Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2020 11:17

Στάση εργασίας Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα

Στάση εργασίας Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα

Τρίωρη στάση εργασίας έχει προκηρύξει για σήμερα, από τις 11.30 το πρωί έως τις 2.30 το μεσημέρι, το Συνδικάτο Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα Ν. Μεσσηνίας, μετέχοντας στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις.

Για τους λόγους της κινητοποίησης το συνδικάτο σημειώνει ότι “την ίδια στιγμή που κάθε εργατική - λαϊκή οικογένεια ανησυχεί για την εξέλιξη της πανδημίας, για την υγεία των ευπαθών ομάδων, η κυβέρνηση... «βρήκε παπά να θάψει». Με τις εντολές του ΣΕΒ συνεχίζει το έργο που άφησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Επιδιώκει να φέρει μέτρα με τη λιγότερη λαϊκή αντίδραση, επενδύει στην αδυναμία μαζικής κοινωνικής αντίδρασης λόγω της πανδημίας και του lockdown. 10ωρη δουλειά, 200 ευρώ μισθός -αυτός είναι ο εκσυγχρονισμός! Η κυβέρνηση παινεύεται ότι θα εκσυγχρονίσει το εργατικό δίκαιο και θεσμοθετεί μια σειρά από εμβληματικές ανατροπές προς όφελος των μεγαλοεπιχειρηματιών και των μονοπωλιακών ομίλων. Καθιερώνει 10ωρη ημερήσια εργασία, που αυξάνει κατακόρυφα τον απλήρωτο χρόνο της δουλειάς, με σοβαρές επιπτώσεις στη φθορά της υγείας του εργαζομένου, αλλά και στην οικογενειακή και κοινωνική του ζωή. Καθολική κατάργηση της κυριακάτικης αργίας με διεύρυνση της λίστας με τις επιχειρήσεις σε μια σειρά από κλάδους που θα επιτρέπεται να ανοίγουν τις Κυριακές. Νέο χτύπημα στο δικαίωμα στην απεργία και τη συνδικαλιστική δράση”.
Το συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους “να δώσουμε απάντηση στην κυβέρνηση για το νομοσχέδιο-έκτρωμα που φέρνει στις 26 Νοέμβρη, μέρα που παρά την αφωνία της ΓΣΕΕ εκατοντάδες ομοσπονδίες, εργατικά κέντρα και σωματεία σε όλη την Ελλάδα αποφάσισαν απεργία ή στάση εργασίας” και παρατηρεί πως “είναι τεράστια η ευθύνη της πλειοψηφίας της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας που αυτές τις δύσκολες στιγμές κρύβεται αντί να πάρει άμεσα απεργιακή απόφαση”.
Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, μεταξύ άλλων, απαιτούν: “Ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας. Τώρα χρηματοδότηση των νοσοκομείων και των δομών υγείας. Αμεση δημιουργία νέων κλινών ΜΕΘ. Επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας και πρόνοιας. Σταθερή δουλειά για όλους με δικαιώματα. Καμία απώλεια εισοδήματος. Καμία απόλυση. Τακτικές απολυμάνσεις σε όλους τους χώρους των καταστημάτων, των γραφείων και των αποθηκών. Αυστηρά μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ για τον κορονοϊό δωρεάν σε όλους τους συναδέλφους. Αμεση ενημέρωση των συναδέλφων σε περίπτωση κρούσματος. Νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας. Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο. Κατάργηση της μερικής απασχόλησης, του ωρομίσθιου, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας”.