Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου 2020 18:50

Καλαμάτα: Συνταξιούχοι για τη διεκδίκηση αναδρομικών

“Τα αναδρομικά μπορεί να τα πάρει και όποτε θέλει έχει δικαίωμα για παραπέρα διεκδίκηση. Η διεκδίκηση θα αφορά μόνο τις επικουρικές και δώρα.

Απλώς ο δρόμος της διεκδίκησης με νέες αγωγές οδηγεί στο ίδιο αποτέλεσμα, δικαστήρια κ.τ.λ.”. Αυτό επισημαίνει για τον καθένα συνταξιούχο η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Καλαμάτας, όσον αφορά τα αναδρομικά των συντάξεων που δεν δίνει η κυβέρνηση. Και σημειώνει πως “ο αγωνιστικός δρόμος διεκδικήσεων είναι μονόδρομος και επιβεβλημένος για να υποχρεωθεί η κυβέρνηση να δώσει άμεσα απόφαση με πολιτική λύση για την καταβολή των αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους χωρίς περικοπές και προαπαιτούμενα”.
Στην ανακοίνωσή της που υπογράφουν ο πρόεδρος Παναγιώτης Θεοδώρου και ο γ.γ. Γεώργιος Δημητρόπουλος, η Ενωση αναφέρει:
“Κάνοντας μία σύντομη αναδρομή στο παρελθόν, διαπιστώνουμε ότι η μεγαλύτερη μείωση του εισοδήματος των συνταξιούχων επεβλήθη την περίοδο 2010-2020 από όλες τις κυβερνήσεις, κυρίως με τους νόμους 4024/2011, 4051/2012 και 4093/2012 που επέφεραν καταργήσεις των δώρων, μεγάλες μειώσεις στις κύριες και επικουρικές συντάξεις.
Οι νόμοι αυτοί συμφωνηθήκαν και κυρώθηκαν από τις κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις των ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ - ΣΥΡΙΖΑ.
Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) με τις αποφάσεις 2287 και 2288 στις 10/6/2015 έκρινε του νόμους 4051/2012 και 4093/2012 αντισυνταγματικούς και δικαίωσε όλους τους συνταξιούχους, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για επαναφορά των συντάξεων στα επίπεδα πριν τους νόμους αυτούς, καθώς και την επιστροφή της 13ης και 14ης σύνταξης.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ενώ είχε την απόφαση του ΣτΕ στα χέρια της και τη δυνατότητα να επαναφέρει το συνταξιοδοτικό καθεστώς στα προηγούμενα επίπεδα, αποτελούσε δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ, καταργώντας αυτούς τους νόμους επί 11 μήνες δηλ. από 10/6/2015 έως 12/5/2016, όχι μόνο δεν το έκανε, αλλά ψήφισε το Ν.4387/16 (νόμος Κατρούγκαλου) που κατοχύρωσε συνταγματικά όλες τις περικοπές των προηγούμενων νόμων και πρόσθεσε και νέα αντισυνταγματικά μέτρα κ.τ.λ.  
Επίσης, δεν πρέπει να μας διαφεύγει… ότι στη βάση αυτή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ψήφισε το ν. 4387/2016 που κάλυπτε με συνταγματικότητα τα κενά των νόμων Βρούτση του 2012 και το θέμα αντισυνταγματικότητα των νόμων Βρούτση έληξε εκεί.
Η κυβέρνηση πιεζόμενη με την απόφαση ΣτΕ και τους αγώνες των συνταξιούχων με πολιτική απόφαση και τροπολογία στη Βουλή νομοθέτησε να δοθούν σε όλους όσους είχαν περικοπές από τους νόμους αυτούς για το 11μηνο μόνο στις κύριες συντάξεις, αφήνοντας έξω την απόδοση των οφειλομένων από τις περικοπές των επικουρικών και των δώρων κ.τ.λ. Δηλαδή, όσοι αποδεχτούν την απόδοση των παρακρατηθέντων από τις κύριες συντάξεις (χάνουν) το δικαίωμα προσφυγής και γενικά σε άλλες διεκδικήσεις αξιώσεις.
Είναι ψευτοδίλημμα και εκβιασμός η παράγραφος της τροπολογίας που ορισμένοι προσπαθούν να την ερμηνεύσουν, ότι αν κάποιος πάρει τα αναδρομικά δεν έχει δικαίωμα προσφυγής. Τα αναδρομικά μπορεί να τα πάρει και όποτε θέλει έχει δικαίωμα για παραπέρα διεκδίκηση. Η διεκδίκηση θα αφορά μόνο τις επικουρικές και δώρα. Απλώς ο δρόμος της διεκδίκησης με νέες αγωγές οδηγεί στο ίδιο αποτέλεσμα, δικαστήρια κ.τ.λ. 
Αρα ο αγωνιστικός δρόμος διεκδικήσεων είναι μονόδρομος και επιβεβλημένος για να υποχρεωθεί η κυβέρνηση να δώσει άμεσα απόφαση με πολιτική λύση για την καταβολή των αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους χωρίς περικοπές και προαπαιτούμενα.
Ετσι δεν θα υπάρχουν σκιές και αδικημένοι συνταξιούχοι δίνοντας καθαρή και τελική λύση”.