Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2020 12:04

Κουραμπιέδες και μελομακάρονα μπαίνουν σιγά-σιγά στο τραπέζι των Καλαματιανών

Γράφτηκε από τον

Μια γλυκιά νότα στην «πικρή» κατάσταση που βιώνουμε αποτελούν τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες, σε μία προσπάθεια των αρτοποιών και των ζαχαροπλαστών να δελεάσουν τους καταναλωτές στη δύσκολη περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού.

Οι μυρωδιές από τα πιο «διάσημα» χριστουγεννιάτικα γλυκά έχουν ήδη πλημμυρίσει τα συγκεκριμένα καταστήματα, παρά το δεύτερο lockdown που διανύουμε, ενώ οι καταναλωτές φαίνεται να δίνουν από τώρα... ψήφο εμπιστοσύνης -έστω και με πιο ισχνή συχνότητα- στις χριστουγεννιάτικες γεύσεις, κυρίως λόγω της νηστείας που έχει ξεκινήσει, σύμφωνα με τα όσα είπαν στην "Ε" ιδιοκτήτες φούρνων και ζαχαροπλαστείων.
Οι τιμές στους κουραμπιέδες κυμαίνονται από 9 έως 11 ευρώ το κιλό, ενώ στο ίδιο επίπεδο κινούνται και τα μελομακάρονα. Παραδοσιακά πιο ακριβές είναι οι δίπλες φτάνοντας τα 14 ευρώ το κιλό.

Διονύσης Αρβανίτης ("Ιάννησος"): «Ξεκινήσαμε την παραγωγή στα μέσα Οκτωβρίου, προμηθεύοντας και άλλα μαγαζιά μέσω χοντρικής. Το γλυκό λόγω της κατάστασης που βιώνουμε για έναν αριθμό συμπολιτών μας έχει γίνει είδος πολυτελείας. Εφόσον γίνει άρση των μέτρων και σταματήσει η καραντίνα τα πράγματα θα πάνε καλύτερα για τον κλάδο μας, ειδάλλως θα έχουμε μια καταστροφική χριστουγεννιάτικη περίοδο».

Κώστας Λυκοτραφίτης ("Λυκοτραφίτης"): «Η παραγωγή των χριστουγεννιάτικων γλυκών ξεκίνησε στα τέλη του Οκτώβρη. Σε σχέση με την περσινή χρονιά η πτώση στον τζίρο μας φέτος είναι της τάξης του 40%. Αν ανοίξει η αγορά και ο κόσμος μπορεί να κινηθεί ελεύθερα μπορούμε να αισιοδοξούμε πως θα φτάσουμε τον Δεκέμβριο στα επίπεδα του 2019, ή θα μείνουμε στο ίδιο ποσοστό και τον ερχόμενο μήνα. Η γνώμη μου είναι πάντως πως το καταναλωτικό κοινό θα είναι μετρημένο φέτος λόγω της γενικότερης αβεβαιότητας».

Μαρία Καννά ("Καννάς Patisserie"): «Τα χριστουγεννιάτικα γλυκά κάθε χρόνο ξεκινάμε να τα φτιάχνουμε πριν του Αγ. Δημητρίου. Το δεύτερο lockdown σαφώς και έχει επηρεάσει το επάγγελμά μας, ωστόσο μπαίνοντας στον μήνα των γιορτών πιστεύω πως η κατάσταση θα βελτιωθεί. Οποιος θέλει να ψωνίσει έξυπνα θα βρει τον κατάλληλο χώρο για να το κάνει. Εμείς έχουμε όλες τις προδιαγραφές μέσα στα θεμιτά πλαίσια».

Αριστείδης Γεωργακόπουλος ("Caramel"): Η παραγωγή των γλυκών έχει ξεκινήσει από τις αρχές Νοεμβρίου. Ο κόσμος ψωνίζει και νηστίσιμα αυτή την εποχή, επιλέγοντας έτσι τους κουραμπιέδες. Παράλληλα τους φτιάχνουμε με σοκολάτα, καθώς τα άτομα πιο νεαρής ηλικίας τους προτιμούν περισσότερο. Παρότι διανύουμε το δεύτερο lockdown υπάρχει ενδιαφέρον από τους καταναλωτές, αλλά σαφώς είναι πεσμένο σε σχέση με άλλες χρονιές. Με το άνοιγμα της αγοράς πιστεύω να καλυτερέψει η δουλειά μας. Ο Ελληνας θέλει να γιορτάσει τα Χριστούγεννα, οπότε κάθε σπίτι σίγουρα θα θέλει να έχει τα ανάλογα γλυκά».

Ειρήνη Παυλάκη ("Σίτος", Ταξιάρχες): «Η παραγωγή στο κατάστημά μας έχει ξεκινήσει από αυτό τον μήνα. Ζήτηση απ' το καταναλωτικό κοινό υπάρχει, όχι στην ίδια ποσότητα όμως, μιας και διανύουμε το δεύτερο lockdown. Για παράδειγμα κάποιος που θα έπαιρνε ένα κιλό μπορεί να πάρει μισό. Η κατάσταση θεωρώ πως μπορεί να βελτιωθεί τον επόμενο μήνα, αλλά κυρίως την εβδομάδα των Χριστουγέννων. Στη συνέχεια θα επιστρέψουμε στα ίδια».

Γιώργος Αναστασόπουλος ("Πραλίνα"): «Ξεκινήσαμε να φτιάχνουμε κουραμπιέδες και μελομακάρονα το Νοέμβριο. Η κίνηση είναι λίγο πεσμένη, αλλά αν αναλογιστούμε τη γενικότερη κρίση που επικρατεί, το κατάστημά μας έχει δουλειά. Κάθε πρόβλεψη για την εορταστική περίοδο είναι σχετική, καθώς βρισκόμαστε στον «αέρα» λόγω των συχνών αλλαγών στα μέτρα για τον κορονοϊό. Σίγουρα ο κόσμος θα βγει, δημιουργώντας κινητικότητα στην αγορά, αλλά δεν γνωρίζουμε σε τι βαθμό θα γίνει αυτό».

Μαρία Γιαννίκου ("Απόλαυση"): Τα γλυκά που αφορούν τα Χριστούγεννα τα φτιάχνουμε παραδοσιακά απ' το Νοέμβριο, καθώς συμπίπτουν με τη νηστεία των ημερών. Η αγορά σαφώς είναι πεσμένη, ο κόσμος κινείται μεν αλλά πιο δειλά και προσεκτικά. Ο Δεκέμβριος μπορεί να φαντάζει εισπρακτικά ως καλύτερος μήνας, όμως τα πράγματα σε καμιά περίπτωση δεν θα είναι τα ίδια με πριν. Για συγκρίσεις με τα περασμένα χρόνια δεν μπορεί να γίνει καν λόγος. Με βάση τις συνθήκες ευελπιστούμε τα πράγματα να γίνουν κάπως καλύτερα».

Βασίλης Σπυρόπουλος ("Κουταλά"): «Η κίνηση του καταναλωτικού κοινού είναι πολύ χαλαρή μέχρι στιγμής. Ο κόσμος αυτή τη στιγμή αγοράζει βασικά είδη για να φάει, χωρίς να δίνει μεγάλη βάση στα γλυκά. Και να ανοίξει η αγορά, με τους περιορισμούς να είναι σε ισχύ λόγω του lockdown και τις επισκέψεις στα σπίτια να είναι περιορισμένες, είναι λογικό να μην αγοραστούν τόσα γλυκά σε σχέση με άλλες χρονιές. Σίγουρα απ’ τον Δεκέμβριο η ζήτηση θα είναι μεγαλύτερη, αλλά σε γενικές γραμμές κάθε νοικοκυριό θα ψωνίσει κυρίως για την οικογένειά του».

Τ.Αν.