Πέμπτη, 05 Νοεμβρίου 2020 09:04

Σοβαρές καταγγελίες Κατσαφάδου για ασθενή: Με συμπτώματα κορονοϊού διασκέδαζε με φίλους του! (βίντεο)

Σοβαρές καταγγελίες Κατσαφάδου για ασθενή: Με συμπτώματα κορονοϊού διασκέδαζε με φίλους του! (βίντεο)

Τεστ για κορονοϊό σε υπαλλήλους του Δήμου Καλαμάτας, οι οποίοι είχαν έρθει σε επαφή με τον συνάδελφό τους στο Ταμείο που νόσησε, ξεκίνησαν χθες στο Δημαρχείο από κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ.

Εγιναν τεστ σε 20 υπαλλήλους και σήμερα θα γίνουν σε άλλους 20, προκειμένου να επιβεβαιωθεί ότι δεν κόλλησαν τον ιό.

Κατά τη διάρκεια των ελέγχων στο Δημαρχείο, σε δηλώσεις του, ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Καλαμάτας - γιατρός χειρουργός Παναγιώτης Κατσαφάδος αποκάλυψε ότι άτομα που είχαν κάνει τεστ και βρέθηκαν θετικά στον κορονοϊό, ενώ έπρεπε να βρίσκονται στο σπίτι τους διασκέδαζαν σε καταστήματα της πόλης. Και είναι τέτοια η ανευθυνότητα και το θράσος τους, που τον επέπληξαν μάλιστα γιατί τους χάλασε τη διασκέδαση, όταν επικοινώνησε μαζί τους για να τους ενημερώσει πως είναι θετικοί στον ιό.

Ο διευθυντής του Κ.Υ. μίλησε και για επιχειρηματίες που προσπαθούν να κρατήσουν κρυφά κρούσματα σε εργαζόμενους για να μην κλείσει η επιχείρησή τους, όπως προβλέπεται από τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Αναλυτικά, στις δηλώσεις του ο Παν. Κατσαφάδος ανέφερε πως “ήρθαμε σήμερα στο Δημαρχείο, γιατί πρέπει να υπάρξουν μερικές ημέρες ώστε να υπάρχουν πιθανότητες να εκδηλωθεί θετικό το τεστ σε κάποια επαφή. Θα εξεταστούν σήμερα 20 υπάλληλοι και αύριο άλλοι 20, ώστε να μπορέσουμε τους χρόνους να τους πάμε στο ελάχιστο που μας επιτρέπει ο ΕΟΔΥ. Τους χρόνους της καραντίνας εννοώ και για να μπορέσουν οι υπάλληλοι να επιστρέψουν στις εργασίες τους, γιατί πρόκειται για ένα νευραλγικό κομμάτι του δήμου μας, το οικονομικό”.

Ο διευθυντής επεσήμανε ότι “μας προβληματίζει το γεγονός ότι έχουμε αυξημένα κρούσματα στη Μεσσηνία. Ηταν και αναμενόμενο, πιθανότατα ήρθε λίγο πιο γρήγορα. Εχουμε μεγάλη ευθύνη οι πολίτες, γιατί δεν ακούμε και δεν εφαρμόζουμε ακριβώς τις οδηγίες των ειδικών που η Πολιτεία έχει ορίσει να μας συμβουλεύουν”.

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα σημείωσε ότι “11 - 11.30 το βράδυ καλώ άτομα να τους ενημερώσω ότι είναι θετικά, και τα βρίσκω έξω να διασκεδάζουν στην πόλη μας. Και μάλιστα δέχομαι κι επιπλήξεις, γιατί τους χαλάω τη βραδιά”. Τόνισε μάλιστα για την ανευθυνότητα που παρατηρείται: “Ενα άτομο το οποίο το εξετάζουμε, του λέμε ότι είσαι ύποπτος να είσαι θετικός, θα περιμένεις σπίτι σου μέχρι να βγει το αποτέλεσμα – θέλει και λίγη υπευθυνότητα. Το θεωρώ εντελώς ανεύθυνο το άτομο που εξετάστηκε το μεσημέρι, το βράδυ να πηγαίνει με φίλους του και να γλεντάει! Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται εξάπλωση. Όπως δημιουργείται εξάπλωση αν υπάρχουν εργοδότες, οι οποίοι δεν θέλουν να μαθευτεί ότι κάποιος υπάλληλος είναι θετικός. Γιατί με αυτή τη λογική θα πρέπει και οι άλλοι να τεθούν σε καραντίνα και η επιχείρηση να κλείσει.

Θέλει λίγη υπευθυνότητα από τη μεριά μας. Να ακούμε τους ειδικούς που είναι ορισμένοι από την Πολιτεία να κάνουν αυτή τη δουλειά, και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε. Εγώ είμαι αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε. Ο ιός υπάρχει, θα τον πολεμήσουμε, θα βγούμε νικητές, αλλά θέλει λίγη ομαδική προσπάθεια”.

Με αφορμή τους ελέγχους που έγιναν χθες στο Δημαρχείο και θα συνεχιστούν σήμερα από την κινητή μονάδα Υγείας του ΕΟΔΥ που λειτουργεί στο Κέντρο Υγείας Καλαμάτας, ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος εξέφρασε την ανησυχία του για την αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή. Μίλησε για την πολύ καλή συνεργασία που υπάρχει με το Κ.Υ. Καλαμάτας, ενώ ενημέρωσε και για τον προγραμματισμένο δειγματοληπτικό έλεγχο σε υπαλλήλους της Διεύθυνσης Οικονομικών, μετά το θετικό κρούσμα που υπήρξε. “Χρειάζεται συνεργασία, υπομονή και προσοχή, όλοι να τηρούμε τα μέτρα, να φοράμε τη μάσκα μας παντού, να πλένουμε τα χέρια μας, να τηρούμε αποστάσεις”, παρατήρησε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος. 

 

ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ RAPID TEST

Ο δήμος ενημέρωσε ότι προχωράει η διαδικασία της προμήθειας διαγνωστικών rapid antigen test, ώστε να επιχειρηθεί ο περιοδικός τακτικός και τυχαίος έλεγχος των δημοτικών υπαλλήλων, των επισκεπτών δημοτικών χώρων, σχολείων, και όπου αλλού κριθεί σκόπιμο. Την ευθύνη εκτέλεσης των τεστ προσφέρθηκαν να αναλάβουν και να διαχειριστούν οι υπηρεσίες του Κέντρου Υγείας Καλαμάτας. 

Οσον αφορά τις υπόλοιπες αναγγελθείσες δράσεις, που ο δήμος προωθεί σε συνεργασία με τον επιστημονικό σύμβουλό του για θέματα υγείας και άθλησης, επίκουρο καθηγητή Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Παναγιώτη Χαλβατσιώτη, γίνεται γνωστό ότι έχουν δρομολογηθεί -μεταξύ άλλων- και υλοποιούνται τα ακόλουθα:

Είναι σε εξέλιξη η προμήθεια θερμικών καμερών για την θερμομέτρηση των εισερχομένων υπαλλήλων και επισκεπτών στο Δημαρχείο σε χώρους ευθύνης του δήμου.

Ετοιμάζεται Covid επιλογή στον ιστότοπο του δήμου, για την ενημέρωση των πολιτών.

Εξελίσσεται επικοινωνία της ΔΕΥΑΚ με την ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ για την παροχή της σχετικής τεχνογνωσίας για την έναρξη προσδιορισμών του ιού στα λύματα του αποχετευτικού δικτύου Καλαμάτας. Ετσι θα επιτραπεί μια πραγματική εκτίμηση του δείκτη μόλυνσης από τον ιό στην πόλη.

Ετοιμάζονται και θα τεθούν ειδικές σημάνσεις αναμονής σε δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους, ώστε να επιτυγχάνονται οι απαραίτητες αποστάσεις.

Η αντιδημαρχία, που έχει την ευθύνη του εθελοντισμού, βρίσκεται σε επεξεργασία - καταγραφή των απαιτήσεων που δημιουργεί η υγειονομική κρίση.

Η Διεύθυνση Πρόνοιας και η ομάδα του “Βοήθεια στο Σπίτι” επεξεργάζεται τον σχεδιασμό επιπλέον δράσεων.

Στην ανακοίνωση του Δήμου Καλαμάτας σημειώνεται: “Η Μεσσηνία πρέπει να κερδίσει το στοίχημα και δεν πρέπει να «κλείσει». Οφείλουμε να δράσουμε όλοι μας συντονισμένα, τώρα που οι καταστάσεις διευκολύνουν ακόμα την δυνατότητα εντοπισμού και ιχνηλάτησης των κρουσμάτων. Ας είμαστε όλοι μας αισιόδοξοι και να ακολουθούμε πιστά το τρίπτυχο μάσκα - κοινωνική απόσταση - επιμελής υγιεινή”.

Γ.Σ.