Κυριακή, 14 Φεβρουαρίου 2021 10:40

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» για τις γραμμές έκτακτης ανάγκης

Γράφτηκε από την
«Το Χαμόγελο του Παιδιού» για τις γραμμές έκτακτης ανάγκης

“Όση εμπειρία και αν έχω αποκτήσει, το σπαρακτικό κλάμα ενός παιδιού στο τηλέφωνο, δεν θα σταματήσει ποτέ να με συγκλονίζει. Η μικρή έχανε την αναπνοή της από τα κλάματα. Την άκουγα να τραντάζεται…”: «Το Χαμόγελο του Παιδιού» μοιράζεται την ιστορία ενός ψυχολόγου του, που απαντά στην Εθνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056 και προσφέρει άμεσες λύσεις.

Αφορμή στάθηκε η συμμετοχή των συνδεδεμένων Γραμμών του Οργανισμού στην Ευρωπαϊκή Ημέρα 112, που φέτος ήταν αφιερωμένη σε όλους όσους συμβάλλουν στη  μεγάλη ευρωπαϊκή αλυσίδα παροχής υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης. Μέσα από τις ιστορίες των ανθρώπων της πρώτης γραμμής, των εξειδικευμένων επαγγελματιών που απαντούν στην άλλη άκρη της γραμμής, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» αναδεικνύει πώς ένα τηλεφώνημα έσωσε δύο ζωές.

 

Επιμέλεια
Νικολέττα Κολυβάρη


 
ΓΡΑΜΜΕΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ
«Το Χαμόγελο του Παιδιού» είναι μέλος του Οργανισμού Ευρωπαϊκής Γραμμής Έκτακτης Ανάγκης (ΕΕΝΑ - European Emergency Number Association) και ο ευρωπαϊκός αριθμός 112 είναι διασυνδεδεμένος με τις γραμμές που συντονίζει. Οι γραμμές είναι επίσημα αναγνωρισμένες ως Γραμμές Έκτακτης Ανάγκης, λειτουργούν καθημερινά, δωρεάν, 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο. Σε αυτές μπορούν να απευθύνονται παιδιά ή ενήλικες για να λαμβάνουν βοήθεια και κατευθύνσεις από έμπειρους κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους. Συγκεκριμένα, οι γραμμές αυτές είναι: Η «Εθνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056». Η «Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000» και η «Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης για Παιδιά και Εφήβους 116111».

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΨΥΧΟΛΟΓΟΥ
Η ιστορία που επέλεξε «Το Χαμόγελο του Παιδιού» για να τιμήσει τους επαγγελματίες πρώτης γραμμής που απαντούν στις Γραμμές Έκτακτης Ανάγκης του Οργανισμού (και είναι διασυνδεδεμένες με το 112), είναι η ακόλουθη: 
Δεχθήκαμε κλήση στην Εθνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS1056 από τον Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112. Μία ανήλικη έκλαιγε και μέσα από σπαρακτικά αναφιλητά ζητούσε βοήθεια. Η ίδια ζήτησε να συνδεθεί με τη Γραμμή  στο Χαμόγελο του Παιδιού, με την οποία μιλάει συχνά. Ο έμπειρος ψυχολόγος του Χαμόγελου ζήτησε από το 112 να παραμείνει στη γραμμή έως ότου καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει, και να προσδιοριστεί και το γεωγραφικό στίγμα της κλήσης. Στην άλλη άκρη της Γραμμής οι λυγμοί συνέχιζαν.

“ΕΔΩ ΕΙΜΑΙ ΜΗΝ ΑΝΗΣΥΧΕΙΣ”
Ο ψυχολόγος περιγράφει την ιστορία: Όση εμπειρία και αν έχω αποκτήσει, το σπαρακτικό κλάμα ενός παιδιού στο τηλέφωνο, δεν θα σταματήσει ποτέ να με συγκλονίζει. Η μικρή έχανε την αναπνοή της από τα κλάματα. Την άκουγα να τραντάζεται. Της ζήτησα να πάρει μερικές βαθιές ανάσες, την καθοδήγησα να βρει τον ρυθμό της αναπνοής της με όσο το δυνατόν πιο ήρεμη φωνή. Της άφησα λίγο χρόνο επαναλαμβάνοντας «Εδώ είμαι μην ανησυχείς, ό,τι και αν είναι θα σε βοηθήσω». Τη ρώτησα το όνομά της. Κάπως ανακουφισμένη από την ήρεμη φωνή και τις διαβεβαιώσεις, απάντησε μέσα από αναφιλητά ότι την έλεγαν Άνια, ήταν 9 ετών και οι γονείς της είχαν καταγωγή από την Βουλγαρία. «Εγώ μεγάλωσα στην Ελλάδα», συμπλήρωσε. «Επιστρέφουμε στην Ελλάδα από το σπίτι των παππούδων μου στη Βουλγαρία. Δεν μπορώ να δω φως έξω από το τζάμι του αυτοκινήτου. Είμαστε σε κάποιο βουνό. Θα σου έδινα τον μπαμπά να σου μιλήσει, αλλά δεν μιλά Ελληνικά. Έχω καλέσει και άλλες φορές “Το Χαμόγελο του Παιδιού”. Ο μπαμπάς προσπάθησε να βρει τον δρόμο, αλλά εδώ και ώρες γυρίζουμε στο ίδιο σημείο. Φοβάμαι. Κρυώνω και ο μπαμπάς έχει κουραστεί».

“ΑΝΙΑ Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΕΡΧΕΤΑΙ!”
Συνεχίζοντας την περιγραφή της ιστορίας ο ψυχολόγος λέει: Αμέσως καθησύχασα την Άνια ότι αφού την έχουμε στο τηλέφωνο μπορούμε να το λύσουμε, και να τους βοηθήσουμε να γυρίσουν με ασφάλεια στο σπίτι τους. Η Άνια πήρε θάρρος «Σας έχω μιλήσει και άλλες φορές, σας παίρνω όταν κάτι γίνεται στο σχολείο. Το ήξερα ότι κάτι θα μπορείτε να κάνετε και τώρα. Δεν θα μας αφήσετε εδώ ε;”. Είπα στην Άνια ότι και σε αυτήν την περίπτωση όλα θα πάνε καλά, όπως όλες τις άλλες φορές. «Τώρα θα γίνεις εσύ ο πολύτιμος βοηθός μας. Μπράβο σου που μας πήρες. Είσαι καταπληκτική και ο μπαμπάς σου πρέπει να είναι πολύ υπερήφανος. Τώρα θα μας μεταφράζεις ό,τι σου λέει». Η μικρή αναλαμβάνοντας έναν ρόλο ευθύνης, ένιωσε καλύτερα και σταμάτησε να κλαίει. Παράλληλα με τις οδηγίες μου στη μικρή, οι συνάδελφοι ταυτόχρονα μιλούσαν με την Πυροσβεστική και την ΕΜΑΚ για να εντοπίσουν από το στίγμα του κινητού την περιοχή τους. Πράγματι, ο μπαμπάς είπε στην Άνια το τελευταίο γνωστό σημείο της διαδρομής που θυμόταν και ότι κάποια στιγμή αφαιρέθηκε από την κούραση και χάθηκαν μέσα στην ομίχλη. «Άνια η βοήθεια έρχεται! Μπράβο σου! Τα κατάφερες! Θα μείνω μαζί σου στη γραμμή μέχρι να φθάσει κοντά σας η Πυροσβεστική.

ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΝΙΩΣΕΙ ΤΟΝ ΗΛΙΟ
Ο ψυχολόγος συνέχισε να μιλάει στην Άνια και να την καθησυχάζει: “Τώρα θέλω να κλείσεις τα μάτια και να σκεφθείς μία όμορφη ιστορία από τη ζωή σου, την καλύτερη που σου έρχεται στο μυαλό”. Η Άνια μας διηγήθηκε μια μέρα στη θάλασσα με τα αδέρφια της. Της ζήτησα να κλείσει τα μάτια της και να νιώσει τον ήλιο και να μου πει πως αισθάνεται. Η Άνια μου είπε ότι αισθανόταν τον ήλιο στο πρόσωπο της και δεν κρύωνε πια τόσο πολύ και ένιωθε χαρούμενη. «Τώρα θα μου πεις τι κάνεις κάθε πρωί την ώρα που ξυπνάς και σηκώνεσαι από το κρεβάτι». Η Άνια ξεκίνησε να μου περιγράφει αναλυτικά την ημέρα της και όταν πλησίαζε στο  τέλος της ημέρας, άρχισε να φωνάζει ενθουσιασμένη «Βλέπω τα φώτα του αυτοκινήτου. Μας βρήκαν!». Είπα στην Άνια πόσο υπερήφανους μας έκανε και ότι δεν θα τα είχαμε καταφέρει όσοι συνεργαστήκαμε να τους βρούμε χωρίς εκείνη για βοηθό μας! Μείναμε στο τηλέφωνο για λίγο ακόμη μέχρι να τους ρυμουλκήσει το όχημα της Πυροσβεστικής και τους φέρει πάλι στον κεντρικό δρόμο. Η Άνια συνεχίζει να μας καλεί στην Εθνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS1056 τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, να μας λέει τα νέα της και ότι δεν μπορεί να ξεχάσει πως εκείνο το τρομακτικό και κρύο βράδυ εκείνη κατάφερε να νιώσει τον ήλιο στο πρόσωπό της!

ΕΝΑ ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑ ΑΡΚΕΙ
Κάθε ιστορία μπορεί να έχει καλό τέλος, ένα τηλεφώνημα αρκεί. Ο Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης 112 δημιουργήθηκε για να εξυπηρετεί σε 24ωρη βάση τους πολίτες που χρειάζονται βοήθεια. Λειτουργεί και στην Ελλάδα για να εξυπηρετεί όσους επισκέπτονται τη χώρα. Επίσης, αντίστοιχα σε όποια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης χρειαστεί κάποιος βοήθεια, όπως π.χ. Αστυνομίας, Πυροσβεστικής, ασθενοφόρου ή Λιμενικού, μπορεί να καλέσει το 112 για άμεση εξυπηρέτηση. Στην τηλεφωνική κλήση απαντά εξειδικευμένο προσωπικό που μπορεί να επικοινωνήσει σε μια από τις κύριες ευρωπαϊκές γλώσσες.

Η ΚΛΗΣΗ ΣΤΟ 112
H κλήση στο 112 από σταθερό ή κινητό τηλέφωνο, από τηλεφωνικό θάλαμο ή υπαίθρια τηλεφωνική συσκευή με κερματοδέκτη ή καρτοδέκτη, είναι χωρίς χρέωση. Λειτουργεί με κάρτα SIM ή και χωρίς κάρτα SIM στο κινητό. Ο αριθμός 112 λειτουργεί εντός της εμβέλειας οποιουδήποτε δικτύου κινητής τηλεφωνίας. Δηλαδή, ακόμη κι αν το δικό σας δίκτυο δε λειτουργεί σε συγκεκριμένη τοποθεσία, μπορείτε να καλέσετε το 112 αρκεί να υπάρχει κάλυψη από άλλο δίκτυο.


NEWSLETTER