Τετάρτη, 03 Μαρτίου 2021 21:42

Το Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Μεσσηνίας στηρίζει την αποχή κατά της αξιολόγησης

Γράφτηκε από την
Το Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Μεσσηνίας στηρίζει την αποχή κατά της αξιολόγησης

Το Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Μεσσηνίας με ανακοίνωση που υπογράφουν ο πρόεδρος Δημήτρης Γ. Φαββατάς και ο γραμματέας Παναγιώτης Μερτίκας, εκφράζει τη στήριξή του στην απεργία - αποχή των εκπαιδευτικών από την εφαρμογή της αξιολόγησης στα σχολεία.


Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει: “Το Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Μεσσηνίας στηρίζει τον δίκαιο αγώνα των εκπαιδευτικών, οι οποίοι συμμετέχοντας σχεδόν καθολικά(!) στην προκηρυγμένη από τις ομοσπονδίες ΟΛΜΕ-ΔΟΕ απεργία-αποχή, στέκονται απέναντι στην προσπάθεια της κυβέρνησης να εφαρμόσει εν μέσω πανδημίας και με δεκάδες σχολεία σε καραντίνα, την Υ.Α. για εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση των σχολικών μονάδων. Οι εκπαιδευτικοί, με γνώμονα πάντα τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών, αλλά και τις ανάγκες των εργαζομένων του κλάδου, όπως και στο πρόσφατο παρελθόν, έτσι και τώρα μπλοκάρουν κάθε κυβερνητική προσπάθεια που με όχημα την αξιολόγηση αποσκοπεί:
- Στη μετακύλιση της ευθύνης για τα υπαρκτά και χρόνια προβλήματα του χώρου της Παιδείας (υποχρηματοδότηση, μεγάλες ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό, προβληματικές υποδομές, έλλειψη κεντρικής καθολικής επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών), από το κράτος στις πλάτες των εκπαιδευτικών, των γονιών, των μαθητών,
- στην κατηγοριοποίηση των σχολείων, που με βάση και τη διεθνή εμπειρία οδηγεί τα σχολεία σε φτωχές περιοχές στην υποχρηματοδότηση, τον μαρασμό και το κλείσιμο, ή στην αγκαλιά των χορηγών και τους γονείς να βάζουν το χέρι βαθιά στην τσέπη,
- στην πλήρη αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων δασκάλων και καθηγητών με την πλήρη κυριαρχία της ελαστικής εργασίας (π.χ. υπάρχουν πλέον χώρες στην Ε.Ε. που μόνο τα στελέχη εκπαίδευσης είναι πια μόνιμα!), στη μετατροπή των εκπαιδευτικών σε πολυεργαλεία που θα διδάσκουν ολοένα και περισσότερο μαθήματα που δεν είναι στο αντίκειμενό τους, ώστε με τη λογική της μείωσης του κόστους να καλύπτονται οι εκπαιδευτικές ανάγκες σε κάθε σχολείο «εκ των ενόντων», υποβαθμίζοντας έτσι την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης,
- στην περαιτέρω συρρίκνωση του γενικού χαρακτήρα της εκπαίδευσης και τη στροφή προς τις δεξιότητες με βάση και τις απαιτήσεις των μεγάλων επιχειρήσεων διεθνώς, στη συνολική υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης, ώστε να απελευθερωθεί περισσότερος «ζωτικός χώρος» για την ιδιωτική.
Η κυβέρνηση, αντί να προσπαθεί να τρομοκρατήσει τους εκπαιδευτικούς που αγωνίζονται και να καλλιεργεί τον κοινωνικό αυτοματισμό, θα έπρεπε να αφουγκραστεί τις αγωνίες και τα αιτήματά τους. Αντί να καλεί σε εκ των υστέρων προσχηματικούς διαλόγους τις ομοσπονδίες τους, θα έπρεπε άμεσα να προχωρήσει, μέσω γενναίας ενίσχυσης της κρατικής χρηματοδότησης, και στην επίλυση των χρόνιων προβλημάτων στην Παιδεία, όπως: άμεσες προσλήψεις του αναγκαίου μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού, συντήρηση των υπαρχουσών και κατασκευή νέων σχολικών μονάδων με τις απαιτούμενες προδιαγραφές ασφάλειας και τεχνολογικού-εκπαιδευτικού εξοπλισμού, αποσυμφόρηση των τάξεων (ειδικά σε περίοδο πανδημίας)-κανένα τμήμα με πάνω από 15 μαθητές, δημόσια, δωρεάν, καθολική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών σε τακτική βάση, επιστημονικά σχεδιασμένη σύμφωνα με τις σύγχρονες εξελίξεις στην παιδαγωγική.
Η κυβέρνηση οφείλει επίσης: να εξασφαλίσει για μαθητές και εκπαιδευτικούς όλα τα μέσα υγιεινής και προστασίας από τον κορονοϊό, ώστε να λειτουργεί διά ζώσης η εκπαιδευτική διαδικασία με τους απαραίτητους όρους ασφάλειας, να παράσχει καθολικά και δωρεάν σε μαθητές και εκπαιδευτικούς τα απαραίτητα τεχνολογικά μέσα, ώστε να εξαλειφθούν κάθε είδους ανισότητες σε συνθήκες τηλεκπαίδευσης. Να βρει άμεσα λύση για το σοβαρό πρόβλημα που προέκυψε με τη διακοπή των σχολικών γευμάτων! Οι ανάγκες των μαθητών δεν αναστέλλονται!
Ο νόμος για την αξιολόγηση έχει κριθεί στη συνείδηση των εκπαιδευτικών! Η αγωνιστική τους στάση θα τον αφήσει στα χαρτιά! Το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων είναι στο πλευρό τους”.


NEWSLETTER