Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2020 17:00

Εκπαιδευτικές συναντήσεις του βρεφονηπιακού σταθμού «Ευγενία Βασ. Ασημάκου»

Γράφτηκε από την
Εκπαιδευτικές συναντήσεις του βρεφονηπιακού σταθμού «Ευγενία Βασ. Ασημάκου»

Συμβουλευτικές – εκπαιδευτικές συναντήσεις οργανώνει και φέτος ο βρεφονηπιακός σταθμός «Ευγενία Βασ. Ασημάκου» - με 40 και πλέον χρόνια λειτουργίας, αναγνωρίζοντας την ανάγκη των γονέων για εκπαίδευση και καθοδήγηση.

Η πρώτη συνάντηση έγινε την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας (ΚΕΠΕΠΨΥ) Μεσσηνίας και τον ΟΚΑΝΑ, με θέμα «Η ψυχοκοινωνική σημασία των ορίων στην ανάπτυξη των παιδιών» και κεντρική ομιλήτρια την Φωτεινή Βλαχοπουλιώτη κοινωνική ανθρωπολόγο και επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου.
Η Μαίρη Ασημάκου καλωσορίζοντας τους γονείς, αναφέρθηκε στις δυσκολίες που έχει ο ρόλος του γονιού και στη σημασία της συνεχούς ενημέρωσης και αναζήτησης πληροφοριών. Με τη σειρά της η κ. Βλαχοπουλιώτη αναφέρθηκε στην έννοια των ορίων, προσδιορίζοντας τι αποτελεί και τι δεν αποτελεί όριο, ενώ παρουσιάστηκαν οι βασικοί παράγοντες που εμποδίζουν την ύπαρξη σταθερών ορίων στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού. Επίσης δόθηκε έμφαση στη σημασία των ορίων για την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης, της ασφάλειας και της αυτονομίας του παιδιού, βασικοί πυλώνες ώστε στην πορεία της ζωής του να μην υιοθετήσει συμπεριφορές που μπορούν να βλάψουν το ίδιο ή τους άλλους. Στο τέλος, παρουσιάστηκαν τεχνικές για το πώς ο σύγχρονος γονιός μπορεί να θέσει όρια στη συμπεριφορά του παιδιού με αποτελεσματικό τρόπο, δείχνοντας σεβασμό και αποδοχή στην προσωπικότητά του.
Οι γονείς είχαν ενεργό συμμετοχή με ερωτήσεις και συζήτηση, ενώ η επόμενη συνάντηση έχει προγραμματιστεί για τις αρχές Νοεμβρίου και αφορά στην παροχή Πρώτων Βοηθειών, σε συνεργασία με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό – Περιφερειακό Τμήμα Καλαμάτας.


NEWSLETTER