Σάββατο, 03 Απριλίου 2021 14:36

Εκπαιδευτικό σεμινάριο «Μέντορες για την Κοινωνική Οικονομία» με μεσσηνιακές συμμετοχές

Γράφτηκε από την
Εκπαιδευτικό σεμινάριο «Μέντορες για την Κοινωνική Οικονομία» με μεσσηνιακές συμμετοχές

Σε εξέλιξη βρίσκεται από χθες Παρασκευή το εκπαιδευτικό διαδικτυακό σεμινάριο «Μέντορες για την Κοινωνική Οικονομία», με θέμα «Η συμβολή της Κοινωνικής Οικονομίας στην ανάκαμψη».

Αύριο Κυριακή μεταξύ 2 και 4 μ.μ. θα διεξαχθεί το 8ο Εργαστήριο του σεμιναρίου με τίτλο «Πολιτιστική δημιουργία - Εναλλακτικός και υπεύθυνος Τουρισμός» το οποίο διοργανώνει ο Γιώργος Καραμπάτος από τους «Δρόμους της Ελιάς», με εισηγητές τους: Παύλο Μεγαλοβασίλη, Γιώργο Κόκκινο, Νέλλη Κουβελάκη, Σωτήρη Βαρελά, Παναγιώτη Καραβατάκη, Κώστα Τσιοπάνο και Λεωνίδα Μαυρουδή.

Για παρακολούθηση - συμμετοχή στο: https://zoom.us/j/98139466988

ΟΙ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ

• «Η αγροτική και τουριστική μικροοικονομία στο ηλεκτρονικό εμπόριο, Παύλος  Μεγαλοβασίλης, υπεύθυνος ηλεκτρονικού εμπορίου, Knowledge Broadband Services Α.Ε., Πάτρα.

• «Οι πολυσυλλεκτικές και πολυλειτουργικές μορφές γεωργίας και η συμβολή τους στην κοινωνική οικονομία στο πλαίσιο της αειφόρου ανάπτυξης και του υπεύθυνου τουρισμού», Γιώργος Κόκκινος, πρόεδρος Ομάδας Παραγωγών Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς “Νηλέας”, Μεσσηνία.

• «Τουριστικός προορισμός και ψηφιακοί νομάδες», Νέλλη Κουβελάκη, manager "House by Phaos" Κοιν.Σ.Επ., Καλαμάτα.

• «Στρατηγική του αλληλέγγυου ανταγωνισμού στον τουριστικό τομέα στην μετά Covid-19 περίοδο», Σωτήρης Βαρελάς, επίκουρος καθηγητής, Πανεπιστήμιο Πειραιά.

• «Η ανάδειξη του λεσβιακού ελαιώνα μέσω της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας», Παναγιώτης Καραβατάκης, ΚοινΣΕΠ Μοδούσα Λέσβου, και Κωνσταντίνος Τσιοπάνος, ακτιβιστής, ΑΜΚΕ Σπόρος, Λέσβος.

• «Βιώσιμη πολιτιστική διαχείριση των βιομηχανικών κτηρίων επ’ ωφελεία του πολιτισμού και της τοπικής οικονομίας. Η περίπτωση του παλαιού Σιδηροδρομικού Σταθμού Αιγίου», Λεωνίδας Μαυρουδής, διαχειριστής της ΑΜΚΕ Προώθηση Πολιτιστικών Αξιών, Αίγιο.

 

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ

Σε περιόδους μεγάλων κοινωνικών μετασχηματισμών και όξυνσης του παγκόσμιου ανταγωνισμού -όχι μόνο μεταξύ χωρών αλλά και μεταξύ των χωριών και πόλεων της ίδιας χώρας-, θα πρέπει ο τρίτος τομέας της οικονομίας να στρέψει την προσοχή του πέρα από τις παραδοσιακές πηγές ανάπτυξης, στις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στο πλαίσιο της πολιτιστικής δημιουργίας και του εναλλακτικού και υπεύθυνου τουρισμού.

Στο πλαίσιο αυτό ο τρίτος τομέας της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας πρέπει να αξιοποιήσει το δυναμικό του πολιτισμού και της δημιουργικότητας με σκοπό την ανάπτυξη και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και κατ’ επέκταση της βιωσιμότητας της περιοχής. Θα πρέπει να μάθει να καλύπτει και να αξιοποιεί τα κενά που αφήνει πίσω της η παραδοσιακή οικονομία και ως τομέας να διεκδικεί η κοινωνική οικονομία να τεθεί στο επίκεντρο της ελληνικής πολιτικής ατζέντας.

Υπάρχουν τρόποι για να εντοπίσουμε τις ανάγκες και τα τοπικά πλεονεκτήματα που επιδέχονται βελτίωση όπως επίσης και να αντλήσουμε διδάγματα από παρόμοιες ευκαιρίες που υλοποιήθηκαν από φίλους συνοδοιπόρους της κοινωνικής οικονομίας, όπου τα αποτελέσματα είναι ικανοποιητικά. Υπάρχουν περιθώρια καινοτομίας στον τομέα της πολιτιστικής δημιουργίας και του εναλλακτικού και υπεύθυνου τουρισμού στο πλαίσιο της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας.


NEWSLETTER