Παρασκευή, 11 Ιουνίου 2021 16:02

Κιτριές: Το πανέμορφο χωριό με τα διαχρονικά προβλήματα

Γράφτηκε από τον

Αντιμέτωπο με ορισμένα διαχρονικά προβλήματα υποδέχεται μια ακόμα καλοκαιρινή σεζόν το χωριό των Κιτριών.

Με την περιοχή να θυμίζει χωρίς υπερβολή νησί, αποτελώντας διαχρονικά μια διέξοδο των Καλαματιανών αλλά και των Μεσσήνιων ευρύτερα για καλό φαγητό και μπάνιο, θα περίμενε κανείς η διαδρομή προς το υπέροχο αυτό παραθαλάσσιο μέρος να έχει βελτιωθεί, όπως και οι διαθέσιμες θέσεις στάθμευσης να έχουν αυξηθεί σε ένα βαθμό. Ωστόσο, παρότι οι Κιτριές μεγαλώνουν ως όνομα, όντας ένα από τα «δυνατά χαρτιά» του Δήμου Δυτικής Μάνης από πλευράς προσέλκυσης επισκεπτών, οι ενέργειες για βελτιστοποίηση της πρόσβασης σε αυτές, πέρα από κάποιες επιδιορθώσεις, δεν δείχνουν να αυξάνονται, παρά το γεγονός πως από τον Μάρτιο του 2020 μεσολάβησαν δύο lockdown, δίνοντας την ευκαιρία λόγω περιορισμένης κίνησης στους αρμόδιους φορείς να πράξουν τα δέοντα.

Για τα ζητήματα της περιοχής μίλησε στην «Ε» ο Κώστας Γαϊτανάρος, ένας εκ των ιδιοκτητών του ομώνυμου εστιατορίου της περιοχής, επισημαίνοντας τα βασικά κατά την κρίση του προβλήματα που αποτελούν εδώ και χρόνια βραχνά του χωριού.

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ

«Η διαδρομή από το Αρχοντικό μέχρι και τις Κιτριές αποτελείται από απότομες στροφές. Επιπλέον, στο δρόμο αυτό, μερικά οικόπεδα που προεξέχουν, αποτελούν πρόβλημα καθώς τον στενεύουν ακόμα περισσότερο. Η λογική λέει πως το αρμόδιο Υπουργείο, αν ποτέ δοθεί το πράσινο φως για διάνοιξη, πρέπει να αποζημιώσει τον εκάστοτε ιδιοκτήτη, εφόσον του αφαιρεθεί κάποιο κομμάτι. Οπως έχει αποδειχτεί γενικότερα στην Ελλάδα, πρέπει να γίνει ένα δυστύχημα για να ανακοινωθεί παρέμβαση σε κάποιο δρόμο, οπότε δυστυχώς και στην περιοχή μας επικρατεί όπως φαίνεται η λογική αυτή. Το θέμα αυτό το έχω θίξει εδώ και δεκαετίες αλλά καμιά εξέλιξη δεν έχει προκύψει. Παρατηρώντας τη διαδρομή Καλαμάτα - Κιτριές και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες κάποιος έρχεται ή φεύγει από το χωριό μας, σκέφτομαι πως χρωστάω πολλά στους ανθρώπους που επισκέπτονται τα μέρη μας, καθώς η ταλαιπωρία είναι για αρκετούς δεδομένη» ανέφερε ο κ. Γαϊτανάρος.

ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ Η ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ

Σχετικά με την καθαριότητα και την σχολαστικότητα των υπαλλήλων ο ίδιος είπε τα εξής: «Το περασμένο διάστημα μπήκα στη διαδικασία να ζητήσω από το γιo μου να καθαρίσει σημεία του οικισμού, γεμίζοντας έτσι δύο μεγάλες σακούλες απορριμμάτων. Ενα ακόμα παράπονό μου είναι πως η αποκομιδή των σκουπιδιών δεν γίνεται με σωστό τρόπο. Οταν μαζεύονται από το απορριμματοφόρο και κάποια κατά τη διαδικασία πέφτουν στο έδαφος, καλό θα ήταν από τους υπαλλήλους της καθαριότητας να μαζεύονται με μια σκούπα, και όχι να μένουν εκεί, χαλώντας την εικόνα του χωριού. Οι Κιτριές έχουν αναδειχτεί ως ένας προορισμός αναψυχής για οικογένειες και εργαζόμενους της Καλαμάτας και όχι μόνο, που πολλές φορές δεν έχουν την επιλογή να κάνουν διακοπές σε κάποιο νησί για παράδειγμα, επιλέγοντάς τες έστω για μια μονοήμερη εξόρμηση. Γι’ αυτό καλό θα ήταν να συναντούν καλές συνθήκες κατά την παραμονή τους. Η γραφική παραλία αλλά και τα καταστήματα εστίασης συνδυάζουν έναν όμορφο προορισμό που δεν περνάει σε καμία περίπτωση απαρατήρητος. Εφόσον λοιπόν μιλάμε για ανάπτυξη του μέρους, αυτό που ζητάμε κατά κύριο λόγο είναι καθαριότητα και εύκολη πρόσβαση».

ΤΟ «ΑΓΚΑΘΙ» ΤΗΣ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ

Ενα από τα σημαντικά ζητήματα των Κιτριών είναι οι λιγοστές θέσεις στάθμευσης που διαθέτουν. Ο κ. Γαϊτανάρος έχοντας συμβουλευτεί μηχανικούς έχει προτείνει κατά καιρούς την κατασκευή ειδικού χώρου με συγκεκριμένες προδιαγραφές, που θα επιτρέψει τη στάθμευση 30-40 οχημάτων. «Προσωπικά μπαίνω στη διαδικασία να ψάχνω θέσεις πάρκινγκ σε πελάτες ώστε να τους εξυπηρετήσω. Ακόμα και το παλιό λατομείο των Κιτριών όπου ορισμένοι το έχουν μετατρέψει σε χωματερή, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από το Δήμο νοικιάζοντας το από τη Λιμενική Υπηρεσία με μηδενικό κόστος, ώστε να παρκάρουν ακόμα και 500 αυτοκίνητα. Οταν η Εφορία ή το Λιμεναρχείο ζητά χρήματα για τετραγωνικά που καταλαμβάνει το κάθε κατάστημα, πρέπει και η Πολιτεία να προσφέρει στον επαγγελματία που είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του. 

Πολλοί επισκέπτες φτάνουν στις Κιτριές και γυρίζουν πίσω λόγω μη εύρεσης θέσης στάθμευσης και εμείς κατ’ επέκταση χάνουμε έσοδα επειδή κάποιοι δεν έχουν μεριμνήσει για το προφανές. Η βελτίωση της εισόδου των Κιτριών με ασφαλτόστρωση από την Περιφέρεια ώστε να μην σηκώνεται συνεχώς σκόνη και να καλυφθούν οι λακκούβες είναι μια θετική εξέλιξη, ωστόσο έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μέχρι οι διαχρονικές “πληγές” του χωριού να επουλωθούν» κατέληξε.