Κουμουνδούρος”.

Οπως ανακοινώθηκε, “για όλα αυτά που αφορούν την υγεία και τη ζωή μας προχωράμε σε κινητοποίηση την Πέμπτη 1 Οκτώβρη, 7 μ.μ. στην πλατεία 23ης Μαρτίου”.
Στην εκδήλωση έγινε και συζήτηση και πήραν το λόγο εκπρόσωποι των σωματείων που ανέδειξαν τις τεράστιες ελλείψεις του Εθνικού Συστήματος Υγείας, στα νοσοκομεία και στα κέντρα υγείας του νομού.
Οπως αναφέρεται στο ψήφισμα της σύσκεψης, “ειδικά αυτή την περίοδο που διανύουμε νέο κύμα έξαρσης της πανδημίας του κορονοϊού, χτυπάει καμπανάκι για τις τεράστιες ελλείψεις στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, στα κέντρα υγείας, σε όλες τις μονάδες υγείας και πρόνοιας του Νομού Μεσσηνίας. Ελλείψεις που οφείλονται στη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας με τη λογική του κόστους - οφέλους που διατηρεί τα δημόσια νοσοκομεία υποστελεχωμένα, μην μπορώντας να καλύψουν τις τρέχουσες ανάγκες νοσηλείας, πόσο μάλλον τις απαιτήσεις που προκύπτουν λόγω της πανδημίας. Για την υπεράσπιση της υγείας εμάς και των παιδιών μας απαιτείται να παρθούν άμεσα μέτρα εδώ και τώρα”.
Τα σωματεία διεκδικούν:
“1) Μαζικές προσλήψεις σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό. Να καλυφθούν όλες οι κενές οργανικές θέσεις στα Νοσοκομεία Καλαμάτας και Κυπαρισσίας με μόνιμο προσωπικό.
2) Επιπλέον, να προσληφθεί το απαραίτητο προσωπικό, ώστε να καλύπτεται πλήρως η λειτουργία του νοσοκομείου ως νοσοκομείου-Covid. Να μην πάνε πίσω οι υπόλοιπες λειτουργίες του νοσοκομείου (χειρουργεία, προγραμματισμένες εξετάσεις κ.λπ.).
3) Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών στον τομέα της υγείας.
4) Πλήρης λειτουργία του Κ.Υ. Καλαμάτας και των υπολοίπων Κ.Υ. του νομού που είναι σε άθλια κατάσταση. Να στελεχωθούν όλα τα αγροτικά ιατρεία, που σήμερα τα περισσότερα από αυτά δεν είναι σε θέση να καλύψουν ούτε τη στοιχειώδη συνταγογράφηση.
5) Σχέδιο επίταξης όλων των δομών του ιδιωτικού τομέα υγείας και πρόνοιας, για να μπει σε εφαρμογή σε περίπτωση γιγάντωσης της πανδημίας.
6) Τώρα παροχή όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας για όλους τους εργαζόμενους στους τόπους δουλειάς, με επιβολή των απαραίτητων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.
7) Μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλους τους εργαζόμενους στην υγεία και τους μεγάλους χώρους δουλειάς με επιβάρυνση της εργοδοσίας.
8) Ουσιαστικά μέτρα προστασίας για το άνοιγμα των σχολείων, 15άρια τμήματα, προσλήψεις εκπαιδευτικών και καθαριστριών.
9) Καμία απόλυση - καμία περικοπή εργασιακών δικαιωμάτων.
10) Να σταματήσουν αμέσως οι πλειστηριασμοί κύριας κατοικίας, οι διακοπές σε ηλεκτρικό ρεύμα και νερό, λόγω των χρεών των εργατικών και λαϊκών νοικοκυριών. Κατάργηση του νόμου που απελευθερώνει τις κατασχέσεις και για χρέη προς τις τράπεζες και το Δημόσιο.
11) Υπεράσπιση των συνδικαλιστικών ελευθεριών και δικαιωμάτων”.
Το ψήφισμα παρέλαβαν οι εκπρόσωποι των σωματείων, για να συζητηθεί στα διοικητικά τους συμβούλια και να αποφασίσουν τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση.
Στη σύσκεψη παρευρέθηκαν εκπρόσωποι από τα ακόλουθα σωματεία: Α' ΕΛΜΕ Μεσσηνίας, Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Μεσσηνίας, Παμμεσσηνιακός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων πρώην ΔΕΚΟ - Τραπεζών, Σύλλογος Γυναικών Καλαμάτας. Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, Συνδικάτα Επισιτισμού, Τουρισμού, Ξενοδοχείων και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Μεσσηνίας, Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Μεσσηνίας, Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα Νομού Μεσσηνίας και Σωματεία Ειδικευμένων Ιατρών Ν. Μεσσηνίας, Εργαζομένων Νοσοκομείου Κυπαρισσίας, Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Ν. Μεσσηνίας, Εργαζομένων στο Ασυλο Ανιάτων Ν. Μεσσηνίας, Φαρμακοϋπαλλήλων Νομού Μεσσηνίας.