Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2021 12:48

Αντιδράσεις στην Παλιόχωρα Αβίας: Να παραμείνει κοινόχρηστος ο χώρος μπροστά από το Δημοτικό Σχολείο

Γράφτηκε από την
Αντιδράσεις στην Παλιόχωρα Αβίας: Να παραμείνει κοινόχρηστος ο χώρος μπροστά από το Δημοτικό Σχολείο

Να παραμείνει κοινόχρηστος ο χώρος μπροστά από την πλατεία του Δημοτικού Σχολείου στην Παλιόχωρα Αβίας και να μην πωληθεί σε ιδιώτη, ζητούν με εξώδικη καταγγελία τους προς το Δήμο Δυτικής Μάνης, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και τους υπουργούς Οικονομικών και Προστασίας του Πολίτη, κάτοικοι και ιδιοκτήτες ακινήτων στην περιοχή.

Οι κάτοικοι δεν δέχονται την πώληση-παραχώρηση του δημόσιου χώρου, όπως αποφάσισε νωρίτερα μέσα στο μήνα το Τοπικό Συμβούλιο Αβίας και είναι αποφασισμένοι αν η διαδικασία προχωρήσει, να προσφύγουν στα δικαστήρια. Σήμερα μάλιστα στις 12 το μεσημέρι αναμένεται να συζητηθεί το θέμα αυτό στο διά περιφοράς Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Μάνης, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι επικεφαλής των μειοψηφιών θα ζητήσουν την αναβολή του, προκειμένου να ακουστεί η άποψη των κατοίκων, αλλά και η θέση των δημοτικών συμβούλων, κάτι που με τον τρόπο που γίνονται πλέον οι συνεδριάσεις του Σώματος, δεν είναι δυνατό.

ΝΑ ΔΙΑΦΥΛΑΧΘΕΙ Ο ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ
Οι κάτοικοι από την πλευρά τους τονίζουν την ανάγκη διαφύλαξης του δημόσιου χώρου και ζητούν να ελεγχθεί η νομιμότητα μιας τέτοιας ενέργειας, όπως και η νομιμότητα της εν λόγω απόφασης. Η απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου Αβίας για την πώλησή του πάρθηκε στις 5 Φεβρουαρίου, ενώ μαθεύτηκε μετά από μερικές μέρες, οπότε οι κάτοικοι κινητοποιήθηκαν και συνέταξαν την εξώδικη διαμαρτυρία. Αρχικά, μαζεύτηκαν 54 υπογραφές κατοίκων και ιδιοκτητών ακινήτων, ενώ συνεχώς προστίθενται κι άλλοι, οι οποίοι έμαθαν μεταγενέστερα για την απόφαση πώλησης. Μάλιστα, οι πληροφορίες που υπάρχουν και γνωρίζουν οι κάτοικοι είναι ότι ο κοινόχρηστος χώρος προορίζεται για πάρκινγκ, κάτι που όπως λένε θα προκαλέσει προβλήματα στη διέλευση μεγάλων οχημάτων, όπως είναι και τα πυροσβεστικά οχήματα.
Η εξώδικη καταγγελία απεστάλη στις 18 Φεβρουαρίου με αποδέκτες το δήμαρχο, τον πρόεδρο του Δ.Σ. και τον πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Δυτικής Μάνης, τον πρόεδρο και τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου Αβίας και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, ενώ κοινοποιείται στον υπουργό Οικονομικών και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη.

Η ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ
“Αξιότιμοι κύριοι/κυρίες, με μεγάλη μας έκπληξη αλλά και αγανάκτηση πληροφορηθήκαμε ότι κατά τη συνεδρίαση της 5ης Φεβρουαρίου 2021 του Τοπικού Συμβουλίου της Τοπικής Κοινότητας Αβίας του Δήμου Δυτικής Μάνης εν μέσω πανδημίας (Covid-19) και χωρίς να έχει προηγηθεί καμία απολύτως ενημέρωσή μας, ελήφθη κατά πλειοψηφία απόφαση πώλησης - παραχώρησης κοινόχρηστου - δημόσιου χώρου στην περιοχή της Παλιόχωρας Αβίας έμπροσθεν της πλατείας του Δημοτικού Σχολείου.
Επειδή η απόφαση αυτή στερείται παντελώς πλήρους, ειδικής και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας, όπως ορίζει ο νόμος και ως εκ τούτου χρήζει άμεσα ελέγχου της νομιμότητάς της, καθώς και αναζήτησης πάσης φύσεως ευθυνών για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε. Επειδή όλοι εμείς οι υπογράφοντες την παρούσα ως έχοντες άμεσο έννομο συμφέρον δηλώνουμε ρητά και κατηγορηματικά ότι είμαστε αντίθετοι με την ως άνω απόφαση, καθώς και με την εν γένει διαδικασία που ακολουθήθηκε με σκοπό την πώληση - παραχώρηση του εν λόγω κοινόχρηστου-δημόσιου χώρου στην περιοχή της Παλιόχωρας Αβίας έμπροσθεν της πλατείας Δημοτικού Σχολείου, καθώς θίγονται τα συμφέροντά μας και παραβιάζονται θεμελιώδη νόμιμα δικαιώματά μας. Επειδή η συνέχιση της εν λόγω διαδικασίας είναι δυνατόν να υπέχει διοικητικές ή ακόμη και ποινικές κυρώσεις σε βάρος παντός υπευθύνου. Για τους λόγους αυτούς και με τη ρητή επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματός μας, ιδίως για καταβολή αποζημιώσεως για κάθε ζημία που υφιστάμεθα, καταγγέλλουμε τις ως άνω ενέργειες και διαδικασίες ως επιζήμιες για τα συμφέροντά μας και την ανάπτυξη της περιοχής. Δηλώνουμε ρητά και κατηγορηματικά την αντίθεσή μας στις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν μέχρι σήμερα ερήμην μας για ένα τόσο σοβαρό θέμα και επιθυμούμε την παύση οποιασδήποτε τυχόν συνέχισης των διαδικασιών αυτών στο μέλλον.
Σας καλούμε άμεσα από της λήψεως της παρούσης:
1. Να παύετε οποιαδήποτε ενέργεια και διαδικασία πώλησης-παραχώρησης του εν λόγω κοινόχρηστου-δημόσιου χώρου στην περιοχή της Παλιόχωρας Αβίας έμπροσθεν της πλατείας του Δημοτικού Σχολείου, ακυρώνοντας τις μέχρι σήμερα σχετικές ληφθείσες προς τούτο αποφάσεις.
2. Να μας χορηγήσετε ακριβή αντίγραφα όλων των εγγράφων, δικαιολογητικών και παραστατικών (αιτήσεων, προσφορών, κ.ά.) που προσκομίστηκαν και ελήφθησαν υπόψη, προκειμένου να ξεκινήσει και να πραγματοποιηθεί η εν λόγω διαδικασία μέχρι και σήμερα, άλλως θα αναγκαστούμε μετά λύπης μας να προβούμε σε όλες τις νόμιμες ενέργειες ενώπιον όλων των αρμόδιων διοικητικών και δικαστικών αρχών για να προστατεύσουμε τα θιγόμενα συμφέροντα και δικαιώματά μας”.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
Σύμφωνα με την απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου Αβίας το οποίο συνήλθε στις 5 Φεβρουαρίου, για την πώληση του εν λόγω δημόσιου χώρου, σε σύνολο 5 παρόντων συμβούλων θετικά ψήφισαν ο πρόεδρος και δύο ακόμα τοπικοί σύμβουλοι, ενώ καταψήφισαν οι άλλοι δύο. Η θετική ψήφος των τριών δόθηκε με τους όρους α) να μην πειραχτεί ο δρόμος, β) να μην πειραχτεί η πλατεία του σχολείου, γ) η τιμή πώλησης να είναι διπλάσια από την τιμή εκτίμησης και δ) τα χρήματα να έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα και να πάνε για το Κοινοτικό Κατάστημα Αβίας, σε ειδικό λογαριασμό - δεσμευτική.
Ν.Κ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER