Τρίτη, 13 Απριλίου 2021 08:12

Η υγειονομική κρίση ανέδειξε τις ανισότητες σε άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις

Γράφτηκε από την
Η υγειονομική κρίση ανέδειξε τις ανισότητες σε άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις

Η υγειονομική κρίση αναμφίβολα ανέδειξε τις προϋπάρχουσες ανισότητες, τον αποκλεισμό και τις διακρίσεις που υφίστανται τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις. 

Ενας χρόνος πανδημίας και οι επιπτώσεις είναι εμφανείς, όπως για παράδειγμα η πλημμελής υποστήριξη από τις δημόσιες δομές υγείας των ατόμων με χρόνιες παθήσεις, αλλά και ο αντίκτυπος της κοινωνικής αποστασιοποίησης στα άτομα με αναπηρία.

Ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑΜΕΑ Πελοποννήσου Νίκος Καραλής και η πρόεδρος του Συλλόγου Διαβητικών Νομού Μεσσηνίας «Γλυκιά Μεσσηνία» Αθανασία Καρούνου μιλώντας στην “Ε”, αναδεικνύουν την ανάγκη για τη διεύρυνση των εμβολιασμών κατά της Covid-19 σε περισσότερες κατηγορίες αναπηρίας και χρόνιων παθήσεων, για να ξαναπάρουν τις ζωές τους πίσω και να μην γίνει η πανδημία το άλλοθι για να χαθούν όλα όσα έχουν κερδηθεί από το αναπηρικό κίνημα μέσα από αγώνες και διεκδικήσεις.

 

ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Ο ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ

Ο Νίκος Καραλής στην ίδια γραμμή με τη Συνομοσπονδία ΑΜΕΑ-ΕΣΑΜΕΑ και τις ενέργειες του προέδρου τους Ιωάννη Βαρδακαστάνη, δεν παραβλέπει πως είναι θετικό το ότι ήδη εμβολιάστηκαν τα άτομα με αναπηρία που διαμένουν σε ιδρύματα κλειστής περίθαλψης και προχωρά ο εμβολιασμός όσων προσέρχονται στα Κέντρα Διημέρευσης και στα ΚΔΑΠμεΑ. Το ίδιο θετικό, τονίζει, είναι και το ότι άνοιξε η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των εκπαιδευτικών και των παιδιών που φοιτούν στα ειδικά σχολεία, ενώ με ταχείς ρυθμούς προχωρά ο εμβολιασμός των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις που κρίθηκαν «υψηλού κινδύνου». Ωστόσο, η ΕΣΑΜΕΑ παρατήρησε προβλήματα στη χρήση της πλατφόρμας, καθώς πολλά άτομα, για παράδειγμα με σύνδρομο Down, δεν έχουν προχωρήσει στη χρήση της άυλης συνταγογράφησης ή γενικότερα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, δεδομένου ότι δεν χρήζουν φαρμακευτικής αγωγής.

Ο κ. Καραλής τονίζει πάντως πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τον εμβολιασμό και προτρέπει τα άτομα με αναπηρία αφού επισκεφτούν τον προσωπικό τους γιατρό και βεβαιωθούν ότι η πάθησή τους τούς επιτρέπει να κάνουν το εμβόλιο, να μπουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για να προγραμματίσουν το ραντεβού τους. Εάν κάποιος/α αντιμετωπίσει δυσκολία με την πλατφόρμα εμβολιασμού Covid-19 μπορεί καθημερινές 9-1 το πρωί να καλέσει στα γραφεία της Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑΜΕΑ Πελοποννήσου (τηλ. 2710 221964).

 

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΒΗΤΗΣ, ΕΝΑΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ 

Η ΕΣΑΜΕΑ αλλά και η πρόεδρος του Συλλόγου Διαβητικών Μεσσηνίας Αθανασία Καρούνου τονίζουν ότι στην ομάδα «υψηλού κινδύνου» πρέπει να ενταχθούν άτομα που πάσχουν από διαβήτη, καθώς οι μέχρι σήμερα έρευνες δείχνουν ότι διατρέχουν άμεσο κίνδυνο να νοσήσουν βαριά από τον κορονοϊό. Επιπλέον, η ΕΣΑΜΕΑ τονίζει και την ανάγκη να συμπεριληφθούν και τα άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με μεταμοσχευμένα-ανοσοκατεσταλμένα άτομα.

Η κ. Καρούνου τονίζει ότι παρόλο που οι μελέτες της ερευνητικής ομάδας από την Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ αλλά και άλλες πολλές διεθνώς, καταδεικνύουν ότι κορονοϊός και διαβήτης είναι ένας επικίνδυνος συνδυασμός, εντάσσονται στις ομάδες «ενδιάμεσου κινδύνου», με αποτέλεσμα να μην δικαιούνται ειδικής άδειας αν δεν πάσχουν και από άλλο σοβαρό νόσημα. Παράλληλα, μεταφέρει τη διαμαρτυρία και την έντονη αγανάκτηση των πασχόντων και των οικογενειών τους για την ολιγωρία στον εμβολιασμό τους σε βάρος της υγείας τους, παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις ότι οι διαβητικοί θα εμβολιάζονταν τον Απρίλιο, ενώ στη συνέχεια και χωρίς κάποια εξήγηση ο εμβολιασμός μετατέθηκε για Μάιο - Ιούνιο, δηλαδή 1,5 μήνα μετά.

 

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑ ΕΠΙΔΕΙΞΕΙ ΤΟΝ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΟ ΣΕΒΑΣΜΟ

Η Αθανασία Καρούνου λέει ότι αυτό που ζητούν από το υπουργείο Υγείας είναι να επιδείξει τον απαιτούμενο σεβασμό στους διαβητικούς. “Εχουμε αγγίξει το 1 εκατομμύριο και οι περισσότεροι είμαστε στις παραγωγικές ηλικίες του πληθυσμού, ζητάμε από το υπουργείο να επανακαθορίσει τον εμβολιασμό μας, ο οποίος θα αποτελέσει για εμάς ασπίδα προστασίας”, αναφέρει. Επίσης, η κ. Καρούνου μιλάει για τις δυσκολίες πρόσβασης εν μέσω πανδημίας στα διαβητολογικά κέντρα των νοσοκομείων, όπου περιορίστηκαν τα ραντεβού για να μειωθεί ο κίνδυνος νόσησης από κορονοϊό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, τα ραντεβού στο θεράποντα ιατρό εκεί που θα έπρεπε να προγραμματίζονται κανονικά κάθε 3-4 μήνες, να μετατίθενται μετά από 6 μήνες και οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη να μένουν χωρίς ιατρική παρακολούθηση. 

Καταλήγοντας, η πρόεδρος του Συλλόγου «Γλυκιά Μεσσηνία» παροτρύνει τους πολίτες με σακχαρώδη διαβήτη να ενημερώνονται για όλα τα νέα και τις ενέργειες που αφορούν τις εξελίξεις σχετικά με την Covid-19 στην ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ «Γλυκός Πλανήτης» https://glikos-planitis.gr.


NEWSLETTER