Τρίτη, 03 Νοεμβρίου 2020 15:38

Τι κάνουμε όταν βρίσκουμε ένα ζώο νεκρό από φόλα

Τι κάνουμε όταν βρίσκουμε ένα ζώο νεκρό από φόλα

Οδηγίες για το πώς ενεργούμε όταν βρίσκουμε ένα ζώο νεκρό από φόλα δίνει μέσω των σελίδων του στα κοινωνικά δίκτυα ο Φιλοζωικός Όμιλος Καλαμάτας, σύμφωνα και με την εμπειρία φιλοζωικών σωματείων από άλλες περιοχές της χώρας.

Η δηλητηρίαση ζώου από φόλα είναι για το νόμο μία από τις βίαιες συμπεριφορές που διώκονται και ποινικά. Κατά διαστήματα, σε όλη τη Μεσσηνία αναφέρονται κρούσματα μαζικής δηλητηρίασης ζώων συντροφιάς και άλλων.

Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
Ο ΦΟΚ συμβουλεύει στην ανάρτησή του για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστούν αυτά τα περιστατικά. Η πρώτη άμεση κίνηση είναι να φορέσει κάποιος γάντια, προκειμένου να περισυλλέξει το γεύμα που βρέθηκε (αν βρεθεί στο σημείο) και να το βάλει σε μία καλά κλεισμένη σακούλα, ενώ ταυτόχρονα καλεί την άμεση δράση επί τόπου. Αυτό το κάνει κάποιος αφενός για να υπάρχει δείγμα του δηλητηρίου, αφετέρου για να μην δηλητηριαστούν και άλλα ζώα. Επίσης, ο ΦΟΚ, μέσα από την εμπειρία και άλλων σωματείων, συμβουλεύει να παίρνονται φωτογραφίες του γεύματος και των νεκρών ζώων, ώστε να αποστέλλονται στη σελίδα του για την όσο το δυνατόν καλύτερη δημοσιοποίηση του περιστατικού.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
Η Αστυνομία, βάσει εγκυκλίου του Αρχηγείου ΕΛΑΣ που ισχύει από τον Ιούλιο του 2013, είναι υποχρεωμένη αφενός να περισυλλέξει τα νεκρά ζώα και αφετέρου να ζητήσει τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης από κτηνιατρικές υπηρεσίες και αρμόδια εργαστήρια, τόσο για το γεύμα όσο και για ανάλυση στα σπλάχνα των νεκρών ζώων. Επίσης, ασκείται αυτεπάγγελτη ποινική δίωξη κατ’ αγνώστου για κακοποίηση ζώων και σχηματίζεται δικογραφία. Εφόσον υπάρχουν υποψίες ή μαρτυρίες για τον δράστη, θα ήταν καλό να αναφερθούν στην Αστυνομία. Αν είναι εργάσιμη μέρα και ώρα, μπορεί κάποιος να απευθυνθεί και στην αρμόδια υπηρεσία των κατά τόπους δήμων και να ζητήσει να διενεργήσουν την αυτοψία και νεκροτομή σε συνεργασία με την Κτηνιατρική Υπηρεσία.

Η ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΚΡΑ ΖΩΑ
Τα νεκρά ζώα, όπως αναφέρει η ίδια ανάρτηση, δεν είναι αρμοδιότητα της Υπηρεσίας Καθαριότητας αλλά της Υπηρεσίας Περίθαλψης Και Προστασίας Αδέσποτων Ζώων. Ο δήμος, σύμφωνα με νόμο του 2012, είναι ο προσωρινός κάτοχος των αδέσποτων ζώων και οφείλει να προβεί σε αυτές τις ενέργειες, όπως επίσης και σε μηνυτήρια αναφορά κατ’ αγνώστων. Σε ό,τι αφορά το ζήτημα του περιορισμού του φαινομένου, συνιστάται σε περιοχές που υπάρχουν επαναλαμβανόμενα κρούσματα, να υπάρξει συντονισμός των πολιτών για παρακολούθηση. Να θυμίσουμε ότι η κακοποίηση ζώου διώκεται ποινικά με φυλάκιση και χρηματικό πρόστιμο.

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ;
Οι αστυνομικοί κατά καιρούς γίνονται δέκτες καταγγελιών για σκυλιά τα οποία κάποιοι σκοτώνουν με φόλες, αλλά δυστυχώς ο χρόνος που συνήθως περνά μέχρι την καταγγελία δυσχεραίνει τις έρευνες για το δράστη, καθώς σπάνια βρίσκεται μια αξιόπιστη μαρτυρία που θα μπορούσε να οδηγήσει στο ποιος το έκανε. Καταγγελίες για φόλες το Αστυνομικό Τμήμα Καλαμάτας έχει δεχτεί το διάστημα 2017-2019 συνολικά 15, αλλά μόνο σε μία από αυτές τις περιπτώσεις κατάφερε να αξιοποιήσει στοιχεία τα οποία να οδηγήσουν στο δράστη.

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
Στο κομμάτι που αφορά τις Πρώτες Βοήθειες, οι κτηνίατροι επισημαίνουν πως υπάρχουν αρκετά είδη φόλας, καθένα από τα οποία απαιτεί και αντίστοιχη αντιμετώπιση. Στην περίπτωση κατάποσης φυτοφαρμάκου, για παράδειγμα, συνήθως φαίνονται άμεσα τα συμπτώματα, όπως διάρροια, εμετός, μυϊκός τρόμος και άλλα νευρικά συμπτώματα. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει άμεσα να μεταφερθεί το ζώο στον κτηνίατρο, ενώ καίριο είναι να μειωθεί η απορρόφηση του φαρμάκου προκαλώντας του εμετό. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να γίνει αυτό είναι η ένεση απομορφίνης. Εναλλακτικά μπορεί κάποιος να δώσει μικρή ποσότητα αλατόνερου, πάντα με την καθοδήγηση κτηνιάτρου. Σε περίπτωση δε εμφάνισης νευρικών συμπτωμάτων χορηγείται ατροπίνη ως αντίδοτο, στη σωστή δοσολογία. Ομως, υπάρχουν φόλες που δεν εμφανίζουν άμεσα συμπτώματα, όπως τα ποντικοφάρμακα. Σε υποψία κατάποσης ανάλογου σκευάσματος στη βόλτα, συστήνεται άμεση επίσκεψη στον κτηνίατρο για πρόκληση εμετού και προληπτική αγωγή. Σε περίπτωση δε κατάποσης αιχμηρού αντικειμένου, θα πρέπει άμεσα να προσκομιστεί το κατοικίδιο στον κτηνίατρο, ώστε να λάβει τη φροντίδα που απαιτείται.