Πέμπτη, 06 Μαϊος 2021 13:38

Καλαμάτα: ΠΑΜΕ, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΔΕΔΥ τίμησαν την Εργατική Πρωτομαγιά - Κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των λιμενεργατών (Βίντεο+φωτο)

Γράφτηκε από την
Καλαμάτα: ΠΑΜΕ, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΔΕΔΥ τίμησαν την Εργατική Πρωτομαγιά - Κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των λιμενεργατών (Βίντεο+φωτο)

Συγκέντρωση για την Εργατική Πρωτομαγιά φορώντας μάσκες και με αποστάσεις στο μέτρο του δυνατού πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί, μέλη σωματείων του ΠΑΜΕ, του ΣΥΡΙΖΑ και του Νομαρχιακού Τμήματος Μεσσηνίας της ΑΔΕΔΥ στην κεντρική πλατεία Καλαμάτας.

Επίκεντρο της συγκέντρωσης ήταν το νομοσχέδιο για τα εργασιακά που προωθεί η Κυβέρνηση και κυρίως οι αλλαγές που αφορούν το 8ωρο.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Συνταξιούχων πρώην ΔΕΚΟ – Τραπεζών Λάζαρος Λαζαρακόπουλος , o πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Μεσσηνίας της ΑΔΕΔΥ Δημήτρης Φαββατάς, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Καλαμάτας Δημήτρης Τσιλίκας, η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Μεσσηνίας Σταυρούλα Στραβάκου, ο γραμματέας της Α' ΕΛΜΕ Μεσσηνίας Σωτήρης Ξανθάκης, η πρόεδρος του Παμμεσηνιακού Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Μαρία Μήτση, ο πρόεδρος του Συλλόγου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας Διονύσης Ψαλλίδας, η πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων με την επωνυμία Συνδικάτο γάλακτος τροφίμων και ποτών Ν. Μεσσηνίας Χρύσα Καραντούσα, το μέλος της διοίκησης του Σωματείου Ειδικευμένων Γιατρών ΕΣΥ Μεσσηνίας Χρυσάνθη Μάλλιου, ο γραμματέας του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Μεσσήνης Σπύρος Νικολόπουλος καθώς και ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Μεσσηνίας Παναγιώτης Καράμπελας ο οποίος καταχειροκροτήθηκε στο τέλος της ομιλίας του από τους συγκεντρωμένους.

Οι ίδιοι, παρατήρησαν ότι “τα εργασιακά δικαιώματα αντί να διευρύνονται, συρρικνώνονται επικίνδυνα, ενώ η Κυβέρνηση με πρόσχημα την πανδημία προσπαθεί να περάσει νομοσχέδια που θα καταστρατηγούν βασικά δικαιώματα ”. Ανέφεραν πως “προωθείτε ένα αντιεργατικό τερατούργημα από τη Νέα Δημοκρατία που φέρνει τις ανατροπές του αιώνα στην συνδικαλιστική δράση”. Παράλληλα, έγινε λόγος για ανύπαρκτες πληρωμές υπερωριών, καθώς και για τον τρόμο των εποχιακών που δεν αντιδρούν για τις συνθήκες που βιώνουν, ώστε να εργαστούν και την επόμενη σεζόν. Επισημάνθηκε δε, πως “εδώ και ένα χρόνο τώρα οι υγειονομικοί σε συνθήκες ασφυκτικών περιορισμών ματαίωσαν τους αγώνες τους και τις διεκδικήσεις τους, μη παύοντας ωστόσο να αποτελούν τη μόνη πολύτιμη παρακαταθήκη τους για το μέλλον”. Επιπροσθέτως, σχολιάστηκε πως όλες οι παλιότερες κυβερνήσεις συνέχισαν τα αντιεργατικά σχέδια – νόμους των προηγούμενων.

Ζήτησαν, μεταξύ άλλων, μόνιμη και σταθερή δουλειά χωρίς ανεργία και εργασιακή ανασφάλεια, σταθερό ωράριο, ελεύθερο χρόνο για πνευματική και σωματική ξεκούραση, μισθό που να καλύπτει όλες τις σύγχρονες ανάγκες της ζωής, συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους της δουλειάς, καθώς και δωρεάν εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες.

Στην απεργιακή κινητοποίηση συμμετείχαν επίσης μέλη και φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ όπου ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Νομαρχιακής Επιτροπής Μεσσηνίας. Το παρών έδωσαν ανάμεσα σε άλλους ο συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής Γιώργος Μακρής καθώς και οι πρώην βουλευτές του κόμματος Πέτρος Κωνσταντινέας και Παναγιώτα Κοζομπόλη.

ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΣΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΩΝ

Με την ολοκλήρωση της συγκέντρωσης πλήθος απεργών, ανέργων, νεολαίας, γυναικών και συνταξιούχων μετέβη εν μέσω συνθημάτων στο λιμάνι της Καλαμάτας για κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των λιμενεργατών. Στεφάνια κατέθεσαν ο Δημήτρης Φαββατάς και ο Παναγιώτης Καράμπελας ενώ τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των νεκρών λιμενεργατών του Μάη του 1934.

Τ.Αν.


NEWSLETTER