Δευτέρα, 24 Μαϊος 2021 16:50

Με το «βλέμμα» στο Euro τα sports cafe της Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον

Τη σεζόν που στηρίζουν κατά κύριο λόγο τη δουλειά τους είδαν να χάνουν ιδιοκτήτες καφέ της Καλαμάτας που προβάλλουν αθλητικά γεγονότα. Το κλείσιμο της εστίασης από τον περασμένο Νοέμβριο, αλλά και το γεγονός πως οι εσωτερικοί χώροι παραμένουν ακόμα κλειστοί, τη στιγμή που όλο αυτό το διάστημα οι αγώνες πραγματοποιούνταν κανονικά, αποτέλεσε «μαχαιριά» για τον τζίρο τους.

Οπως είπαν στην “E” μπορεί να δοθεί το «πράσινο φως» για άνοιγμα σε εσωτερικούς χώρους, με τους ίδιους να εστιάζουν στους αγώνες του Euro, ωστόσο οι περιορισμοί που βίωσαν για τόσο μεγάλο διάστημα οι πελάτες τους ενδέχεται να επηρεάσουν μια παραδοσιακή συνήθεια, όπως αυτή της παρακολούθησης ενός αγώνα μεταξύ μιας παρέας φίλων.

Σταύρος Γεωργιόπουλος (Ballers): «Η απουσία του κόσμου από τον εσωτερικό αλλά και από τον εξωτερικό μας χώρο λόγω της απουσίας των τραπεζοκαθισμάτων, μας στέρησε για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα να προβάλουμε αγώνες. Πλέον ναι μεν εκτός καταστήματος μπορεί να καθίσει κάποιος, αλλά είμαι απαισιόδοξος για το αν τελικά θα μας δοθεί το «πράσινο φως» ώστε να δουλέψουμε σε ένα ικανοποιητικό ποσοστό και μέσα. Αυτό πρωτίστως θα κριθεί από τον επόμενο μήνα, ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα. Ισως από τέλος Αυγούστου να μας δοθεί η επιλογή να δουλέψουμε εξ ολοκλήρου και εντός. Ολους αυτούς τους μήνες βιώσαμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση, ωστόσο αντέξαμε στηριζόμενοι στο delivery και στο take away. Με τη διοργάνωση του Euro να έπεται, δεν προβλέπω μεγάλη κίνηση στα αθλητικά στέκια, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της θα προβληθεί από τον ANT1, άρα, ειδικά τα πρώτα παιχνίδια δύσκολα θα τα δει κάποιος έξω. Προφανώς αν καλυπτόταν από κάποιο συνδρομητικό κανάλι σίγουρα θα αισιοδοξούσαμε για περισσότερη πελατεία. Αν τελικά επιτραπούν μέσα στον Ιούνιο οι κλειστοί χώροι, το μαγαζί μας είναι ανοιγόμενο, οι αποστάσεις θα κρατηθούν στο ακέραιο, οι απολυμάνσεις θα συνεχιστούν κανονικά, οπότε καλούμε τον κόσμο να έρθει με την παρέα του το επόμενο διάστημα και να απολαύσει έναν αγώνα όπως παλιά».

Κώστας Στασινόπουλος (Sports Time Cafe): «Με τις τηλεοράσεις στο εσωτερικό του χώρου και τον κόσμο όρθιο απέξω καταλαβαίνει κανείς εύλογα πως το πρόβλημα για τη δουλειά μας ήταν μεγάλο. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα ενός ντέρμπι, που ο κόσμος ήταν περισσότερος έξω από το μαγαζί μας, αναγκαζόμασταν να κλείσουμε την τηλεόραση ώστε να μην δημιουργείται συνωστισμός. Ηταν μια χρονιά με πολλά ωραία παιχνίδια που θα μπορούσε να δει ο κόσμος και δυστυχώς δεν τα προβάλαμε όπως θα θέλαμε. Λόγω του γεγονότος πως το take away ήταν μηδαμινό αυτό το διάστημα, όταν δεν υπήρχε καθόλου αθλητική δραστηριότητα κάποιες μέρες, κρατούσαμε το κατάστημά μας κλειστό. Πλέον, το Euro φαντάζει ως μια ηλιαχτίδα για το επάγγελμά μας, αλλά θα ευνοήσει περισσότερο μαγαζιά που έχουν πολλά τραπεζοκαθίσματα σε εξωτερικό χώρο. Από τη στιγμή βέβαια που θα δοθεί το «πράσινο φως» και για τους κλειστούς χώρους, με τον κατάλληλο αερισμό και με τα βράδια του Ιούνη που συνήθως είναι δροσερά, θα μπορεί κανείς να δει τον αγαπημένο του αγώνα και μέσα. Σαφώς ο κόσμος λόγω της καραντίνας άλλαξε συνήθειες, αλλά θέλω να πιστεύω πως ο φίλαθλοι θα επανέλθουν στις παλιές τους συνήθειες, βγαίνοντας περισσότερο έξω. Το να δει κανείς κόσμο, να ανταλλάξει απόψεις, ή να έρθει σε μια διαφωνία σε φιλικό κλίμα για μια φάση, είναι καταστάσεις που η πανδημία μάς έκανε να ξεχάσουμε και που η παραμονή στο σπίτι μάς τις στέρησε. Τηρώντας όλα τα μέτρα καλούμε τον κόσμο να επιστρέψει στην καθημερινότητά του, με την ελπίδα να μην μπουν περιορισμοί εκ νέου στην εστίαση».

Δημήτρης Μπουφέας (Παμπ Φιλελλήνων): «Το σημαντικότερο πρόβλημα σε αυτό το παρατεταμένο δεύτερο lockdown ήταν πως χάσαμε την καλή σεζόν μας. Ολο αυτό το διάστημα έγιναν πολύ σημαντικοί αγώνες ειδικά με ελληνικές ομάδες, που δεν μπορούσαμε να προβάλουμε λόγω των περιορισμών. Τώρα που θα ανοίξουν όπως φαίνεται οι κλειστοί χώροι, τα σημαντικά αθλητικά γεγονότα τελειώνουν. Σε ορισμένες περιπτώσεις κάποιοι πελάτες αναγκάζονταν να βλέπουν κάποια ματς στο πεζοδρόμιο, ενώ και εμείς προσωπικά ερχόμασταν σε δύσκολη θέση μιας και κάποιες φορές θαμώνες μας ζητούσαν να εισέλθουν στο εσωτερικό του χώρου, ιδίως όταν ο καιρός δεν ήταν ιδανικός. Λόγω της καραντίνας, παρατήρησα πως αρκετός κόσμος μπήκε στη διαδικασία να βάλει στο σπίτι του κάποιο συνδρομητικό κανάλι λόγω των κλειστών sports cafe, οπότε αυτό ενδέχεται να έχει αρνητικό αντίκτυπο στο επάγγελμά μας στο μέλλον. Πλέον όποιο ποσοστό και αν μας δοθεί στους κλειστούς χώρους, μόνο θετικό γεγονός θα είναι, αν αναλογιστούμε πόσοι μήνες πέρασαν με περιοριστικά μέτρα. Σχετικά με το Euro, πέρα του ότι θα το δείξει ο ANT1, πολλοί αγώνες στην αρχή θα γίνουν μεσημέρι, οπότε θα είναι λογικό λόγω καλοκαιριού οι περισσότεροι να προτιμήσουν τα μπάνια τους. Οσο θα εξελίσσεται η διοργάνωση και τα ματς θα είναι πιο σημαντικά αισιοδοξούμε πως οι παρέες θα μας προτιμήσουν, περνώντας ευχάριστα ένα δίωρο μαζί».

Σωτήρης Παρτσαλάς (El Mundo): «Αν στα μέσα Ιουνίου μας επιτραπεί να λειτουργήσουμε τους κλειστούς χώρους με 70% πληρότητα, ενόψει Euro, θα μπορούμε να μιλήσουμε για μια θετική εξέλιξη. Φοβάμαι πως ο κόσμος τόσους μήνες έμαθε να βλέπει αγώνες διαφορετικά λόγω του 2ου lockdown, οπότε η επιστροφή του στα μαγαζιά ίσως γίνει με καθυστέρηση. Στα αθλητικά γεγονότα που προσδοκάμε μια περισσότερη κινητικότητα, με τα πρωταθλήματα στην πλειοψηφία τους να έχουν κριθεί, είναι οι τελικοί του Champions και του Europa League, καθώς και το final four της Ευρωλίγκας. Το Euro με τη σειρά του κατά κύριο λόγο θα προβληθεί σε ελεύθερο κανάλι, οπότε στα πρώτα παιχνίδια τουλάχιστον δεν αναμένεται μεγάλο ενδιαφέρον. Καλό επίσης για το επάγγελμά μας είναι το γεγονός πως οι ευρωπαϊκές υποχρεώσεις των ελληνικών ομάδων θα ξεκινήσουν νωρίς το καλοκαίρι. Κοιτώντας ευρύτερα στο μέλλον, το βασικό μας πλάνο εστιάζει στον Σεπτέμβριο μιας και στο κέντρο η κίνηση δεν είναι τόσο έντονη όσο στην Παραλία το καλοκαίρι, ελπίζοντας πως δεν θα έχουμε πισωγυρίσματα λόγω της πανδημίας».