Δευτέρα, 28 Δεκεμβρίου 2020 09:47

“Εμβολιαστείτε”: Προτροπή από μητροπολίτη, βουλευτές και δημάρχους της Μεσσηνίας και από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου

Γράφτηκε από τον
“Εμβολιαστείτε”: Προτροπή από μητροπολίτη, βουλευτές και δημάρχους της Μεσσηνίας και από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου

Ο μητροπολίτης Μεσσηνίας, οι βουλευτές, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου και οι δήμαρχοι του νομού δηλώνουν ότι θα κάνουν το εμβόλιο για τον κορονοϊό.

Και στέλνουν μήνυμα σε όλους τους Μεσσήνιους να εμπιστευτούν τους γιατρούς και τους επιστήμονες και να ακολουθήσουν τις οδηγίες τους για το εμβόλιο. Τονίζουν ότι πέρα από την προστασία του καθενός, ο εμβολιασμός θα συμβάλει στην προστασία και της οικογένειάς τους, των συνεργατών τους, των συνανθρώπων τους, καθώς είναι μια πράξη αλληλεγγύης.

Ειδικότερα, στα ερωτήματά μας “1) Θα κάνετε το εμβόλιο για τον κορονοϊό; 2) Ποιο μήνυμα στέλνετε στους πολίτες για το εμβόλιο;”, ο μητροπολίτης Μεσσηνίας, οι βουλευτές, ο περιφερειάρχης και οι δήμαρχοι του νομού μας απάντησαν (απουσιάζει η άποψη του πρώην πρωθυπουργού - βουλευτή Αντώνη Σαμαρά, στον οποίον απευθυνθήκαμε, αλλά απάντηση δεν λάβαμε):

Χρυσόστομος (μητροπολίτης Μεσσηνίας)

1) “Θα το κάνω το εμβόλιο για τον κορονοϊό. Εχω ήδη γραφτεί στην πλατφόρμα της άυλης συνταγογράφησης και ως εκ τούτου θεωρείται δεδομένο”.

2) “Θεωρώ ότι τον πρώτο λόγο για το θέμα του εμβολίου τον έχουν οι γιατροί. Ολοι οι άλλοι μπορούμε να λέμε ό,τι θέλουμε, αλλά οι γιατροί είναι αυτοί οι οποίοι θα μας πουν τελικά αν ο καθένας από μας μέσα στα πλαίσια της εξατομικευμένης ιατρικής δεοντολογίας, επιτρέπεται ή δεν επιτρέπεται να εμβολιαστούμε. Αυτό όμως δεν μπορεί να αποτελέσει αφορμή αρνητικών ή συνωμοσιολογικών ερμηνειών, ώστε ο εμβολιασμός ως κίνηση να θεωρείται απορριπτέα. Ο άνθρωπος ο οποίος εμβολιάζεται, θωρακίζει τον εαυτό του, προκαλώντας στον ίδιο ανοσία, αλλά συγχρόνως προστατεύει τον συνάνθρωπό του, διότι δεν του δίνει τη δυνατότητα να μεταδώσει τον ιό, αλλά δίνει επιπλέον τη δυνατότητα στον άλλον άνθρωπο να ζήσει στα πλαίσια μιας φυσιολογικής ζωής”.


Παναγιώτης Νίκας (περιφερειάρχης Πελοποννήσου)

1) “Οχι μόνο θα κάνω το εμβόλιο, αλλά θα επιδιώξω να το κάνω πρώτος, για να λειτουργήσει ως παράδειγμα”.

2) “Καλώ όλους τους συμπολίτες να κάνουν το εμβόλιο σύμφωνα με τον προγραμματισμό της κυβέρνησης και του ΕΟΔΥ και να είναι βέβαιοι ότι θα είναι μια μεγάλη προσφορά στον εαυτό τους και στους άλλους. Δηλαδή, ο εμβολιασμός είναι μια πράξη αλληλεγγύης”.

Γιάννης Λαμπρόπουλος (βουλευτής Ν.Δ.)

1) “Αν θα υπήρχε η δυνατότητα, θα ήθελα για λόγους παραδειγματισμού να το έκανα μεταξύ των πρώτων στο νομό μας. Δεν θέλω να πιστέψω ότι υπάρχουν Μεσσήνιοι που δεν πιστεύουν στην αναγκαιότητα και αποτελεσματικότητα του εμβολίου”.

2) “Παρακαλώ όλους τους συμπολίτες μας Μεσσήνιους να σκέφτονται αυτούς που έφυγαν από τη ζωή, αυτούς που βρίσκονται στα κρεβάτια του πόνου και της αγωνίας λόγω της πανδημίας και να προστρέξουν να εμβολιαστούν. Μέσα στην καταιγίδα της πανδημίας τα εμβόλια είναι η ελπίδα για τη ζωή και την κανονικότητα όλων μας. Λίγη ακόμα υπομονή και μετά το εμβόλιο θα έχουμε ευκαιρίες να γιορτάσουμε και να απολαύσουμε τις χαρές της ζωής με τις οικογένειές μας, τους φίλους μας, τους γύρω μας, που πρέπει πάντα να σκεφτόμαστε και να προστατεύουμε”.

Μίλτος Χρυσομάλλης (βουλευτής Ν.Δ.)

1) “Κατηγορηματικά ναι! Θα κάνω το εμβόλιο για τον κορονοϊό, όταν καταστεί διαθέσιμο στη χώρα μας και σύμφωνα με τις υποδείξεις των αρμοδίων και το πρόγραμμα εμβολιασμού που θα καταρτιστεί, χωρίς δεύτερη σκέψη”.

2) “Ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού δεν αποτελεί μόνο μια υπεύθυνη πράξη απέναντι στον εαυτό μας και την υγεία μας. Αποτελεί μια υπεύθυνη πράξη απέναντι στο σύνολο της κοινωνίας, απέναντι στους δικούς μας ανθρώπους, στην οικογένειά μας. Το εμβόλιο θα μας επιτρέψει να αφήσουμε πίσω μας την πανδημία και να επιστρέψουμε γρήγορα στην κανονικότητα, θα απομακρύνει τον εφιάλτη των διασωληνώσεων και των απωλειών συμπολιτών μας. Καταλαβαίνω και όσους συμπολίτες μας είναι διστακτικοί, φοβούμενοι τυχόν παρενέργειες του εμβολίου. Σε αυτούς έχω να πω ότι χάρη στα εμβόλια η κοινωνία μας αύξησε το προσδόκιμο ζωής και λυτρώθηκε από ασθένειες που σκότωναν αδιάκριτα. Σήμερα, με την πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας, είμαστε σε θέση να έχουμε ασφαλή και απολύτως αποτελεσματικά εμβόλια κατά του νέου κορονοϊού, εμβόλια που σε λίγο διάστημα θα καταστήσουν την πανδημία παρελθόν. Ο εμβολιασμός όλων μας είναι θέμα ατομικής αλλά και συλλογικής ευθύνης!”.

Περικλής Μαντάς (βουλευτής Ν.Δ.)

1) “Ο μαζικός εθνικός εμβολιασμός κατά του Covid-19 αποτελεί το μεγάλο εθνικό μας στοίχημα για το αμέσως επόμενο διάστημα και οφείλουμε να το κερδίσουμε. Την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου ξεκίνησε η σταδιακή ανάπτυξη του εμβολιαστικού προγράμματος σε ολόκληρη τη χώρα, ξεκινώντας από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και φθάνοντας συνολικά σε 1.018 εμβολιαστικά κέντρα σε ολόκληρη την επικράτεια. Πρόκειται για μια τεράστια επιχείρηση, στην υλοποίηση της οποίας εμπλέκεται σχεδόν το σύνολο του κρατικού μηχανισμού, από τη δημόσια διοίκηση και τους δήμους μέχρι τις Eνοπλες Δυνάμεις.

Επίσης την ίδια στιγμή προετοιμάζεται και η καμπάνια ενημέρωσης του κόσμου, μέσα από την οποία αναδεικνύεται η σημαντικότητα αυτού του εμβολιαστικού προγράμματος και προβάλλεται το υψηλό επίπεδο ασφάλειας των συγκεκριμένων εμβολίων. Με αυτό ακριβώς το πνεύμα, της κρισιμότητας και της ασφάλειας αυτού του εμβολιασμού, τόσο εγώ όσο και η ίδια η οικογένειά μου εμπιστευόμαστε τους ειδικούς, τους ερευνητές και τους γιατρούς και θα εμβολιαστούμε όταν έρθει η σειρά μας. Και θεωρούμε ότι αυτή η προσέγγιση αποτελεί χρέος μας απέναντι στους συμπολίτες μας, ώστε να μπορέσουμε μετά όλοι μαζί να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση και να θεμελιώσουμε την εθνική μας ανάκαμψη”.

2) “Οταν το ζητούμενο είναι η οριστική νίκη της ανθρωπότητας απέναντι στον κορονοϊό και η επιστροφή στην κοινωνική και οικονομική ομαλότητα, οφείλουμε να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τις απόψεις και τις επιλογές μας, μιας και οι προεκτάσεις τους έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα και σημασία. Στην περίπτωση των εμβολίων κατά του Covid-19, υπάρχει απόλυτη σύμπνοια μεταξύ των ειδικών της παγκόσμιας ερευνητικής και ιατρικής κοινότητας. Από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) μέχρι τον αμερικανικό CDC και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), όλοι επώνυμα και με υπευθυνότητα υποστηρίζουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων αυτών. Οφείλουμε να σεβαστούμε το κύρος τους, να ακούσουμε τις προτάσεις τους και να ακολουθήσουμε τις συμβουλές τους, ειδικά όταν ο βασικός αντίλογος κατά των εμβολίων είναι γεμάτος ανακρίβειες και μισές αλήθειες, που προέρχονται από αμφιλεγόμενες πηγές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Κατά τη γνώμη μου, τα δεδομένα είναι τόσο σαφή και ξεκάθαρα που δεν μπορεί να τίθεται κανένα ζήτημα δυσπιστίας ή αποχής από τον εμβολιασμό κατά του Covid-19. Οφείλουμε τόσο για τη δική μας προστασία, όσο και για την προστασία των πιο ευάλωτων συνανθρώπων μας που ενδεχομένως δεν έχουν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν, να συμμετάσχουμε στο εθνικό εμβολιαστικό μας πρόγραμμα και μέσα στο 2021 να νικήσουμε οριστικά αυτόν τον αόρατο εχθρό”.

Αλέξης Χαρίτσης (βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ)

1) “Ασφαλώς, ακολουθώντας πάντα τις οδηγίες της υγειονομικής κοινότητας. Ο εμβολιασμός θα αποτελέσει σημαντικό εργαλείο στο πλαίσιο της στρατηγικής για την εξάλειψη της πανδημίας και αποτελεί αισιόδοξη προοπτική. Ωστόσο, θα ήταν λάθος μήνυμα αν θεωρούμε ότι μόνο με τον εμβολιασμό τελειώσαμε με την πανδημία. Απαιτείται συνεχής προσπάθεια και εγρήγορση για τον έλεγχο της διασποράς του ιού, ώστε και η πρόσβαση των ασθενών στις δομές υγείας να είναι απρόσκοπτη και το σύστημα να ενδυναμωθεί με το απαραίτητο προσωπικό που δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν βλέπουμε να γίνεται”.

2) “Αναμφίβολα οι πολίτες πρέπει να ακολουθήσουν τις οδηγίες των ειδικών της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων και της ιατρικής κοινότητας. Παράλληλα, η Πολιτεία πρέπει να διασφαλίσει μια εμβολιαστική στρατηγική, η οποία θα διασφαλίσει με ειλικρίνεια, διαφάνεια και έγκυρη ενημέρωση από την επιστημονική κοινότητα όλα τα θέματα που αφορούν τον εμβολιασμό. Να υπάρξει καλή προετοιμασία και εκπαίδευση των επαγγελματιών Υγείας, να οργανωθεί ένα αξιόπιστο σύστημα φαρμακοεπαγρύπνησης για τα νέα εμβόλια στον ΕΟΦ, ενισχύοντας έτσι την αξιοπιστία της Πολιτείας και την εμπιστοσύνη των πολιτών στη διαδικασία του εμβολιασμού”.

Θανάσης Βασιλόπουλος (δήμαρχος Καλαμάτας)

1) “Κατηγορηματικά ναι. Πιστεύω ότι όλοι πρέπει να εμβολιαστούμε, για να ξεπεράσουμε ως κοινωνία την πανδημία και να πάρουμε πίσω τη ζωή μας. Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι πρέπει το ταχύτερο να επανέλθουμε σε κανονικούς ρυθμούς, να σταματήσουμε να έχουμε απώλειες. Το εμβόλιο αποτελεί το εισιτήριό μας για την κανονικότητα. Ηδη ως δήμος είμαστε σε επικοινωνία με τις δομές Υγείας τοπικά, για να συνδράμουμε και να βοηθήσουμε όπου χρειαστεί, τα εμβολιαστικά κέντρα. Με την ευκαιρία της ερώτησής σας, να σας κάνω γνωστό ότι εκτός από εμένα που έχω δηλώσει δημόσια ότι θα κάνω το εμβόλιο και μάλιστα από τους πρώτους στην Καλαμάτα, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι έχουν εκφράσει την ίδια επιθυμία”.

2) “Ακούμε τους ειδικούς και μόνο. Οι επιστημονικές μελέτες και οι κλινικές δοκιμές αποδεικνύουν την ασφάλεια του εμβολίου, κάτι που -πλέον- πιστοποιείται και στην πράξη με εκατομμύρια εμβολιασμένους συνανθρώπους μας σε ολόκληρο τον κόσμο. Οφείλουμε όλοι, όχι μόνο απέναντι στον εαυτό μας, αλλά και απέναντι στα αγαπημένα μας πρόσωπα και απέναντι στην ίδια την κοινωνία, να κάνουμε το σωστό. Σ’ αυτή τη μάχη πρέπει όλοι να είμαστε μαζί για να βγούμε στο τέλος νικητές. Ως δήμος καλούμε τους πολίτες να εμπιστευθούν την επιστημονική κοινότητα. Μόνο έτσι θα αντιμετωπίσουμε τον αόρατο εχθρό, μόνο έτσι θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα”.

Γιώργος Αθανασόπουλος (δήμαρχος Μεσσήνης)

1) “Ασφαλώς και θα κάνω το εμβόλιο. Δεν έχω κάποιον ενδοιασμό για αυτό. Από τη στιγμή που το εμβόλιο είναι εγκεκριμένο από τους αρμόδιους φορείς και έχει λάβει την αδειοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, θεωρείται ασφαλές και αποτελεσματικό. Αρα πρέπει όλοι να ανταποκριθούμε στον εμβολιασμό για να μπορέσουμε από το νέο έτος σταδιακά να επανέλθουμε στους κανονικούς μας ρυθμούς και να αφήσουμε πίσω την πανδημία”.

2) “Προσωπικά εμπιστεύομαι την επιστημονική ιατρική κοινότητα. Οσο πιο σύντομα κατανοήσουν η κάθε μία και ο καθένας ξεχωριστά την αξία του εμβολιασμού και την αποτελεσματικότητά του, πέρα από συνωμοσιολογίες περί του αντιθέτου, τόσο το καλύτερο για την κοινωνία μας. Είναι καιρός μετά τους περιορισμούς για μεγάλο χρονικό διάστημα να αναλογιστούμε την προσωπική μας ευθύνη και να πράξουμε τα δέοντα για την «ελευθερία» μας”.

Γιώργος Λεβεντάκης (δήμαρχος Τριφυλίας)

1) “Εννοείται πως είμαι υπέρ του εμβολιασμού και πως πρόκειται να κάνω το εμβόλιο, το οποίο αποτελεί δημόσιο αγαθό. Αλλωστε, είναι ο μόνος τρόπος για να τελειώσει το συντομότερο δυνατό αυτός ο εφιάλτης”.

2) “Επιβάλλεται να υπακούσουμε τους ειδικούς, για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας, τα αγαπημένα μας πρόσωπα και τους συνανθρώπους μας (ειδικά εκείνους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού), όπως και το υγειονομικό προσωπικό της χώρας μας, που δίνει καθημερινά τιτάνιο αγώνα, για να σώσει ζωές. Η επιστήμη με το εμβόλιο, που ήδη έφτασε και στη χώρα μας, άνοιξε το δρόμο για να κερδηθεί η μάχη με τον θανατηφόρο ιό. Η επιλογή, για το αν θα το κάνει κάποιος ή όχι, επηρεάζει όχι μόνο τον ίδιο, αλλά άμεσα και το κοινωνικό σύνολο. Ας σκεφτούμε όλοι μας λογικά και ας επιλέξουμε με υπευθυνότητα τον μόνο δρόμο για να επιστρέψει η ζωή μας στους κανονικούς της ρυθμούς”.

Παναγιώτης Καρβέλας (δήμαρχος Πύλου - Νέστορος)

1) “Και φυσικά θα κάνω το εμβόλιο, για να προστατεύσω την υγεία μου, όπως και κάθε πολίτης”.

2) “Πρέπει να γίνει υποχρεωτικά το εμβόλιο για τη διασφάλιση της υγείας των συμπολιτών μας και όλης της ανθρωπότητας. Αυτό επιβάλλεται από την ατομική και την κοινωνική ευθύνη που έχουμε όλοι μας. Δεν θεωρούμε, είμαστε βέβαιοι ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και όλοι οι επιστημονικοί φορείς έχουν διασφαλίσει τις αναγκαίες προϋποθέσεις, ώστε να μην υπάρξουν παρενέργειες για την ανθρώπινη υγεία. Εχει αποδειχθεί περίτρανα ότι στο πέρας των αιώνων σε κάθε πανδημία τα εμβόλια που βρέθηκαν, έσωσαν την ανθρωπότητα και την επανέφεραν στην κανονικότητα”.

Παναγιώτα Γεωργακοπούλου (δήμαρχος Οιχαλίας)

1) “Θα το κάνω το εμβόλιο, για την προστασία της δικής μου και της υγείας των συνανθρώπων μας”.

2) “Συνιστώ στον κόσμο ότι πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στους επιστήμονες και πρέπει να σεβαστούμε τους γύρω μας, τους συνεργάτες μας, τους ανθρώπους που αγαπάμε. Δεν είναι μόνο για τη δική μας προστασία, είναι και για την προστασία των γύρω μας, των συνανθρώπων μας. Δεν πρέπει να δίνουμε σημασία στην παραφιλολογία, αλλά να ακούμε τη γνώμη των ειδικών και της επιστήμης. Ο δήμος θα ακολουθεί πάντα τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και θα ενημερώνει τον κόσμο σχετικά με το εμβόλιο. Και πρέπει όλοι να κάνουν το εμβόλιο”.

Δημήτρης Γιαννημάρας (δήμαρχος Δυτικής Μάνης)

1) “Θα το κάνω το εμβόλιο, όταν έρθει η σειρά μου, όπως έχουν προβλέψει τα υγειονομικά πρωτόκολλα”.

2) “Οσοι πρέπει να το κάνουν στην πρώτη φάση, να το κάνουν. Και στη συνέχεια, εφόσον έρθουν τα εμβόλια, να το κάνουν όλες οι ηλικίες. Γιατί πραγματικά έχει κλονιστεί η σωματική υγεία και η οικονομία και πάνω απ’ όλα πρέπει να βάλουμε την υγεία των πολιτών μας, της πατρίδας μας, που πρέπει να μείνει ζωντανή απ’ αυτό τον αόρατο πόλεμο”.


NEWSLETTER