Πέμπτη, 10 Ιουνίου 2021 13:17

Καλαμάτα: Δυναμικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ για το εργασιακό νομοσχέδιο (βίντεο-φωτογραφίες)

Την έντονη αντίδρασή τους στο εργασιακό νομοσχέδιο, “αντεργατικό νομοσχέδιο-έκτρωμα”, όπως το χαρακτηρίζουν, που ψηφίστηκε επί της αρχής στη Βουλή την Τετάρτη, εξέφρασαν το πρωί της Πέμπτης σωματεία του ΠΑΜΕ σε συλλαλητήριο στην Καλαμάτα, στην πλατεία 23ης Μαρτίου, με αφορμή την πανελλαδική πανεργατική απεργία που έλαβε χώρα σε συνολικά 71 πόλεις.

Στην απεργιακή συγκέντρωση συντεταγμένα με τα πανό τους συμμετείχαν το Συνδικάτο υπαλλήλων στον Ιδιωτικό τομέα Ν. Μεσσηνίας, το Συνδικάτο οικοδόμων και συναφών επαγγελμάτων Ν. Μεσσηνίας, το Σωματείο Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Μεσσηνίας, το Συνδικάτο Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών Ν. Μεσσηνίας, το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού Ν. Μεσσηνίας και ο Αγροτικός Σύλλογος Μεσσήνης.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Γραμματέας του Ν.Τ. Μεσσηνίας της ΑΔΕΔΥ Παναγιώτης Μερτίκας, η Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Καλαμάτας (μέλος της ΟΓΕ) Αγγελική Ρηγανάκου και ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Μεσσηνίας Παναγιώτης Καράμπελας.

Οι ίδιοι, έκαναν λόγο για βάρβαρα μέτρα ενάντια στους εργαζόμενους με άμεσο αντίκτυπο στον ιδιωτικό αλλά και στο δημόσιο τομέα.

Ο Παναγιώτης Μερτίκας επισήμανε τις ευθύνες όπως είπε της συνδικαλιστικής ηγεσίας της ΓΣΕΕ αλλά και του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, κατηγορώντας τη πως κάνει ότι μπορεί για να μετατρέψει το εργατικό κίνημα σε απλό συνδιαμορφωτή και υπερασπιστή της κυβερνητικής πολιτικής. Από την πλευρά της η Αγγελική Ρηγανάκου τόνισε πως με το εν λόγω νομοσχέδιο γίνεται και τυπικά νόμιμη η δουλειά όπου, όσο και όπως θέλει ο εργοδότης, διαλύοντας τη ζωή της εργαζόμενης γυναίκας, κάνοντας τη “λάστιχο”. O Παναγιώτης Καράμπελας υποστήριξε πως και το νομοσχέδιο να περάσει, στην πράξη δεν πρόκειται να εφαρμοστεί από τον κλάδο του, καλώντας την Κυβέρνηση να το αποσύρει άμεσα. «Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας ώστε να καταργηθούν και άλλα αντεργατικά νομοσχέδια που έχουν ψηφιστεί από όλες τις Κυβερνήσεις στα οποία “πατάει” το τωρινό» πρόσθεσε.

Κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση ήταν ο γραμματέας του Συνδικάτου Γάλακτος-Τροφίμων και Ποτών Μεσσηνίας Άρης Κομπότης όπου μεταξύ άλλων ανέφερε: «Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο μας γυρίζει σε συνθήκες δουλείας και ζωής παλιότερων αιώνων. Η μόνη ελευθερία που αποδέχεται η Κυβέρνηση είναι αυτή του εργοδότη όπου θα ορίζει τη δουλειά του εργάτη, όπως ορίζει τη δουλειά μιας μηχανής, αντικαθιστώντας τη όταν χαλάει. Μια μικρή αποζημίωση πλέον θα είναι ικανή να πετάξει στα αζήτητα όποιον αντιδράσει, ατομικά ή συλλογικά. Όλες οι απεργίες θα θεωρούνται εγκληματική ενέργεια ή στην καλύτερη περίπτωση μια συμβολή πράξη. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να μπουν στη μάχη. Οσα νομοσχέδια και να έρθουν οι εργαζόμενοι θα δώσουν απαντήσεις με τον αγώνα τους».

Μετά τη συγκέντρωση, πλήθος απεργών, ανέργων, νεολαίας και συνταξιούχων έκαναν πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης με κεντρικό μήνυμα: “Πάρτε πίσω το νόμο έκτρωμα 7ωρο – 5ημερο – 35ωρο”. Από τα σωματεία έγινε πρόταση για κλιμάκωση με νέα απεργία στις 16 Ιουνίου.